Torek je bil še toplejši od ponedeljka. Kakšno pa bo vreme na praznik in ob koncu tedna?

Va, STA
14.08.2024 09:09

Ta teden je bila izmerjena najvišja temperatura letos pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Agencija RS za okolje (Arso) je v torek v Dobličah pri Črnomlju izmerila najvišjo temperaturo v tem letu, in sicer 38 stopinj Celzija, kar je 0,2 stopinje več od najvišje ponedeljkove temperature, ki so jo izmerili v Osilnici. Vročinski val bo po besedah meteorologinje na Arsu Veronike Hladnik Zakotnik vztrajal do konca tedna.

Najvišje torkove temperature so bile primerljive s ponedeljkovimi, ponekod pa so jih tudi presegle. Poleg najvišje temperature letošnjega leta so visoke temperature izmerili tudi na višjih nadmorskih višinah. V vasi Krn na nadmorski višini 918 metrov kar 32,5 stopinje.

Sredine dopoldanske plohe so se z južnim vetrom pomaknile proti severovzhodni Sloveniji. Glavnino popoldanskih neviht so pri Arso napovedali za osrednjo in zahodno Slovenijo, in to kot zmerne kratkotrajne plohe.

Najvišje dnevne temperature v sredo od 30 do 35, na Goriškem do 37 stopinj. V četrtek bo pretežno jasno, popoldne bodo v notranjosti nastale posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 20, na Primorskem do 22, najvišje dnevne pa od 30 do 36 stopinj. Po nižinah bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, vročina bo najbolj izrazita na Primorskem. 

Vročinski val bo vztrajal vsaj še do konca tedna, temperature v petek pa bi bile lahko še višje od tistih v prejšnjih dneh, še zlasti na vzhodu, severovzhodu in v Beli krajini.

Na Arso izrazitejšega vročinskega vala konec avgusta ne pričakujejo, bodo pa do konca naslednjega tedna temperature po vsej verjetnosti vztrajale okoli 30 stopinj.

Najvišjo temperaturo v zgodovini uradnih merjenj so v Sloveniji sicer izmerili 8. avgusta 2013, ko je bilo v Cerkljah ob Krki 40,8 stopinje Celzija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta