(SPREMLJAMO) MNZ: Vlada sproti preverja upravičenost ukrepov zamejevanja širjenja covida-19

STA, M.R., A.L.
17.04.2020 11:57

V Sloveniji so do zdaj potrjene 1304 okužbe z novim koronavirusom. Včeraj je umrlo še pet bolnikov s covid-19, skupaj od začetka epidemije pa 66. Zapleta se pri vrnitvi okužene oskrbovanke doma starejših občanov, ki sicer nima vidnih znakov okužbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

18.55

Novi lokalni ponudniki

Mariborska razvojna agencija je sporočila, da so dopolnili seznam lokalnih ponudnikov na območju Podravja. Ponudba hrane bo aktualna do konca avgusta. Nekateri ponudniki imajo vse leto enako ponudbo. Seznam ponudnikov najdete tukaj.
18.00

S ponedeljkom ponovno tehnični pregledi in nekatere oblike javnega linijskega prevoz

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bo s ponedeljkom ponovno dovoljeno opravljanje tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Prav tako so s ponedeljkom odpravili prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza, pri čemer bo lahko v vozilu tretjina potnikov, kot je registriranih sedežev. Več -> TUKAJ.
17.20

V UKC Maribor prihodnji teden 10-odstotno povečanje obsega dela

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se število bolnikov z novim koronavirusom še naprej znižuje, zato tečejo pospešene priprave na krajšanje zaostankov pri obravnavah ostalih bolnikov. Strokovni direktor Matjaž Vogrin napoveduje za prihodnji teden približno 10-odstotno povečanje obsega dela.

Matej Povše

SB Celje: povečevanje izvajanja nenujnih zdravstvenih storitev

V Splošni bolnišnici Celje sporočajo, da bodo prihodnji teden začeli s postopnim povečevanjem izvajanja nenujnih zdravstvenih storitev, ki jih v času od razglasitve epidemije niso izvajali. Vse specialistične ambulante bodo paciente, ki bodo v prihodnjih dneh v bolnišnici lahko opravili specialistični pregled, diagnostični pregled ali operativni poseg, klicale po telefonu. Več -> TUKAJ.
16.40

MNZ: Vlada sproti preverja upravičenost ukrepov zamejevanja širjenja covida-19

Na ministrstvu za notranje zadeve bodo odločitev ustavnega sodišča, ki je zadržalo del odloka o omejitvi gibanja zaradi zamejevanja epidemije covida-19, preučili in jo tudi spoštovali. Odločitev o preverjanju upravičenosti podaljševanja ukrepov vsakih sedem dni podpirajo in pravzaprav že ves čas izvajajo, so poudarili.
"Takšno odločitev podpiramo oziroma jo v praksi skoraj vsakodnevno izvajamo, zato tudi tako pogosta sprememba predpisov," so poudarili na ministrstvu za notranje zadeve v odzivu na današnjo odločitev ustavnega sodišča.
16.35

V združenju zasebnih vrtcev ogorčeni nad nekaterimi občinami zaradi neplačevanja obveznosti

V Združenju zasebnih vrtcev Slovenije pozdravljajo odločitev vlade, da je v interventni zakon vključila tudi zasebne vrtce, vendar pa se pri njegovem izvajanju izjemno zatika, ker ni natančnih navodil. Po navedbah združenja je namreč vse več občin, ki zasebnim vrtcem obveznosti v času krize ne bodo plačevale, so sporočili iz združenja.
V združenju zasebnih vrtcev z ogorčenjem spremljajo vedno več odzivov občin, da rednih pogodbenih obveznosti v času krize ne bodo plačevale. Kot so spomnili, natančnih navodil o izvajanju interventnega zakona, ki je stopil v veljavo 11. aprila, na področju zasebnih vrtcev ni. Tako mnoge občine, med njimi Ljubljana, Koper, Domžale, Trebnje, Novo Mesto in številne druge, zasebnim vrtcem ne želijo plačati niti tistega, kar jim po sklenjenih pogodbah o sofinanciranju programov predšolske vzgoje pripada, so navedli.
16.05

Spet največ novih okužb v krajih z žarišči v domovih za starejše

Okužbo z novim koronavirusom so do konca dneva v četrtek potrdili v 151 slovenskih občinah (v sredo v 148), po dva ali več primerov pa v 107 (v sredo v 105). Znova so največ novih primerov zaznali v krajih z žarišči v domovih za starejše, v Šmarju pri Jelšah kar osem.
15.45

Ministrstvo šolam poslalo priporočila glede ocenjevanja in zaključevanja ocen ter napredovanja

Ministrstvo za izobraževanje je danes šolam podalo priporočila v zvezi z ocenjevanjem in zaključevanjem ocen v osnovni šoli. Pri ocenjevanju naj učitelji uporabljajo različne načine ocenjevanja, izogibajo pa naj se pisnim preizkusom znanja. Pri zaključevanju naj izhajajo iz ocen, pridobljenih pred 16. marcem, med drugim določa dokument. Več -> TUKAJ.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Raziskava: Po karanteni polovica anketiranih Slovencev najprej k sorodnikom, četrtina takoj k frizerju

Tretjina vprašanih v raziskavi družbe Aragon ocenjuje, da bo življenje po 1. juniju potekalo normalno kot pred obdobjem karantene. Polovica jih bo najprej obiskala bližnje sorodnike, dobra tretjina bližnje prijatelje. Četrtina se jih bo takoj po koncu karantene odpravila k frizerju, si privoščila enodnevni izlet in se družila na zabavah. Več -> TUKAJ.
15.10

Izvozniki pozivajo k omilitvi pogojev za pomoč delodajalcem

Izvoznikom se zdijo pogoji za uveljavitev pomoči iz prvega paketa interventne zakonodaje prestrogi. Pomoč se bo dodeljevala na podlagi padca prihodkov v letošnjem prvem polletju, a pri izvozno usmerjenih podjetij bo padec opaziti z zamikom, verjetno v drugi polovici leta. Vlado zato pozivajo k spremembam zakona.
Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je v veljavi od 11. aprila, ponuja pomoč delodajalcem, ki jim bodo prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20 odstotkov glede na enako obdobje leta 2019 in v drugem polletju 2020 ne bodo dosegli več kot 50-odstotne rasti prihodkov glede na enako obdobje lani.
14.45

V ljubljanskem kliničnem centru 10 bolnikov na intenzivni negi, v Mariboru 11

V UKC Maribor je bilo včeraj z boleznijo covid-19 hospitaliziranih 27 bolnikov. Od tega jih je bilo enajst na oddelku za intenzivno nego. V UKC Ljubljana pa je hospitaliziranih 41 bolnikov s covid-19, od tega jih je 10 v enoti intenzivne terapije. Od tega jih je devet na ventilatorjih, so zapisali na Twitterju. Ob tem pričakujejo, da bodo lahko v kratkem vsaj začasno zaprli oddelek, ki je gostoval na ortopedski kliniki.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1251121563400835073{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1251088930843299840{/twitter}
14.30

V UKC Ljubljana odprte 'kontejnerske' ambulante za bolnike s covidom-19

Pred ljubljansko infekcijsko kliniko so danes odprli nove 'kontejnerske' sprejemne ambulante za okužene z novim koronavirusom, tiste s sumom na okužbo in kontrolne preglede že ozdravelih. V UKC Ljubljana so sicer ta teden povečali število ambulantnih pregledov. Zaostanke bodo zmanjševali tudi s podaljšanjem delovnega časa in delom ob vikendih.
Predstojnica infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je dejala, da so kontejnerske ambulante velika pridobitev, ki bo zmanjšala pritisk na glavno stavbo klinike, kjer je že dolgo prostorska stiska in je skoraj nemogoče strogo izolirati bolnike.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1251109970592088071{/twitter}
13.40

Ustavno sodišče: Vlada mora nemudoma in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov iz odloka o omejitvi gibanja

Ustavno sodišče je zadržalo del odloka o omejitvi gibanja in vladi naložilo, da mora takoj po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov iz odloka. Ob upoštevanju strokovnih razlogov mora nato ukrepe podaljšati, spremeniti ali odpraviti, o tem pa obvestiti javnost, so sporočili iz ustavnega sodišča. Več -> TUKAJ.

V Šmarju pri Jelšah se stanje umirja

Župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš po dobrem mesecu dni od izbruha novega koronavirusa v tej občini ocenjuje, da se stanje umirja. Po zadnjih objavljenih podatkih NIJZ ima v tej občini stalno prebivališče 155 potrjeno okuženih, kar je šest več kot teden dni prej. Velik del okuženih odpade na tamkajšnji dom upokojencev.
V Šmarju pri Jelšah so kot prvi v Sloveniji 12. marca zaprli tamkajšnjo osnovno šolo, saj so pri dveh zaposlenih na šoli odkrili okužbo z novim koronavirusom. V dneh za tem se je število potrjeno okuženih povečevalo, o prvi okuženi zaposleni osebi v tamkajšnjem domu starejših pa so poročali 18. marca.
12.10

V Sloveniji bi lahko bilo okuženih približno 10.000 ljudi​, epidemija pod nadzorom

Bojana Beović, ki vodi strokovno posvetovalno skupino vlade za epidemijo, je na novinarski konferenci navedla več različnih ocen, ki so bile na podlagi izkušenj v tujini narejene v Sloveniji. Glede na podatke in izračune modelov, ki so jih opravili na Inštitutu za biomedicinsko informatiko na ljubljanski medicinski fakulteti (IBMI) in Univerzi na Primorskem, bi lahko bilo v Sloveniji okuženih približno 10.000 ljudi, je dejala Beovićeva. Več -> TUKAJ
12.00

Okužena stanovalka iz soboškega doma bo ostala v UKC Maribor

Potem ko so v soboški enoti doma starejših Rakičan izrazili nasprotovanje vrnitvi stanovalke z okužbo z novim koronavirusom v njihov dom, so se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor odločili, da bo pacientka zaenkrat ostala pri njih. Ob tem pozivajo k ustreznim rešitvam za takšne primere.

Danes bodo v Domu starejših Rakičan še enkrat testirali pet zaposlenih, ki so bili v tesnejšem stiku z okuženo oskrbovanko.
Nataša Juhnov

Pet novih žrtev v Sloveniji

​Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1193 testiranj okužbe na koronavirus, od tega je bilo potrjenih 36 novih primerov. Umrlo je pet ljudi, skupno od začetka epidemije 66. Po državi je zaradi bolezni covid-19 hospitaliziranih 95 oseb, od tega 28 na oddelkih intenzivne nege. Osem bolnikov je bilo včeraj iz bolnišnic odpuščenih v domačo oskrbo. Skupno so bile v Sloveniji do danes potrjene 1304 okužbe, skupno je bilo opravljenih 39.330. 

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

V Sloveniji po ocenah na podlagi različnih modelov bi lahko bilo približno deset tisoč okuženih, epidemija pod nadzorom

Glede na ocene, ki temeljijo na različnih modelih, bi lahko bilo dejansko število okuženih v Sloveniji okoli deset tisoč ljudi. Več -> TUKAJ.
11.00

V ljutomerskem domu starejših 102 okužena, ozdravelih 26

V domu starejših občanov Ljutomer je četrtkovo testiranje pokazalo okužbo z novim koronavirusom pri štirih ljudeh, pri devetih okuženih pa je bil test negativen in so torej ozdraveli. Skupno so potrdili 102 okužbi, skupno število ozdravelih pa je 26. Trenutno število obolelih je tako 76.​ Pri zadnjem testiranju so ugotovili okužbo pri dveh stanovalcih in dveh zaposlenih, ki sta prišla pomagat v dom iz drugih ustanov. Skupno je bilo pozitivnih 75 stanovalcev, 20 zaposlenih iz doma in sedem zaposlenih, ki so prišli pomagat v dom od drugod.​

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta