"To je igračka za izživljanje frustracij." Zakaj Janez Janša tako pogosto uporablja omrežje Twitter?

Miha Raičevič Miha Raičevič
07.04.2022 12:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša na telefonu med sejo državnega zbora.
Robert Balen

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je v ponedeljkovem soočenju na Pop TV povedal, da Twitterja nima in ga tudi ne namerava imeti. Pravi, da ljudje, ki živijo v vzporednem svetu, izgubljajo stik z realnostjo, kar se je po njegovih besedah zgodilo tudi akutalnemu predsedniku vlade Janezu Janši. "Žal mu nekateri sledijo, ampak to je njihova izbira. Ključno pa je, da ljudje niso izgubili stika z realnostjo," je komentiral. "Tvitosfera na žalost ali pa na našo srečo ni realen svet. Prej ko se bo tega predsednik vlade v Sloveniji, pa katerikoli že, začel zavedati, boljše bo to za običajne ljudi," je odgovoril na prošnjo, če se lahko odzove na Janešvo tvitanje. Svoj nastop pa je zaključil z besedami: "Veste, kaj je Twitter? To je igračka za nekatere odrasle - žal so tudi na oblasti - za izživljanje frustracij." 

"Težko boste komunicirali z ostalimi predsedniki vlad, ker imajo vsi Twitter. Še papež ga ima," pa je Golobu odvrnila Romana Tomc (SDS), ki je prepričana, da se je Twitter razvil zato, ker "nekateri niso imeli takšnega dostopa do medijev, kot ga imajo drugi"

Pred tem so v televizijskem studiu sicer govorili o Janševem komentarju na Twitterju, ki ga je podal na ugotovitve protikorupcijske komisije. Ta je namreč ravno v ponedeljek sporočila, da je Janša kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ko je na seji vlade lani poleti glasoval za to, da se za neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) imenuje njegovega osebnega in strankinega odvetnika Francija Matoza.

In o Twitterju so govorili tudi na soočenju, ki je vzporedno z oddajo na Pop TV potekalo na javni televiziji. Tam je predstavnik največje vladajoče stranke SDS Anže Logar dobil vprašanje, ali je tudi sam kdaj prosil Janšo, naj za en mesec odloži tvitanje, kot je to v času epidemije storil minister za obrambo in podpredsednik vlade Matej Tonin. Zunanji minister je zgolj odgovoril: "Twitter je osebna stvar vsakega posameznika." 

Pa je res le osebna? Do danes uradnega odziva na ugotovitve KPK iz kabineta predsednika vlade na Večeru še nismo prejeli. Prav tako ne na vprašanje, kakšne bodo posledice ugotovitve protikorupcijske komisije. Uradno so nam iz kabineta zgolj preposlali prepis in tudi posnetek Janševega zapisa na Twitterju, ki pa vsebinskega komentarja o svoji odgovornosti ne vključuje, temveč gre zgolj za diskreditacijo KPK. 

Antropolog Dan Podjed
Robert Balen

"To kaže ne samo na to, kako se je degradirala vloga politike, ampak tudi, kako globoko je padlo novinarsko delo. Novinarski poklic je bil včasih cenjen, novinarska vprašanja so bila sprejeta resno," antropolog Dan Podjed komentira dejstvo, da premierjev kabinet kot uraden odgovor na novinarsko vprašanje pošilja posnetek zaslona s Twitterja. "Mogoče gre tudi zato, da je to pač enostavno mnenje predsednika vlade in da si nekdo, ki dela v njegovem kabinetu, ne upa odgovoriti drugače kot tako, kot je predsednik že odgovoril. Upam, da se kmalu ta način komuniciranja spremeni. To, da se namesto z zakoni vlada s tviti, se mi zdi nesprejemljivo," nadaljuje znanstveni sodelavec Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU in izredni profesor za področje kulturne in socialne antropologije na ljubljanski filozofski fakulteti. Ob tem dodaja, da bi bilo "resno in kredibilno", če bi se tisti, ki kandidira za poslanca ali celo predsednika vlade, pojavil tudi v televizijskih soočenjih. "Če ima ure in ure časa za tvitanje v istem času, ko potekajo soočenja, časa za soočenje pa si ne vzame, potem morda svoje vloge ne jemlje dovolj resno," je prepričan Podjed.

Janša je izgubil dve tožbi

Tvitanje predsednika vlade je razburilo že marsikoga, zaradi zapisov pa je izgubil tudi že dve sodbi. Prvo februarja letos na celjskem sodišču, kjer je bil obsojen zaradi dveh kaznivih dejanj razžalitve novinark RTV Slovenija, ki ju je označil za presstitutki. Janši je sodišče prisodilo tri mesece pogojne zaporne kazni z enoletno preizkusno dobo. Plačati mora tudi sodne stroške. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Janez Janša in Franci Matoz na celjskem sodišču
Gordana Possnig

Poleg tega je Janša zaradi zapisov na Twitterju dolžan opravičilo stranki SD. Zapisal je namreč, da je nepremičnina na Levstikovi ulici, kjer ima stranka svoj sedež, ukradena judovska vila. Sodišče je stranki prisodilo 10.000 evrov odškodnine, hkrati pa bi se moral premier javno opravičiti na Twitterju ter pokriti sodne stroške v višini približno 800 evrov. Sodba prav tako še ni pravnomočna.

Spomnimo tudi, da je zaradi Janševega zapisa na Twitterju v začetku marca prvi predsednik države Milan Kučan na direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo naslovil zahtevo za popravek. Janšev zapis je namreč poobjavila tudi vlada. "Glavna osebnost protesta je bil Milan Kučan, nekdanji šef komunistične partije, ki ga je pred kratkim odlikoval vojni zločinec Putin," je svoj tvit začinil Janša, kar pa po Kučanovem mnenju ne drži. Besedilo zahtevanega popravka, ki ga je posredoval Ukomu, se namreč glasi: "Objavljamo popravek. Prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan (mandati od 1990 – 2002) od Vladimirja Putina ni prejel odlikovanja, ne pred nedavnim ne kdaj prej." 

Poskrbel je tudi za razburjenje v svetu

Je pa Janša v času svojega aktualnega premierskega mandata s tvitanjem razburil tudi mednarodno javnost. Prvič takrat, ko je Joea Bidna označil za najšibkejšega ameriškega predsednika, pred tem pa je celo čestital republikancem za odličen rezultat na volitvah, čeprav se je že nakazovalo, da njihov kandidat Donald Trump ne bo prejel še enega mandata.

 

Podjed je za Večer komentiral tudi argument Romane Tomc, da imajo vsi resni politiki profil na Twitterju: "Janšev politični kolega Viktor Orban ga na primer nima." Prepričan je, da se sedaj že kaže nov trend, da so bolj priljubljeni tisti, ki so manj aktivni na omrežjih in bolj prisotni v javnosti oziroma med ljudmi. "Zaradi tega, ker imajo ljudje zasipanja s tviti dovolj. To se je zelo lepo videlo tudi 6. januarja lani v ZDA, ko so ameriškega predsednika preprosto ugasnili," je dodal. 

Evropska komisija je takoj po predsedniških volitvah v ZDA opozarjala, da je treba počakati na uradno obvestilo ameriških oblasti. 
Robert Balen

Z več sledilci več odgovornosti

Janša je sicer mednarodno javnost razburil tudi s tvitom, s katerim je želel spodkopati ugled delegacije evropskega parlamenta, ki je v Sloveniji preverjala stanje pravne države in svobode medijev. Objavil je fotografijo, ob kateri je pripisal: "13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu." Na fotografiji je bil tudi takrat že pokojni predsednik stranke ALDE Hans Van Baalen. Po zgražanju je Janša fotografijo umaknil, takoj zatem pa je poobjavil zapis Vide Kocjan, vidne članice SDS, ki je objavila isto fotografijo in napadla Sophie in 't Veld, vodjo delegacije Evropskega parlamenta, ki se je tri dni mudila v Sloveniji. Kot je znano, se Janša s to skupino ni sestal, jo je pa žalil na Twitterju.

Takratni predsednik evropskega parlamenta, zdaj pa že pokojni David Sassoli je Janšo pozval, naj se brzda, saj da so napadi na evropske poslance tudi napadi na evropske državljane. Povsem uradno pa je protestiral nizozemski premier Mark Rutte. Njegova vlada je namreč obsodbo Janševega zapisa posredovala tudi slovenski veleposlanici na Nizozemskem.

Podjed je prepričan, da bi morala omrežja tiste, ki so najbolj omreženi, tudi najbolj spremljati. Med te prišteva predsednike vlad, ki imajo več kot 100 tisoč sledilcev. "Z več sledilci pride tudi precej več odgovornosti," zaključuje naš sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta