Združenje medijev poziva k odpravi zaščitnih omejitev za časnike

STA, A.L.
21.05.2020 09:45

Slovensko združenje medijev je na vlado, ministrstvo za kulturo in nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) naslovilo poziv za izvzetje časnikov in druge periodike iz zaščitnih ukrepov, ki jih morajo spoštovati javni lokali v času grožnje širjenja novega koronavirusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

"Koronavirus je slovenskemu gospodarstvu na splošno prinesel velike težave," so sporočili iz združenja, pri tem pa kot neposreden učinek omenili izpad prihodkov, kot posreden pa finančno nelikvidnost in pomanjkanje sredstev za zagon operacij, ki naj bi jih gospodarstvo potrebovalo, ko se bo na trgu znova vzpostavilo povpraševanje.
"Najrazvitejše evropske države medijski industriji v teh kriznih časih pomagajo tako neposredno (finančno) kot posredno (s participacijo pri pokrivanju stroškov produkcije in distribucije). Ker v Sloveniji noben tak ukrep ni predviden, hkrati je celo predvideno zmanjševanje sicer minimalnih sredstev podpore ustvarjanju vsebin s strani ministrstva za kulturo, bi odprava omejitev pri distribuciji tiskane periodike v javnih prostorih in lokalih posredno pomenila pomembno pomoč medijem, predvsem najkvalitetnejšim," so poudarili v združenju.
Odprava omejitev, vsaj na področju distribucije tiskanih edicij v lokalih in javnih institucijah, bi po njihovih besedah pomenila, da bi mediji lahko večino teh naročnin obnovili in tako zagotovili dodatno varnost za svoje zaposlene. V obdobju krize bodo namreč prihodki založniških medijskih družb temeljili predvsem na prodaji njihovih edicij, so izpostavili. Priliv prihodkov iz oglaševanja bo v času recesije manjši in temu se ni moč izogniti, so sklenili.
Glede na priporočila NIJZ morajo gostinci gostom onemogočiti dostop do časnikov in revij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta