Vlada sprošča ukrepe glede gibanja in zbiranja ter športa in rekreacije, prav tako v šolah, trgovinah, na smučiščih ... Kdaj začnejo veljati sprostitve?

VČ, A.L.
11.02.2021 14:18
Vlada je na današnji seji obravnavala spremembe odlokov, s katerimi je sprostila nekatere omejitve, ki veljajo za zajezitev epidemije covida-19. Odločitve so pristojni predstavili na popoldanski novinarski konferenci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Vlada je odločila, da:

- Od ponedeljka bo na smučiščih za uporabo žičniških naprav veljal negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od 7 dni.

- Kdor je prebolel covid-19, 6 mesecev ne potrebuje testiranja, upravičen do zdravniškega potrdila.

- Za voznike taksijev od ponedeljka potrebno testiranje na novi koronavirus na 3 dni, enako velja za inštruktorje v avtošolah.

- Od ponedeljka dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev.

- Potrošnikom od ponedeljka ne bo več treba predložiti negativnega testa na novi koronavirus za koriščenje storitev.

- Za izvajalce higienske nege še naprej potreben negativen test na koronavirus, za potrošnike negativen test ni potreben.

- V šole se vračajo vsi osnovnošolci in maturanti.

- Pouk v osnovnih šolah bo organiziran v matičnih učilnicah, učenci učilnic ne bodo menjavali.

- Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do 10 športnikov.

- Učenci bodo malicali v matičnih učilnicah, kosila naj bodo izvedena tako, da bo med učenci čim manj mešanja.

- S ponedeljkom odprava omejitev prehoda mej občin in statističnih regij.

- Omejitev gibanja ponoči ostaja v veljavi.

- Od sobote prehajanje notranje schengenske meje mogoče na vseh mejnih prehodih, kontrolne točke se ukinjajo.

- Od sobote vstop v Slovenijo možen brez karantene in negativnega testa tudi za cepljene in tiste, ki so preboleli covid-19.

Od ponedeljka za smučarje negativni test ne bo več veljal 24 ur, temveč sedem dni

Slovenija vstopa v oranžno fazo, je tik pred tiskovno konferenco po seji vlade tvitnil podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin. Ukinja se omejitev gibanja na občine, dovoljeno bo zbiranje do 10 ljudi, v šole se vračajo preostali razredi osnovnih šol in maturanti, dovoljeni bodo izpiti in seminarji do 10 študentov na fakultetah. Nadaljevalo se bo tudi odpiranje trgovin in servisnih dejavnosti, je tvitnil Tonin.

Na tiskovni konferenci, kjer so po 14. uri začeli predstavljati podrobnosti, je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec nato govoril prvi in povedal, da bo od ponedeljka za smučarje negativni test veljal ne več 24 ur, temveč sedem dni. Enako velja tudi za delavce na smučišču, ki so v neposrednem stiku z uporabniki. Otroci do dvanajstega leta testa ne potrebujejo. "Vzdržujmo medsebojno razdaljo, predvsem ko čakamo na žičnico, sicer bomo morali morebiti poseči po ukrepu, da omejimo uporabo naprav. Spoštujmo osnovna priporočila," je posvaril minister in dodal, da bodo na vseh smučiščih lahko smučali ljudje iz vseh regij.

Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Glede javniškega potniškega prometa je Vrtovec povedal, da bo s tem, ko se odprejo šole, ta deloval brezhibno in kot je običajno.

Pri avtošolah od ponedeljka velja, da mora inštruktor še naprej imeti 72-urni negativni test, tudi kandidati ne potrebujejo več 24-urnega, ampak tudi oni le vsake tri dni.

Pri taksi prevozih bo potrebno testiranje taksistov na vsake tri dni, tudi to stopi v veljavo s ponedeljkom. Za stranke negativni test ni obvezen. "Kar je vlada zdaj sprejela, je sprejela zelo odgovorno," je povedal minister in pozval, da ostanemo previdni, da ne bi čez teden ali dva imeli spet slabše epidemiološke slike.  

Negativni test za potrošnike ne bo več pogoj

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Od ponedeljka bodo vrata lahko odprle vse trgovine brez omejitev. Hkrati v nobeni dejavnosti ne bo več zahtevan negativni test na novi koronavirus za potrošnike, je povedala državna sekretarka Ajda Cuderman. Je pa potrošnike pozvala, naj bodo disciplinirani. "Virus je še vedno med nami, je nalezljiv in smrtonosen. Naredimo tako, da v oranžni fazi ostanemo." 

Obstoječi odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom je vlada podaljšala do nedelje, v ponedeljek pa bo v veljavo stopil novi odlok. V njem se izjeme, za katere je dovoljeno opravljanje dejavnosti, širijo na opravljanje trgovinske dejavnosti ne glede na vrsto blaga in prodajno površino. "To pomeni, da so z odlokom dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev," je na vladni novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu.

Najpomembnejša sprememba pa je, da novi odlok od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa testiranja za koriščenje storitev, je nadaljevala Cudermanova.

Glede testiranja zaposlenih bo še naprej veljalo, da bodo določene dejavnosti lahko delovale brez posebnih pogojev, pri drugih pa bo zahtevano redno testiranje - slednje med drugim velja za celotno trgovinsko dejavnost in vse storitve higienske nege, denimo kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure.

Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je v odloku skladno z odpravo omejitve zbiranja določeno, da se jih lahko udeleži do največ 10 oseb.

Še naprej pa pri izvajanju vseh storitev ostaja omejitev ene stranka na 30 kvadratnih metrov oz. ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov, ter ena stranka na 10 kvadratnih metrov v primeru odprte tržnice.

V šolo vsi razredi OŠ in maturanti. Na vzhodu pa najprej zimske počitnice

Državni sekretar na šolskem ministrstvu  Damir Orehovec je povedal, da je prihodnji teden v vzhodnem delu počitniški teden, na zahodnem delu pa se v šolske klopi vrača 107.000 učencev in učitelji. V ponedeljek se tja tako vračajo vsi osnovnošolci. Pa približno 11 tisoč dijakov zaključnih letnikov in 655 dijakov nižjega poklicnega izobraževanja.  Šolski prostor in delavnice se odpirajo tudi za praktični pouk in izobraževanje odraslih.

Za učni proces v osnovnih šolah poleg vseh ukrepov velja, da se pouk izvaja v enotni skupini, ki je enaka matičnemu oddelku. Pouk je organiziran v matičnih učilnicah, ki jih učenci ne menjajo. V objektih ni dejavnosti, ki niso del programa in jih izvajajo zunanji izvajalci.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Od ponedeljka velja tudi, da so dovoljeni izpiti in seminarji do 10 udeležencev na visokošolskih zavodih. Izjeme so opredeljene tudi za bivanje v domovih. V umetniških in glasbenih šolah je dovoljena individualna izvedba pouka.

Pri vrtcih ni sprememb, ostajajo odprti. Trenutno je vključenih 74 odstotkov otrok, je povedal Orehovec.

"Prosim, da v šolske prostore vstopajo samo zdravi in da se upoštevajo priporočila NIJZ. Tako bomo lahko obdržali dobre podatke ob odpiranju šol. Na današnji dan je 90 odstotkov vseh učencev prve triade v šolah."

V Sloveniji se povečuje tudi obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije novega koronavirusa dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do 10 športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je potrdil, da rekreacija tako ne bo več omejena zgolj na družino in individualno. Vrhunskim športnikom se bodo tako ob omenjenih omejitvah pridružili tudi ostali državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih, precej večji je tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj, je odločila vlada na sinočnji in današnji seji.

Fotografija je simbolična.
Reuters

Med drugim bodo od ponedeljka dovoljena tudi tekmovanja v ekipnih športih ne le najvišje kategorije, ampak tudi 2. slovenske lige in 1. mladinske slovenske lige ter v individualnih športnih panogah poleg članskih še državna mladinska prvenstva.

Prav tako je v kolektivnih in individualnih športih kot doslej še naprej dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih tekmovanj. Obenem od ponedeljka ne bo več omejitev na posamezne občine ali regije, je potrdil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ostaja le omejitev v nočnem času.

Omejitve prehajanja med občinami in statističnimi regijami ni več

Notranji minister Aleš Hojs je povedal, da je pri odloku o omejitvi gibanja prišlo do spremembe, ki začne veljati 15. februarja. Omejitve prehajanja med občinami in statističnimi regijami ni več, enako velja za rekreacijo, ki bo odslej dovoljena po celi državi. Prepoved gibanja zunaj občine stalnega prebivališča z nekaterimi izjemami je vlada prvič uvedla v prvem valu epidemije, marca lani. Nato je ukrep nekoliko omilila in določila več izjem, 29. aprila pa je omejitev na občine odpravila. Medtem se je na ustavnem sodišču znašla pobuda za ustavno presojo tega odloka, ustavno sodišče pa je septembra lani ocenilo, da začasna omejitev gibanja na občine ni bila protiustavna.

Prepoved gibanja zunaj občin je vlada nato znova uveljavila v drugem valu epidemije, oktobra. Tedaj je vlada predvidela 13 izjem, za katere je prehajanje med občinami mogoče, med njimi odhod ali vračanje z dela, obisk lekarne ali trgovine in podobno. Decembra pa je med izjeme dodala še športne aktivnosti ali gibanje v naravnem okolju, a je bila ta izjema omejena na regije. Je pa vlada gibanje med občinami začasno sprostila v času božično-novoletnih praznikov, a le na božič in silvestrovo.

O policijski uri Hojs pravi, da ostaja. Skladno z vladnim semaforjem bo sproščena bodisi po regijah bodisi po državi takrat, ko pridemo v fazo, ki to omogoča.

Prehajanje notranje schengenske meje bo od sobote mogoče na vseh mejnih prehodih, kontrolne točke se namreč ukinjajo, je danes na novinarski konferenci dejal Hojs. Prav tako bo od sobote možen vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa na koronavirus za cepljene in tiste, ki so covid-19 preboleli.

Andrej Petelinšek

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil Hojs, od sobote tako ne bo mogoče meje prehajati več le na kontrolnih točkah na notranjih schengenskih mejah, kot je veljalo doslej, ampak na vseh mejnih prehodih z Avstrijo, Italijo in Madžarsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta