Strošek povprečnega vloma: več kot dva tisočaka

V zadnjih letih so vlomilci v Sloveniji v več kot 11 tisoč stanovanjskih objektih povzročili za skoraj 25 milijonov evrov škode. S protivlomnimi vrati, varnostnimi mehanizmi lahko poskrbite za preventivo. Ne pozabite pa na dobro zavarovanje doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Protivlomna vrata, alarmni sistem in različni drugi varnostni mehanizmi so nujni, vendar včasih ne nujno 100-odstotno učinkoviti pred poskusi vlomilcev. Zato se je dobro ustrezno zavarovati z zavarovanjem doma, ki naj vključuje tudi nevarnost vloma in ropa. 

Rop ali vlom?

Najprej pa je dobro vedeti, kako zavarovalnica obravnava vlom in rop. Vsaka tatvina namreč še ni vlom. Kakšna je razlika? Za vlomsko tatvino velja, da je storilec vlomil v zaprt in zaklenjen prostor ali pa ga je odklenil s ponarejenim ključem oziroma sredstvom, ki ni namenjeno rednemu odklepanju. Za navadno tatvino pa se šteje odtujitev stvari iz nezaklenjenega prostora. Slednje zavarovanje doma ne krije. Če denimo spustite v svojo hišo osebo, ki vam ukrade torbico, ko niste pozorni, tovrstna škoda ne bi bila krita. Če pa bi oseba vlomila v zaklenjeno stanovanje, ko vas ni, in vam ukradla torbico, televizijo, računalnik itd., bi škodo krilo zavarovanje.

Shutterstock

Rop pa je odvzem stvari z uporabo sile ali grožnje za življenje ali zdravje vas oziroma članov vašega gospodinjstva. Zavarovanje ob ropu krije škodo na zavarovanih stvareh, tudi če so te zunaj stanovanjske hiše ali pomožnih gradbenih objektov. Torej, če roparja zaradi uporabe groženj in prisile spustite v svoje stanovanje, bi zavarovanje krilo tovrstno škodo.

Poskrbite za varnost

Najprej velja poskrbeti za preventivo. Ker nepridipravi v hišo ali stanovanje pogosto pridejo skozi vhodna vrata, velja namestiti ojačana protivlomna vrata. Ta naj bodo opremljena s kakovostnimi ključavnicami, z zaščitnim okovjem in s ščitom proti lomljenju ključavnic. Vsi, ki živite v pritličju, lahko na okenska stekla namestite varovalne folije. Vlomilcem boste delo otežili tudi z namestitvijo zapore proti odpiranju okenskih kril.

Bivalne objekte lahko opremite tudi z alarmnim sistemom in/ali kamerami, ki so precej učinkovito sredstvo pred nepridipravi. Podatki slovenske policije kažejo, da je vlomov v tako opremljene objekte znatno manj kot v tiste, ki tovrstne protivlomne zaščite nimajo. Vlomilci pa v povprečju povzročijo za približno 420 evrov škode na objektu in odnesejo za okoli 1.600 evrov predmetov.

Shutterstock

Zavarovalnica Triglav vam, če boste imeli nameščeno protivlomno zaščito, omogoča 10-odstotni popust na zavarovalno premijo za nevarnost vlomske tatvine in ropa.

Zavarovanje doma za miren spanec

Kljub temu, da ste se potrudili, da bi vlomilcem kar se da otežili delo, svoj dom tudi kakovostno zavarujte. Zavarovanje doma krije škodo, ki je nastala zaradi odtujitve stvari, in tudi škodo, ki je nastala zaradi poškodovanja zgradbe oziroma stanovanjske opreme ob vlomu. V primeru zavarovanja doma pri Zavarovalnici Triglav je vključeno tudi kritje stroškov čiščenja po tovrstnih dejanjih.

Če je pri zavarovanju opreme posebej dogovorjeno, so lahko kriti tudi stroški zaradi zlorabe plačilnih kartic, ki nastanejo kot posledica vlomske tatvine ali ropa. Zavarovanje krije škodo, če ta ni krita z drugim zavarovanjem oziroma do takrat, ko kritje za zlorabe prevzame izdajatelj plačilne kartice.

Shutterstock

Zavarovanje doma Zavarovalnice Triglav pa vam poleg omenjenega kritja omogoča še veliko več. Je popolnoma prilagodljivo, kar pomeni, da lahko izberete tiste nevarnosti, ki ogrožajo vaš dom in enostavno, saj ga lahko hitro sklenete preko spleta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.