Tako pogosto hodite v živilske trgovine, a tega morda nikdar niste opazili. To so načini, da kljub podražitvi hrane precej prihranite

A.L.
22.02.2022 10:09

Hrana se je podražila že lani, napovedane pa so že nove podražitve, ne le hrane, ampak tudi drugih nujnih dobrin, kar bo še dodatno prizadelo potrošnike z manjšo kupno močjo. Za številna gospodinjstva je to priložnost, da začnejo nakupovati bolj preudarno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pravijo, da je covid-19 spremenil nakupne navade potrošnikov, spremenjene razmere so jih prisilile k bolj premišljenemu nakupovanju. Nakupov je bilo manj, a so bili večji. Številni so se odločili za spletno nakupovanje. Statistika kaže, da od leta 2014, ko smo v Sloveniji začeli spremljati količino odpadne hrane, vsako leto zavržemo več hrane. Z načrtovanjem obrokov, vnaprej pripravljenimi jedilniki in načrtnim nakupovanjem le tistih sestavin, ki jih potrebujete, boste ne le prihranili, ampak imeli manj zavržkov in oblikovali bolj zdrave prehranske navade.

Andrej Petelinšek

In višanje cen je lahko obenem tudi priložnost, da preverite, ali obstajajo kakovostne, a cenejše alternative izdelkom, po katerih radi posegate. Primerjalni testi pogosto razkrijejo, da ne cena ne znamka nista vedno merilo kakovosti, pravijo pri ZPS.

Svetujejo, da se po večje nakupe prehrambnih izdelkov vedno odpravite z nakupovalnim seznamom. Ne pustite se zavesti impulzivnim nakupom samo zato, ker so izdelki v akciji. Z doma sestavljenim nakupovalnim listkom okvirno načrtujete tudi prihodnje obroke in potrebne sestavine zanje. "V trgovino se nikoli ne odpravite lačni. Prazen želodec vas namreč lahko zavede v nakup nenačrtovanih dobrin, zaradi česar boste presegli načrtovani izdatek."

Zdaj je tudi čas, da spremljate akcijske ponudbe različnih trgovcev, tudi prehrambnih izdelkov, in niste zvesti le enemu trgovcu. Akcijske ponudbe preglejte doma in sočasno sestavite nakupovalni seznam. Pri tem opustite "lov" za akcijami posameznih izdelkov, v katerem obiščete pet različnih trgovcev, da pri njih opravite nakup enega izdelka v akciji, saj boste porabili več za gorivo in ne nazadnje tudi več časa. S tem bo vaše nakupovanje vse prej kot trajnostno.

Preberite deklaracijo

Zapomnite si, da cena ni vedno odraz kakovosti. Branje deklaracije vam omogoča najboljši vpogled v sestavo (in s tem kakovost) izdelka, denarnica pa vam bo hvaležna, če boste primerjali cene posamezne vrste izdelkov - vendar preračunane na 100 g/kg/liter.

Trgovci so zakonsko obvezani, da na prodajnih policah označijo ceno izdelka tudi na skupno (primerljivo) maso, kar ob pakiranjih različnih velikosti olajša neposredno primerjavo cen.

Na lovu za popusti pred potekom roka uporabe

Po dobri praksi iz tujine in glede na nedeljsko zaprtje trgovin pri nas vedno več trgovcev zvečer pred zaprtjem trgovine (še obsežneje pa v soboto zvečer in pred daljšimi prazniki) cene prehrambnih izdelkov, ki bi jim na embalaži navedeni rok uporabe do naslednjega odprtja trgovine potekel, občutno nižajo. Običajno na tovrstne izdelke namestijo posebne nalepke, ki nakazujejo od 30- do 50-odstotno znižanje dve do tri ure pred zaprtjem trgovine.

Upoštevajte pristop trgovcev

Ste že opazili, da so osnovna živila razpršena po trgovini, tako da se morate sprehoditi od začetka do izhoda? Pri Zvezi potrošnikov Slovenije pravijo, da so stojala in pulti s posebnimi ponudbami pogosto postavljeni tako, da vas vodijo do naslednje prodajne police ali prehoda, ki ga drugače morda ne bi obiskali. Tam vas bo zamikalo, da bi v nakupovalni voziček dali nekaj, česar nimate na nakupovalnem seznamu.

Prehodi med prodajnimi policami z dragimi izdelki so običajno ožji od drugih. Zato greste skozenj počasneje in je bolj verjetno, da boste kupili nekatere od teh izdelkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta