Srečno še naprej, fanta iz epruvete!

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
19.07.2019 17:41

Pred tridesetimi leti sta se v Mariboru rodila Jure in Matjaž Golner, prva mariborska "otroka iz epruvete".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž in Jure Golner - jutri praznujeta 30. rojstni dan
Osebni Arhiv

Adutov te zgodbe, Jureta in Matjaža Golnerja, nismo izprašali. Fotografirala sta se za objavo pri tem članku, poslala fotografijo - evo naju! - in odšla žurat na morje. No, ona edina se vznemirljivega dogajanja pred natančno tridesetimi leti ne spominjata, čeprav sta bila udarna medijska vest. Postala sta prva "otroka iz epruvete" - kot rečemo za otroke, rojene s pomočjo znanosti -, ki sta prišla na svet v mariborski bolnišnici, kjer je pod vodstvom tedaj še docenta dr. Veljka Vlaisavljevića nastal tretji center za zdravljenje neplodnosti z biomedicinsko pomočjo v tedanji Jugoslaviji, za Zagrebom in Ljubljano. Danes so pri nas štirje od stotih novorojenčkov spočeti z asistenco znanosti - in podobno je v vsem razvitem svetu.


Katera je Golnerjeva?

Mama Mojca Golner pa se spominja: "Z možem sva bila poročena deset let in pravzaprav o otrocih nisva kaj veliko razmišljala. Šele takrat sem si rekla: 'Enega pa bi lahko imela ...' K temu sklepu me je pripeljala tudi želja mojega očeta, ki si je nadvse želel vnukov, pa jih ni imel. Potem pa ni in ni prišlo do zanositve. Začela sem hoditi na preglede ..."
Zaključek: Njun primer je sodil v tisti odstotek parov, pri katerih ne morejo najti vzroka za neplodnost. "Dr. Breznik, moj ginekolog, je predlagal, da grem v center za zdravljenje neplodnosti v Ljubljano, ki je že deloval ..."
Ne v Ljubljano, je rekla. Ginekolog pa je pripomnil: "No, saj je en naš zdaj v Avstraliji na izobraževanju in jeseni začenjamo postopke umetne oploditve tudi v Mariboru." Počakala bo na Maribor, je rekla Mojca Golner. "En naš" je bil seveda Veljko Vlaisavljević, ki se je v Avstraliji izpopolnjeval na področju metode IVF.
Sledil je običajen postopek: hormonsko zdravljenje, odvzem jajčnih celic, zunajtelesna oploditev, prenos oplojene celice nazaj v telo ... In potem čakanje.

Mojca Golner: "Instinktivno sem vedela, da je uspelo, da imam dvojčka - in da sta fanta."
Osebni arhiv
Avgusta 1989 - z enomesečnim podmladkom
Osebni arhiv

'Dobili ste zdrava fanta!'

Datum poroda je bil predviden za avgust, a že v začetku junija je morala v bolnišnico. "Ker lahko vsak napor zakomplicira situacijo in ker morata otroka pridobiti težo, so mi razložili. Potem pa je prišel 21. julij. Bil je petek in zjutraj mi je odtekla plodovnica. Takoj so me odpeljali v operacijsko in ob 7.02 sem dobila Jureta in Matjaža. Kakšno uro kasneje me je medicinska sestra rahlo potrepljala in me zbudila iz narkoze: 'Dobili ste zdrava fanta!' 'Vem,' sem rekla in spet zaspala."
Naslednji dan je Večer zapisal: "Včeraj nas je predstojnik ginekološkega oddelka mariborske splošne bolnišnice obvestil, da je Mariborčanka M. G. rodila dvojčka, prva otroka, spočeta v epruveti v tej mariborski zdravstveni ustanovi ..."
Jure in Matjaž jutri praznujeta 30. rojstni dan. Srečno še naprej, fanta!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta