Strateški forum Bled: Komu zvoni? Planetu in politikom!

Uroš Esih Uroš Esih
02.09.2019 20:35

Drugače od prejšnjih let se je letos na Bledu čutilo nekoliko več svetovljanskosti, saj so številni renomirani razpravljavci naslavljali teme, ki dejansko krojijo globalno realnost, od trajnostnega razvoja, prek multilateralizma do brexita.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Borut Pahor na Bledu s predsednico 73. zasedanja Generalne skupščine OZN Mario Fernando Espinosa Garces 
Stanko Gruden/STA

Letošnji Strateški forum Bled (BSF), največja mednarodna konferenca v regiji, ki jo že poldrugo desetletje soorganizirata zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost, se je začel s prometnim kaosom na Gorenjskem, zaradi česar se je številnim tujim gostom in udeležencem, letos naj bi jih bilo skupaj več kot 1200, opravičil generalni sekretar foruma Peter Grk. Prometne zagate pač niso dobra promocija Slovenije, sploh pa ne pred udeleženci foruma, ki nosi naslov (Iz)viri (ne)stabilnosti, razprave pa se vrtijo predvsem okoli trajnostnega razvoja, kamor seveda sodi tudi promet.

Najboljši pristop je multilateralizem

"Če boste šli na naš edini naravni otok in boste za srečo pozvonili na zvoncu, ne pozabite, da skupno prihodnost lahko ustvarjamo zgolj skupaj. Ne sprašujte, za koga na Bledu zvoni. Zvoni za naš planet," je v uvodnem nagovoru dramatično posvari zunanji minister Miro Cerar. Spomnil je, da so države sprejele že vrsto mednarodnih sporazumov v boju proti podnebnim spremembam in za pravičneje in učinkovitejše ravnanje z viri, naravnimi, energetskimi in človeškimi viri. Demokracija, vladavina prava in spoštovanje človekovih pravic pa so po njegovi oceni temelj za vsakršno resno razpravo tudi o klimatskih spremembah.

Za renesanso evropske ideje

EU je po Pahorjevi oceni v zastoju v vseh ozirih, zato se zavzema za iskanje zamisli za renesanso evropske ideje, s čimer je promoviral "njegovo" Ljubljansko pobudo o novem ustavnem procesu s priloženim osnutkom evropske ustave.
Slovensko zavezanost multilateralizmu je Šarec izrazil tudi na primeru vprašanja migracij: "Upravljanje množičnih migracij je naloga, ki jo moramo odgovorno prevzeti z vidika človekovih pravic in solidarnosti." Španski zunanji minister Josep Borrell, ki naj bi postal prihodnji visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko pa meni, da svet pravzaprav ni multipolaren, ampak da resnično štejeta le dve sili - Kitajska in ZDA. Tretja velesila bi lahko bila EU, vendar bi morala govoriti z bolj enotnim glasom. Toda turški minister Mevlut Cavusoglu je po drugi strani opozoril na problem verodostojnosti in v tej luči kritiziral tudi EU. Opozoril je, da je EU iz dogovora za zaustavitev migracij doslej Turčiji plačala le tretjino od obljubljenih šestih milijard evrov, čeprav bi morala vse plačati že do konca lanskega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta