SŠK: Starejši in bolni naj ne prihajajo v cerkev, na verskih dogodkih le do 100 vernikov, verouk odpovedan

DR
11.03.2020 13:47

Dopolnjena so februarska navodila škofovske konference glede preprečevanja širjenja koronavirusa. V nasprotju z mnenjem ministrstva za zdravje, da omejitve ne veljajo za verske obrede, so škofje sklenili, da maš in molitev, krstov, pogrebov in porok za več kot 100 vernikov in vernic naenkrat ne sme biti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

S tem se katoliške cerkve pridružujejo omejitvam, ki veljajo za ostale ustanove v državi. V omejitev 100 vernikov se vštevajo tudi duhovniki, ministranti in pevci, so sporočili v izjavi za javnost. Navodila so sprejeli predsedujoči Stanislav Zore, Alojzij Cvikl, Jurij Bizjak, Peter Štumpf, Andrej Glavan in Rok Metličar. Verski dogodki so dovoljeni le, če je do 100 zbranih drug od drugega oddaljenih po en meter in pol.
Za spoštovanje številčne omejitve naj bi skrbeli mežnarji in ministranti pod nadzorom župnikov in duhovnikov, v primerih, da se zbere več ljudi, pa naj se po navodilih škofov molitve opravi zunaj. Za verske dogodke na prostem velja omejitev zbiranja do 500 vernikov. Prav tako so slovenski škofi zapisali, da "verniki, ki niso zdravi ali imajo druge kronične bolezni oziroma so starejši, naj ostanejo doma". Cerkve in kapele naj bi bile sicer odprte ter na voljo vernikom za osebno molitev, a ne, če je v njih več kot sto oseb. 
Prav tako so škofje odpovedali verouk od jutri do zaenkrat nedelje, 29. marca 2020. Preložene so tudi volitve v župnijske pastoralne svete, odpovedana so vsa romanja v tujino. Duhovnikom je naloženo, da morajo "zaščititi spovednice z ustrezno PVC folijo oz. spovedovati zunaj spovednice v cerkvi ali drugem večjem prostoru ter na primerni razdalji". Škofje so duhovnikom, ki kažejo znake akutne bolezni dihal, tudi ukazali, naj ne izvajajo verskih dejavnosti, se samoizolirajo in po telefonu takoj kontaktirajo osebnega zdravnika ter obvestijo nadrejene.
Že od 25. februarja naj v cerkvah ob vhodu ne bila na voljo voda za namene pokrižanja, pri molitvah je tudi opuščen obred stiska rok, kateheti pa naj bi obhajilo dajali samo na roko. Škofi so uvedli tudi posebno molitev za zdravje v času epidemije koronavirusa COVID-19 in napovedujejo, da bodo navodila še prilagodili, če bodo to zahtevale razmere na terenu in znanost. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta