Sproščanje ukrepov: Gibanje po državi spet brez omejitev. Le policijska ura še ostaja

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
12.02.2021 06:00
V obrtni in trgovinski zbornici pozdravljajo sproščanje. Država prevzema stroške testiranja trgovcev. Bi se lahko zapletlo pri testiranju učiteljev?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnji teden se v srednje šole vrača tudi 11.000 dijakov zaključnih letnikov, dijaki, ki opravljajo praktični pouk, in dijaki nižjih poklicnih šol. 
Andrej Petelinšek

Po mesecih omejevanja gibanja na občine in regije se bomo ljudje od ponedeljka ponovno lahko brez omejitev gibali po državi, medtem ko policijska ura ostaja vse do rumene faze. Zaradi boljše epidemiološke slike - sedemdnevno povprečje okuženih je včeraj bilo 837 ljudi, v bolnišnicah pa se je zdravilo 828 bolnikov - je vlada na podlagi načrta sproščanja, po katerem smo prišli v oranžno fazo, odpravila omenjeno omejitev gibanja.

V osnovne šole še več kot sto tisoč učencev

Prav tako se bodo zaradi sproščanja po štirih mesecih v ponedeljek v šolo odpravili osnovnošolci od 1. do 9. razreda, a le v osrednji in zahodni Sloveniji. Tisti na vzhodu začnejo zimske počitnice. V šole bo, po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Damirja Orehovca, odšlo 107.000 osnovnošolcev in še 6000 učiteljev. Osnovnošolski ravnatelji odločitev o odprtju šol pozdravljajo, so pa nekoliko zaskrbljeni, kako bo v ponedeljek potekalo testiranje tolikšnega števila zaposlenih. "Menim, da bo zlasti v večjih mestih nastala težava, zato smo tudi predlagali, da bi v ponedeljek v šole poleg prve triade odšli učenci 4. in 5. razreda, medtem ko bi se jim zadnja triada pridružila v torek," je povedal ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca Ljubljana Marjan Gorup. Sam sicer ne pričakuje kadrovskih težav, saj je Orehovec dejal, da bodo starše učencev 4. in 5. razredov zaprosili, da naj, če to res ni nujno, svojih otrok ne puščajo v popoldanskem varstvu. V okrožnici je določeno, da bodo razredi v mehurčkih, učenci bodo ostali v matičnem razredu, medtem ko bodo vanj lahko prihajali različni učitelji. Učenci bodo malicali v razredih, maske pa bodo morali nositi na hodnikih in v sanitarijah. Obvezni in neobvezni izbirni predmeti naj bi se zaradi mešanja učencev izvajali na daljavo, v primeru manjših skupin pa lahko tudi v razredu ob obveznem nošenju mask. Dejavnosti, ki jih za otroke organizirajo zunanji izvajalci, za zdaj ne bo, bo pa mogoč individualni pouk v glasbenih šolah. Prav tako bo treba ob upoštevanju zaščitnih ukrepov izvajati prevoz otrok, saj se bo po napovedih ministra za infrastrukturo s ponedeljkom sprostil tudi javni potniški promet.

Prav slednje skrbi tudi ravnatelje srednjih šol. Prihodnji teden se v srednje šole vrne tudi 11.000 dijakov zaključnih letnikov, dijaki, ki opravljajo praktični pouk, in dijaki nižjih poklicnih šol. In kot pravi Fani Al Mansour, predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, jih prav gneča v avtobusih in vlakih v prometni špici najbolj skrbi. "V šoli bomo že lahko poskrbeli za vzdrževanje distance in preventivne ukrepe, nad tem, kaj delajo dijaki zunaj šole, pa nimamo pristojnosti," je povedala Mansourjeva, ki težav pri izvajanju učnega procesa zdaj, ko se še ne vrnejo vsi dijaki, ne vidi.

 

Trgovci in obrtniki že bolj zadovoljni

Dobre novice pred zimskimi počitnicami prihajajo tudi za smučarska središča, tako delavci kot smučarji bodo poslej lahko na smučiščih z negativnim testom na covid, ki ni starejši od sedem dni, veljavno pa bo tudi zdravniško potrdilo, da ste v zadnjih šestih mesecih že preboleli covid oziroma ste bili cepljeni. Enako velja tudi za trgovce v trgovinah, kjer ni več omejitev. Odprte bodo vse, ne glede na velikost, s čimer so po besedah Marije Lah v Trgovinski zbornici zelo zadovoljni. Prav tako pa jih veseli, da se je vlada odločila, da bo prevzela stroške testiranj trgovcev. Vlada je uslišala tudi lastnike kozmetičnih salonov, tako da se strankam ne bo treba testirati. Poslej bo to le obveznost zaposlenega. "Očitno se začne ponovna normalizacija poslovanja," je odločitev pospremila predsednica sekcije kozmetikov v Obrtno-podjetniški zbornici Petra Mrhar, predsednik zbornice Branko Meh pa je izrazil upanje, da se bodo lahko kmalu odprli tudi gostinski lokali in namestitve. Še pred tem pa, da jim bo na pomoč priskočila vlada.

Dobre novica pa prihajajo tako za registrirane kot rekreativne športnike. Od ponedeljka bo dovoljena brezkontaktna športna vadba; individualno ali v skupini do deset športnikov tako v naravi kot v vseh športnih objektih. Ponovno pa bodo stekla tudi tekmovanja druge slovenske lige in prve mladinske slovenske lige ter v individualnih športnih panogah poleg članskih še državna mladinska prvenstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta