Svobodo bo na evropske volitve popeljala Irena Joveva, namesto Aleksandra Merla na listi Jure Leben

Luka Mlakar Luka Mlakar
22.04.2024 19:47

Prvo mesto na listi Gibanja Svoboda za evropske volitve bo pripadlo dosedanji evropski poslanki Ireni Jovevi, namesto Aleksadra Merla bo na listi Golobove stranke kandidiral nekdanji okoljski minister Jure Leben.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nosilka liste Svobode za evropske volitve bo dosedanja evropska poslanka Irena Joveva.
Primož Lavre

Izvršni odbor in svet Gibanja Svoboda sta soglasno potrdila kandidatno listo stranke za junijske evropske volitve. Prvo mesto na listi stranke pod vodstvom premierja Roberta Goloba bo pripadlo dosedanji evroposlanki Ireni Jovevi, ki je bila pred petimi leti v Evropski parlament izvoljena na listi takratne LMŠ. Na nedavnem strankinem zborovanju ob Zbiljskem jezeru se je sicer omenjalo, da bo prvo mesto na listi pripadlo ginekologu in direktorju postojnske porodnišnice Aleksandru Merlu.

Merlo se je odločil, da umakne kandidaturo

Čeprav so slednjega v Golobovi stranki že predstavili kot enega od svojih kandidatov za evropske poslance, pa ga na listi sploh ne bo. Joveva je na novinarski konferenci v ponedeljek pojasnila, da se je Merlo odločil, da umakne kandidaturo. "To je bila osebna odločitev dr. Merla, ki jo spoštujem. Vse ostalo je bilo v rokah organov stranke, ki so določili in potrdili vrstni red, kot je bil predlagan," je v zvezi z Merlovim umikom s kandidatne liste dejala Joveva. "Moja načelnost ima prioriteto pred vsem ostalim. Jaz sem pristal na to kandidaturo z določenimi dogovori. Kar se zmenim, to naj drži, če ne, pa me ni zraven. To je čisto stvar principov," je poudaril Merlo. Kot je mogoče slišati, naj bi Merlo, ki se je na današnje zasedanje organov Gibanja Svoboda pripeljal skupaj z Golobom, pričakoval, da mu bo pripadlo mesto nosilca liste. Da se to ne bo zgodilo, naj bi mu v Svobodi povedali šele danes zvečer.

Aleksander Merlo na listi Svobode ne bo kandidiral za evropskega poslanca.
MPA

Ugibanja, da se utegne na vrh liste zavihteti Joveva, so v ozadju krožila že od konca prejšnjega tedna. Jovevo naj bi na čelu liste videla predvsem struja stranke, ki izvira iz nekdanje LMŠ, ko gre za Merla, pa se na drugi strani pojavljajo tudi informacije, da položaj nosilca liste ni bil vnaprej oddan nikomur. Mesto na listi, ki je bilo sprva predvideno za Merla, bo po njegovem umiku zasedel Jure Leben, bivši okoljski minister v vladi Marjana Šarca in nekdanji predsednik stranke Z.Dej, iz katere je januarja leta 2022 nastalo Gibanje Svoboda. Zakaj se je odločil kandidirati za evropskega poslanca, nam Leben ni želel podrobneje pojasniti, sporočil nam je samo, naj naše vprašanje v zvezi s tem posredujemo službi za odnose z javnostmi Gibanja Svoboda.

Joveva: Zares verjamem v to odločitev Svobode

Za Jovevo se bodo na kandidatni listi od drugega do devetega mesta zvrstili predsednik strankinega podmladka Matej Grah, poslanka Janja Sluga, bivši okoljski minister Leben, poslanka Tamara Vonta, obrambni minister Šarec, državna sekretarja v premierjevem kabinetu Maša Kociper in Vojko Volk ter poslanec in nekdanji okoljski minister v Golobovi vladi Uroš Brežan. "Zares verjamem v to odločitev Svobode in to listo, ker je odlična, kompetentna, zelena, mlada, hkrati pa tudi zaupam volivkam in volivcem v njihovo svobodo odločitve in verjamem, da bodo prepoznali vse potencial, ki ga ta lista ponuja in daje. Verjamem, da bo čisto vsak od nas storil vse za čim višjo volilno udeležbo in čim višji volilni rezultat, predvsem pa za to, da v prihodnjem mandatu ostanemo progresivne, proevropske zmerne sile, ki nam je zares mar za ljudi in ne za neke lastne parcialne interese," je dejala Joveva, ki ima na prvem mestu na listi velike možnosti za osvojitev svojega drugega zaporednega mandata v Bruslju. Ob tem je izrazila prepričanje, da je na čelu liste tudi zaradi svojega dosedanjega dela v Evropskem parlamentu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta