Sprememba zakona: Ukinitev avtonomnega NPU

Elizabeta Planinšič
18.11.2020 17:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Priprave sprememb zakona o organiziranosti in delu v policiji so v začetni fazi notranjega usklajevanja, zato o podrobnostih še ne moremo govoriti," odgovarjajo na notranjem ministrstvu na vprašanje, ali drži, da se pripravlja zakonska sprememba, ki bi močno vplivala na delo NPU. Kot je prvi poročal portal 24ur.com, želi notranje ministrstvo pod vodstvom Aleša Hojsa iz obstoječe zakonodaje črtati člen, v katerem piše, da je NPU avtonomen. Izginil bi tudi člen, da NPU vodi direktor. NPU je organizacijska enota kriminalistične službe in tako naj bi ga vodil kar direktor Uprave kriminalistične službe. S tem bi se znebili tudi Darka Muženiča, ki s pravnimi sredstvi želi nazaj na položaj šefa NPU, potem ko je bil v času aktualne vlade razrešen. A sodišče je ugotovilo, da nezakonito. V zakonu tudi ne bo več zapisa, da naj bi direktor NPU predlagal, katere preiskave bodo vodili njihovi preiskovalci, o tem naj bi glede na predloge odločal generalni direktor policije. Spremembe naj bi se obetale tudi v delu, ki govori o usmerjanju policije. Več pristojnosti naj bi imel minister za poseganje v aktivnosti policije pri kriminalističnih preiskavah. Tudi tistih, ki jih vodi tožilec.

Tako očitno minister Hojs ni odstopil od namer, ki jih vladajoča SDS izkazuje, že odkar je prevzela vladanje. Govora je bilo o ukinitvi NPU, a prva pot je očitno oslabitev urada, ki se med drugim ukvarja s primeri, v katere naj bi bili vpleteni člani vladajoče stranke ali koalicije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta