Tonin ob otvoritvi Sobre: "Obrambna industrija v Sloveniji postaja vse bolj prodorna in prepoznavna gospodarska panoga."

23.09.2021 12:39
Ne osmem mednarodnem sejmu obrambe, zaščite in reševanja Sobra v Gornji Radgoni se bo predstavilo 115 razstavljavcev iz 13 držav.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tonin: "Izvoz produktov obrambne industrije, predvsem visokotehnoloških, se je v zadnjih letih več kot podvojil."
Timotej Milanov

"Če je bil v zadnjih dvajsetih letih v ospredju boj proti terorizmu, v zadnjih dveh letih primat prevezmajo boj s pandemijo, klimatske spremembe in migracije," je ob otvoritvi osmega mednarodnega sejma obrambe, zaščite in reševanja Sobra povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Na letošnji Sobri sodeluje 115 razstavljavcev iz 13 držav, ki zajemajo tudi državne predstavitve obrambnih industrij Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Poljske.

Ob otvoritvi je zbrane nagovoril tudi minister za obrambo Matej Tonin, ki je uvodoma poudaril, da postaja obrambna industrija v Sloveniji vse bolj prodorna in prepoznavna gospodarska panoga. 

"V današnjem času je tesno sodelovanje obrambnih in varnostnih struktur ključnega pomena za ohranjanje skupnih vrednot in dobrobiti vseh državljanov. V te procese se vsako leto bolj intenzivno vključuje tudi slovenska, še posebej obrambna industrija," je povedal Tonin, ki meni, da je povečevanje deleža lastnega znanja in uporaba novih tehnologij v produktih za varnost in zaščito bistvenega pomena za krepitev varnostnega sistema. V okviru Sobre je predviden tudi podpis dogovora o sodelovanju med grozdoma slovenske in hrvaške obrambne industrije.

Sobra 2021
Timotej Milanov

Tonin ob tem izpostavlja pomen vloge omenjenega gospodarsko-interesnega združenja, s katerim ima ministrstvo za obrambo tudi podpisan sporazum o sodelovanju. "Izvoz produktov obrambne industrije, predvsem visokotehnoloških, se je v zadnjih letih več kot podvojil," še poudarja Tonin, ki med primeri uspešnega sodelovanja s slovensko obrambno industrijo izpostavlja brezpilotna letala, razvoj novega strelnega orožja, razvoj in nabavo simulatorjev za ročna protioklepna orožja ter razvoj novih zložljivih turnih smuči.

Kot prelomen korak na področju opremljanja slovenske vojske Tonin označuje sprejem Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026. Kot je znano, zakon v šestih letih predvideva investicije v opremo in oborožitev Slovenske vojske v skupni vrednosti 780 milijonov evrov.

Sejem bo na sejmišču v Gornji Radgoni do sobote, poleg razstavljene vojaške opreme se bodo lahko na njem obiskovalci podrobno seznanili tudi z delovanjem državnih institucij, ki delujejo na področju obrambe, zaščite in reševanja. Poleg praktičnih prikazov delovanja bo v času sejma tudi pester strokovni program.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta