Sojenje o poslih NKBM na Hrvaškem: Tudi hrvaški obtoženci se ne čutijo krivi

Urban Červek Urban Červek
16.01.2020 18:17

Drugi dan predobravnavnih narokov v sojenju obtoženim v primeru nepremičninskih poslov NKBM na Hrvaškem so bili na vrsti hrvaški akterji. Tisti, ki so prišli, so krivdo zanikali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlorabe položaja sta obtožena Matjaž Kovačič in Manja Skernišak.
Andrej Petelinsek

Mariborsko okrožno sodišče se sicer še vedno sooča s težavami pri vročanju vabil na sojenje hrvaškim državljanom, a so danes pred sodnico Andrejo Lukeš stopili vsaj nekateri od šestih vabljenih obtožencev. Gre v večini za lastnike nepremičninskih družb, ki jim tožilstvo očita zlorabo položaja v sostorilstvu v zvezi s posli banke na Hrvaškem.
Janko Šupih Kvaternik se je udeležil naroka in krivde ni priznal, preko svoje odvetnice Andreje Dajčman krivde ni priznal niti Kemal Keranovič. Gre za dva od skupaj osmih lastnikov projektnih nepremičninskih podjetij, preko katerih je NKBM v letih 2006 do 2008 na Hrvaškem kupovala zemljišča, na katerih naj bi bili zgradili poslovne zgradbe. Na sodišče je prišel tudi Božo Brdar, ki pa je povedal, da doslej še ni prejel obtožnice v hrvaškem jeziku, zato mu jo je sodnica izročila ter ga na predobravnavni narok znova povabila 4. marca.
Prav tako krivde ni priznala Koraljka Slunjski Bočkaj, nekdanja računovodkinja v podjetju Multiconsult, osrednjem podjetju hrvaških poslov NKBM na Hrvaškem, pozneje se je preimenovalo v KBM Invest. Čeprav je podpisovala nekatere pogodbe, je to počela po navodilih takratnega direktorja podjetja Tomislava Blagusa. Slednji bi moral na sodišče priti že v sredo, a ga prav tako ni bilo, ker mu sodišče ni uspelo vročiti vabila na sojenje.
Vlatke Matić Pivac in Vinka Gulina na sodišče ni bilo, predobravnavni narok so tudi zanju so preložili na začetek marca. Je pa prišlo do besednega spora med odvetnikom Vlatke Matić Pivac, nekdanje hrvaške mis športa, ki naj bi bila s preprodajo zemljišč na račun NKBM zaslužila več milijonov evrov, in njenim odvetnikom po uradni dolžnosti Ingmarjem Bloudkom. Odvetnik je namreč predlagal izločitev sodnice z argumentom, da je ta stranka NKBM in zato ne more nepristransko soditi, kar je sodnico močno presenetilo.
"A to ste si pa kar izmislili?" je vprašala odvetnika, ki je zatrjeval, da je informacijo o tem od svoje stranke izvedel po telefonu. Sodnica mu je zabrusila, da bi moral informacije pred tem vsaj preveriti, saj sama sploh ni stranka NKBM. Potem sta si z odvetnikom izmenjala tudi nekaj besed zaradi domnevne spremembe bivališča Vlatke Matić Pivac. Odvetnik je namreč sodišču predložil kopijo neprevedenega dokumenta, ki naj bi dokazoval novi naslov njegove stranke v Srbiji.
Že v sredo so pred sodnico stopili nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič, nekdanja članica uprave banke Manja Skernišak, nekdanji prvi mož podjetja KBM Fineko in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica ter njegov predhodnik v KBM Leasingu Boris Cekov. Kovačič in Manja Skernišak sta obtožena zlorabe položaja (da sta lastnikom nepremičnin pridobila veliko premoženjsko korist), preostali pa pomoči pri tem dejanju. Vsi so krivdo zanikali. Tožilka Mojca Petan Žura za obtožene za zdaj še ni predlagala kazni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta