Splošna bolnišnica Celje krčenje programa nenujnih pregledov zaradi covida napoveduje že za prihodnji teden. Kaj pa Ptuj in Slovenj Gradec?

03.09.2021 06:00
Splošna bolnišnica Celje krčenje programa nenujnih pregledov zaradi covida napoveduje že za prihodnji teden, Ptuj in Slovenj Gradec še v pripravljenosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Splošni bolnišnici Murska Sobota imajo na oddelku za covid-19 petnajst bolniških postelj. (foto: Jure Zauneker)
Jure Zauneker

Prva med regijskimi bolnišnicami se je znova kot covid bolnišnica že kmalu po Ljubljani in Mariboru aktivirala Splošna bolnišnica (SB) Celje, po včerajšnjih podatkih so v njej zdravili 26 bolnikov, štiri na intenzivni negi. "Enoto z navadnimi bolniškimi posteljami za bolnike s covidom-19 imamo na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja, enoto z bolniškimi posteljami za intenzivno nego pa na oddelku za intenzivno interno medicino," o tem, kako so se prostorsko (re)organizirali, pojasnjujejo iz celjske bolnišnice.

Združevanja ali krčenja drugih bolnišničnih oddelkov za zdaj ni, so dodali. Neuradno je sicer zaokrožilo, da predlogi načina združevanja oziroma krčenja drugih bolnišničnih oddelkov, ki je ob sedanjem trendu sprejemov covidnih bolnikov predvideno že v kratkem, razburjajo vodilne na drugih oddelkih, ki so bili zaradi epidemije okrnjeni pri delu tudi v prvih treh valovih epidemije. Sicer pa imajo za covid bolnike v Celju maksimalno možnost hospitalizacije 130 akutnih bolnikov in 20 bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. V teh dneh pripravljajo vse potrebno (zagotovitev prostorov in potrebnega kadra) za nadaljnje širjenje covid kapacitet, in sicer najprej na negovalni oddelek. "V prihodnjem tednu bomo morali začeti tudi zmanjševati program nenujnih ambulantnih specialističnih pregledov," so še pojasnili v SB Celje.

V SB Murska Sobota so od ponedeljka, odkar je ta spet covidna bolnišnica, sprejeli 13 covidnih bolnikov, vsi so iz drugih slovenskih regij. "Bili smo pripravljeni za sprejem covidnih bolnikov, nismo pa pričakovali, da jih bo že v prvih dneh toliko," je povedal direktor Daniel Grabar. Nobeden za zdaj ne potrebuje intenzivne nege. Povprečna starost bolnikov, ki se zdravijo, je okoli 50 let, kar pomeni, da bolnišnično obravnavo potrebujejo veliko mlajši bolniki kot v prejšnjih epidemioloških valovih, nekaj med njimi je tudi cepljenih, ti imajo blažje oblike bolezni.

SB Ptuj in SB Slovenj Gradec sta pripravljeni na sprejem bolnikov v skladu z načrtom, po katerem se covid oddelek v teh bolnišnicah aktivira, ko bo skupno število bolnikov v državi preseglo 250. Glede na porast okužb, trende obolevanja in potreb po zdravljenju v bolnišnicah bo tudi to potrebno hitreje od prvotnih pričakovanj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta