(SPREMLJAMO) Kacin: Do konca tedna pričakovati parafiranje protokola o prehajanju hrvaške meje

A.L., M.R., STA
21.05.2020 10:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Fotografija je ilustrativna.
Reuters

15.40

Kacin: Do konca tedna pričakovati parafiranje protokola o prehajanju hrvaške meje

Po sredinem srečanju vodstev slovenske in hrvaške policije naj bi do konca tedna uradno parafirali protokol o prehajanju meje, je danes sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Madžarska in Avstrija pa sta prvi državi, za kateri pričakujejo bilateralni dogovor in bosta poleg Hrvaške uvrščeni na seznam držav, za katere velja sprostitev ukrepov na meji. 
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravil načelno epidemiološko oceno, po kateri je v Evropi trenutno 14 držav, od koder bi bilo mogoče dovoliti vstop v Slovenijo. A dokler ni skupnega dogovora znotraj EU oziroma širšega schengenskega prostora, si moramo pomagati z dvostranskimi dogovori, je opomnil. Indikatorja, ki ju v tej fazi na NIJZ upoštevajo za oceno epidemiološkega stanja v posamezni državi, sta 14-dnevno kumulativno število novo okuženih in število opravljenih testov na en milijon prebivalcev.
15.05

Za samoplačniško testiranje za okužbo s koronavirusom kar nekaj zanimanja, cena do sto evrov

Po uvedbi samoplačniškega testiranja za okužbo z novim koronavirusom v nekaterih slovenskih zdravstvenih ustanovah je za to možnost kar nekaj zanimanja. Po njem največ povprašujejo tisti, ki nameravajo v tujino. Cene se gibljejo med 80 in 100 evrov. V Zdravstvenem domu Ljubljana so začeli samoplačniško testirati danes. Kot so pojasnili, se je za to možnost zanimalo približno deset oseb. Med njimi so zlasti tisti, ki gredo na delo v tujino, in študenti, ki se tja vračajo na študij. Brisa samoplačniško sicer še niso odvzeli, zato ne morejo oceniti, ali bi lahko pri tem prišlo do kakšnih težav. Tudi naročenih še ni. 
12.20

Avtomobilski industriji bi podaljšali čakanje na delo še za en mesec

Po današnjem srečanju s predstavniki slovenskih dobaviteljev avtomobilski industriji, ki se sooča z več kot 50-odstotnimi padci naročil, je gospodarski minister Zdravko Počivalšek obljubil, da se bo zavzel za podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo za en mesec tudi za avtomobilsko industrijo: "Koalicijske partnerje bom seznanil s tem predlogom, da vidimo, kako je to možno vključiti v tretji paket, ki bo pomagal gospodarstvu," je po sestanku dejal minister. Več -> TUKAJ.
11.45

V ljutomerskem domu starejših prvi obiski

Varovanci doma starejših občanov Ljutomer so imeli v sredo prve obiske, saj so po besedah direktorja Tomislava Nemca skupaj s strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor vzpostavili stanje, ki je varno za stanovalce in obiskovalce.
11.30

Zdravstveni delavci bodo od petka znova lahko šli v tujino

Zdravstveni delavci bodo od petka spet lahko šli v tujino. Prav tako bodo lahko ponovno koristili letni dopust, stavkali in se udeležili usposabljanj in izobraževanj v tujini, kar jim je bilo onemogočeno z odredbo, ki jo je ob začetku epidemije sprejelo ministrstvo za zdravje.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Zaradi korona krize se ZZZS letos obeta 129 milijonov minusa

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije ocenjujejo, da bodo imeli zaradi epidemije in s tem povezanega upada gospodarske aktivnosti ob koncu leta okoli 129 milijonov evrov nepokritega primanjkljaja. Predlagajo, da ga pokrije državni proračun, v nasprotnem bo decembra ogroženo oz. zaustavljeno financiranje zdravstva, so pojasnili za STA.
11.10

Cvar: Gostom moramo pokazati, da je obisk gostiln varen

Obisk lokalov je v obdobju sproščanja ukrepov, namenjenih zajezitvi covida-19, še zadržan. "Gostinci moramo poskrbeti za varnost svojih gostov in podajati pozitivna sporočila, da bodo gostje spoznali, da je obisk gostiln varen," poudarja Blaž Cvar iz OZS. Radovednost bi lahko spodbudil tudi Michelin, ki junija vendarle prihaja v Slovenijo.
11.00

Včeraj brez okužb

V Sloveniji v sredo niso odkrili nobene nove okužbe z virusom sars-cov-2 ob 909 testiranjih. V bolnišnicah se je zdravilo 21 bolnikov s covidom-19, od tega le še trije na intenzivnih oddelkih. Umrl je en bolnik, tako da se je skupno število smrtnih žrtev v Sloveniji povzpelo na 105.

{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1263395590299217920{/twitter}
10.00

Združenje medijev poziva k odpravi zaščitnih omejitev za časnike

Slovensko združenje medijev je na vlado, ministrstvo za kulturo in nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) naslovilo poziv za izvzetje časnikov in druge periodike iz zaščitnih ukrepov, ki jih morajo spoštovati javni lokali v času grožnje širjenja novega koronavirusa.
9.00

V sredo aktiviranih 1430 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V sredo je bilo na vseh ravneh angažiranih 1430 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.
7.35

Če prevozniki ne bodo uslišani, sledi protest

Prevozniki, združeni v sekciji za promet pri OZS, so razočarani, da vlada ni vključila njihovih zahtev v PKP3. Če njihove ključne zahteve ne bodo uresničene, prvi mož prevoznikov Peter Pišek napoveduje proteste. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta