(SPREMLJAMO) Trenutno 141 okuženih, največje povečevanje okužb v Ljubljani. Tonin: Ljubljana ne bo v strogi karanteni!

A.L., G.P., STA
13.03.2020 11:03

V Sloveniji so do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, kar je 45 primerov več kot v četrtek zvečer. Kot kaže, je največje povečevanje števila okužb v ljubljanski regiji, je sporočila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Do zdaj so opravili 4346 testiranj. Največje povečevanje okužb se pojavlja v Ljubljani. Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana je trenutno hospitaliziranih enajst bolnikov, eden od njih potrebuje dodatek kisika, štirje med njimi so v intenzivni enoti. Eden od štirih bolnikov na intenzivni negi tam ni zaradi posledic okužbe s koronavirusom in danes že zapušča ta oddelek. Vsi ostali trije bolniki potrebujejo umetno predihavanje. Vodja intenzivne enote je opozoril, da gre pri vseh treh za življenje ogrožajoče stanje.
Po poročanju 24 ur naj bi bil eden od teh 86-letni oskrbovanec iz Doma starejših občanov Metlika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prazen lokal v Ljubljani
Robert Balen

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek panika ni na mestu, saj da med drugim ta slabo vpliva na imunski sistem. Ponovno je pozvala, da se je treba držati navodil, da bi čim bolj zajezili širjenje okužbe.
Pristojne službe zato nadaljujejo ukrepe za zaustavitev javnega življenja. S ponedeljkom tako vse bolnišnice ukinjajo storitve in posege, ki niso stopnje zelo hitro ali nujno z izjemo onkologije in obravnave nosečnic. Zobozdravstveno oskrbo pa bodo z novim tednom izvajali samo na sedmih točkah in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici in Kopru.

Robert Balen
Večer
 
Mddsz

Agencija za varnost prometa po vsej državi odpovedala vozniške izpite

Javna agencija RS za varnost prometa je do nadaljnjega po vsej državi odpovedala izvajanje opravljanja teoretičnih in praktičnih vozniških izpitov, prav tako tudi izvajanje vseh rehabilitacijskih programov. Za določitev novih terminov vozniških izpitov bodo v stiku s predstavniki šol vožnje in učitelji vožnje.
O novih terminih za udeležbo na edukacijski ali psihosocialni delavnici bodo prijavljeni po sprostitvi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa obveščeni po pošti ali telefonsko, so sporočili z agencije za varnost prometa.

Policija zavrača vsa tovorna vozila v tranzitu

Novi virus težave povzroča tudi na mejnih prehodih. Na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba je policija v četrtek zvečer zavrnila tri potnike v osebnih avtomobilih, dva med njimi sta bila Romuna, eden pa Italijan. Vsi so imeli povišano telesno temperaturo. Samo danes zjutraj so zavrnili že pet potnikov, vsi so bili tuji državljani. Zaradi zavračanja tovornih vozil pa je na meji že gneča.

Zaradi koronovirusa vrata zapirajo tudi kulturne ustanove po Sloveniji

Ministrstvo za kulturo je v zvezi s koronavirusom javnim zavodom s področja kulture priporočilo, da do nadaljnjega zaprejo vrata za obiskovalce. Ob tem sindikat Glosa delodajalce v kulturi naproša, da delavcem, katerih prisotnost na delovnem mestu ni nujno potrebna, odredijo delo od doma, vendar s polnim oz. vsaj 80-odstotnim nadomestilom plače.
Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da se priporočilo nanaša na "zaprtje razstav, knjižnic, odpoved predstav, prireditev, okroglih miz, izobraževanj in drugih oblik, v okviru katerih se zadržuje večje število ljudi".
Kot so dodali, prav tako velja priporočilo, da se do nadaljnjega preneha z delovnimi procesi, ki zahtevajo prisotnost večjega števila ljudi v manjših zaprtih prostorih in bi njihovo izvajanje predstavljalo tveganje za širjenje koronavirusa. Obenem se priporoča tudi, da za delovna mesta, ki jih je mogoče opravljati na domu, pristojni v javnih zavodih preučijo možnost odreditve dela na domu.
Za zaposlene, ki jim ni mogoče odrediti opravljanja dela na domu, pa predlagajo, da se preuči možnost odreditve začasnega opravljanja drugega dela. V primeru, da delodajalec delavcu ne more zagotoviti dela, se priporoča t.i. začasno čakanje na delo. Ob tem poudarjajo, da kolektivna pogodba za kulturne dejavnosti nadomestilo plače ureja ugodneje kot Zakon o delovnih razmerjih (ZDR), zato pozivajo k upoštevanje kolektivnih pogodb.
Na Glosi so v pozivu delodajalcem na področju kulture in varstva narave zapisali, da naj svoje delavce obravnavajo enakopravno in spoštljivo. "Ne odrejajte jim prisilnega dopusta, ker je to nezakonito, ne kompenzirajte jim samovoljno 'viškov' ur, ne silite jih v bolniško odsotnost," so našteli. Še posebej opozarjajo na tiste delavce, ki morajo zaradi zaprtja vrtcev in šol ostati doma, ker njihovi otroci niso zmožni sami poskrbeti zase.
Obenem so v Glosi izrazili razočaranje nad "neznosno lahkostjo črkobralstva, s katero je država v medijih obelodanila 'gotovo dejstvo', da je njihovo nadomestilo plače zgolj 50-odstotno". Kot so poudarili, se v Sindikatu Glosa s tem ne strinjajo.
V sindikatu pozivajo tudi izvršno in zakonodajno oblast, da javnim zavodom zagotovijo pravico do vsaj delnega nadomestila poslovne škode, ki bo nastala, samozaposlenim v kulturi pa ustrezna nepovratna sredstva zaradi odpovedanih dogodkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta