Za enakopravno vključenost invalidov

Natalija Sinkovič
18.02.2024 06:30

Društvo invalidov Črešnjevec deluje na območju krajevnih skupnosti Črešnjevec, Leskovec - Stari Log, Laporje in občine Slovenska Bistrica, imajo 222 članov, od katerih je 150 aktivnih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Članice društva, uspešne v metanju pikada, je nedavno v svojih prostorih sprejel tudi župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar in jim čestital za dosežke.
Arhiv društva

V društvu si prizadevajo za čim boljše vključevanje invalidov v življenje, za njihovo večjo samostojnost, hkrati jim ponujajo vrsto družabnih dejavnosti. Financirajo se s članarino, sredstvi Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, tudi občina Slovenska Bistrica primakne sredstva za delovanje in programe. "Donacij je malo. Vsako leto pošljemo kakšnih 30 donacijskih vlog, a ni pravega odziva," je povedal predsednik Anton Kolar. "S Centrom za krepitev zdravja pripravljamo predavanja in telovadbo za člane, organizirali bomo srečanje težkih invalidov, kopalna dneva, rehabilitacijo na morju," našteva.

Društvo invalidov Črešnjevec. Pred dnevi je uspešne članice v metanju pikada zaradi njihovih uspehov in odličnega delovanja društva v svojih prostorih sprejel župan dr. Ivan Žagar.
Arhiv Društva

Priredili bodo tudi večer ljudskega petja, na katerem običajno nastopi deset skupin, ljudskih pevcev in godcev: "Naši pevci so zelo aktivni, letno imajo od 10 do 15 nastopov." Nekaj posebnega je tudi Marijin memorial. To je ribiško tekmovanje v spomin na članico Marijo Mally, ki je bila odlična ribička in dolgoletna poverjenica društva. Člani Društva invalidov Črešnjevec so zelo aktivni in uspešni tudi v kegljanju, pikadu, streljanju, šahu. Drago Klep je lani na državnem prvenstvu v svoji kategoriji postal državni prvak, v absolutni kategoriji je bil drugi v namiznem tenisu, dodaja Kolar, ki je bil tretji na državnem prvenstvu v streljanju z zračno pištolo.

Društvo invalidov Črešnjevec. Pred dnevi je uspešne članice v metanju pikada zaradi njihovih uspehov in odličnega delovanja društva v svojih prostorih sprejel župan dr. Ivan Žagar.
Arhiv Društva

Velike uspehe žanjejo ženske v metanju pikada. Ekipa Brigita Ptičar, Romana Prgin, Olga Pliberšek, Tilčka Lepej in rezerva Ljubica Mesarič že več kot 15 let trenira vsak petek v društvenih prostorih na Črešnjevcu. Lani so v Radljah ob Dravi na državnem prvenstvu osvojile srebro. Brigita Ptičar se lahko pohvali že s petimi zlatimi, šestimi srebrnimi in tremi bronastimi medaljami. Pred nekaj dnevi, 8. februarja, so v Radovljici prepričljivo pometle s konkurenco, posebej se je odrezala Romana Prgin, ki je dosegla najvišje število točk. Drago Klep pa je na tem dogodku osvojil srebrno medaljo v namiznem tenisu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta