Tudi Slovenija lahko zruši soglasje med zavezniki

Aleš Kocjan
03.04.2019 16:37

Lawrence Chalmer je mednarodni svetovalec, predavatelj in strokovnjak s področja javne diplomacije. Za Večer govori ob 70. obletnici zveze Nato in 15. obletnici vstopa Slovenije v povezavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napad na Afganistan je edini primer, ko so v Natu uporabili znameniti 5. člen, ki govori o kolektivni obrambi.
Reuters

Kako ocenjujete dosežke in napake severnoatlantskega zavezništva v 70 letih njegovega obstoja?
"Na uspehe je najlažje pogledati skozi rast in širitve zavezništva, ki govorijo o napredkih od leta 1949, ko je bila podpisana Washingtonska pogodba o ustanovitvi Nata. Po koncu druge svetovne vojne je bila Evropa zelo drugačna od predvojnega obdobja. Ko je dvanajst podpisnic z obeh strani Atlantika prišlo na podpis pogodbe v Washington, so iskali izrazito drugačen pristop k zagotavljanju svoje lastne varnosti, saj je bila za njimi brutalna izkušnja druge svetovne vojne. Nato je doživel veliko širitev od davnega marca 1949. Če bi naši stari starši tedaj lahko investirali v 'delnico vrednot', ki jih uteleša zveza Nato, bi naredili zelo dober donos za svoje potomce do današnjih dni, saj je število članic v 70 letih zraslo z dvanajst na 29. Kot pomemben dosežek v razvoju zavezništva, ki govori o krepitvi skupnih vrednot držav članic, vidim soglasje vseh kot način sprejemanja odločitev. Govorimo o političnem soglasju, saj je zveza Nato civilna organizacija z zelo močno vojaško ali obrambno komponento. Tukaj so še informacijska, diplomatska in ekonomska komponenta ter vsi ostali vidiki družbenega življenja v posameznih državah članicah predstavljajo prispevek v skupno Natovo škatlo z orodjem."

Lawrence Chalmer: "Kot pomemben dosežek v razvoju zavezništva, ki govori o krepitvi skupnih vrednot držav članic, vidim soglasje vseh kot način sprejemanja odločitev."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta