Spletišče PISRS zaradi hekerskega napada še vedno nedosegljivo

STA, A.L.
27.05.2021 11:30
Spletišče Pravno-informacijskega sistema Republike Slovenije (PISRS) je že nekaj dni nedosegljivo. Kot so zapisali na spletni strani službe vlade za zakonodajo, je vzrok varnostni incident. Pristojne službe pa si prizadevajo, da sistem vrnejo v normalno delovanje v najkrajšem možnem času.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V zalednem sistemu spletišča PISRS (www.pisrs.si) je bil namreč zaznan varnostni incident, ki je že v obravnavi pri vladnem odzivnem centru za kibernetsko varnost in pristojnih službah ministrstva za javno upravo. Varnostni incident pa je povzročil, da je spletišče do nadaljnjega nedosegljivo, so po dogodku zapisali v sporočilu.

V službi vlade za zakonodajo so danes za STA še pojasnili, da je bila 24. maja minuto pred polnočjo zaznana odpoved delovanja enega od zalednih strežnikov pisrs.si. Prijava na strežnik ni bila več mogoča, zato je bil ves promet preusmerjen na drug strežnik. Po podrobni analizi so ugotovili, da je šlo za hekerski napad na sistem v smislu onemogočitve administrativnih dostopov, zato je bil incident nemudoma posredovan v reševanje pristojnim službam, sistem pa zaradi potencialne nevarnosti za nastanek nadaljnje škode odklopljen z interneta.

Dodali so, da analiza celotnega dogodka še ni zaključena in tudi ocena posledic je še v teku. Pristojne službe pa si prizadevajo, da bi sistem ponovno deloval še v tem tednu, a je zaenkrat težko napovedati, koliko časa bo potrebnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta