Tomaž Gantar o Hrastniku: Situacija je stabilizirana, a razmere so kljub temu zelo zaskrbljujoče

K. Š.
23.07.2020 14:20

O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta danes spregovorila ministra Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj. O tem, da se virus vnaša od zunaj, več ne moremo govoriti, saj se pretežno širi znotraj same države, je uvodoma poudaril Gantar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Gantar
EPA

Minister za zdravje Tomaž Gantar je poudaril, da imamo trenutno velike težave s posameznimi žarišči, največje med njimi je Hrastnik. "Prikrivanje stikov ni na mestu in nam kot družbi škoduje. Nekateri se še vedno obnašajo, kot da jih v preteklih štirih mesecih ni bilo v Sloveniji, ponovno se čudijo ob ukrepih in navodilih, ki so bila sprejeta že pred časom," je opozoril.
V Hrastniku je trenutno na voljo okoli pet dodatnih medicinskih sester in bolničarjev, vodstvo doma pa si je po Gantarjevih besedah onemogočilo možnost, da bi jim ob tem pomagali še študenti. "Zaradi nesporazuma v dogovoru o načinu dela so jih zapustili," je spomnil. Čeprav je situacija v Hrastniku trenutno stabilizirana, Gantar poudarja, da so razmere kljub temu zelo zaskrbljujoče. "Spomnite se moje izjave, ko sem rekel, da ta dom sploh ne bi smel delovati, in sicer zaradi kadra." Gre namreč za dom, ki ima prostorsko nižji standard, je pojasnil; dom je potreben temeljitega čiščenja in razkuževanja. 
Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je nadalje poudaril, da nas je prvi val epidemije v smislu opreme, financ in kadrov ujel nepripravljene. "V drugem valu pa smo - ali pa bomo - bolje pripravljeni," je izpostavil ter nadalje razmišljal o domovih za ostarele: "Bistveno je, da tiste, ki so v domovih pozitivni, v prvih 24 urah umaknemo v bolnišnice. Vse zavode, ki izvajajo institucionalno varstvo, smo večkrat pozvali k temu, naj dosledno spoštujejo vse preventivne ukrepe. Zahvalil pa se je vsem domovom, ki so tistim v stiski ponudili pomoč, ali pa jim jo še bodo." Obenem je minister napovedal tudi podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta