Turistični boni: Ponudnike kulturnih, gostinskih, turističnih in drugih storitev pozivajo, da ne pozabijo na stanovalce domov za starejše

12.08.2021 06:00
Nekateri starejši so lanskoletne turistične bone prenesli na sorodnike, otroke in vnuke, bodisi kot darilo bodisi so jim svojci v zameno za bon dali denar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanovalci domov za starejše z boni ne morejo pokriti stroškov hrane ali pijače v domskih kavarnah, saj zakonodaja tega ne omogoča. 
Andrej PETELINŠEK

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je pred dnevi javno pozvala ponudnike kulturnih, gostinskih, turističnih in drugih storitev, da se povežejo tudi z domovi za starejše in njihovim stanovalcem približajo možnosti za uporabo letošnjih bonov.

"Stanovalci domov za starejše in posebnih zavodov za odrasle si tako kot vsi državljani zaslužijo priložnost, da si s turističnimi boni popestrijo življenje, pri tem pa se žal mnogi soočajo z različnimi ovirami. Z boni recimo ne morejo pokriti stroškov hrane ali pijače v domskih kavarnah, saj zakonodaja tega ne omogoča. Zaradi zdravstvenih težav številni tudi težje sami poiščejo ponudnika in izkoristijo njegove storitve zunaj zavoda," je povedal Denis Sahernik, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "S tokratnim vabilom želimo nagovoriti ponudnike, da se povežejo s socialnovarstvenim zavodom v svoji okolici in tako približajo svojo ponudbo stanovalcem, seveda ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov. Verjamemo, da se bodo številni razveselili udobnejših poti do novih knjig, kulturnih dogodkov, organiziranih v domskem vrtu, dostave kulinaričnih specialitet in drugih doživetij."

Letos je možnosti več kot lani

Kljub temu da so letošnji turistični boni (BON21) prinesli širše možnosti za koriščenje kot lanski, jih mnogi zaradi takšnih ali drugačnih razlogov še vedno ne uporabijo. Cilj ministrstva za gospodarstvo in turizem je bil, da se z boni pomaga turizmu, zato vodijo evidenco o tem, kje so boni porabljeni, ne pa tudi o tem, kdo jih je unovčil in kdo jih še ni. A zagotovo je med tistimi, ki bonov do zdaj še niso unovčili, še vedno tudi kar nekaj stanovalcev domov starejših. Nekateri so tako lanskoletne turistične bone prenesli na sorodnike, otroke in vnuke, bodisi kot darilo bodisi so jim svojci v zameno za bon dali denar. So pa tudi v domovih posamezniki, ki so sami izkoristili turistične bone. Tako so denimo v Deosovem centru starejših v Notranjih Goricah organizirali za svoje stanovalce skupno dopustovanje v Rogaški Slatini. Na dvodnevno bivanje v grand hotel Donat Superior v Rogaški Slatini se je odpravilo 15 stanovalcev z dvema diplomiranima zdravstvenikoma, fizioterapevtko, delovno inštruktorico in direktorico. S seboj so vzeli tudi gospo z demenco.

Lanskoletni boni večinoma otrokom in vnukom

V Domu starejših občanov Tezno so ob načrtovanju vsakoletnega izleta, letos gredo v Mozirski gaj, svoje stanovalce povprašali, ali bi želeli, da jim organizirajo še kakšen izlet, ogled gledališke predstave, koncert, na katerem bi lahko koristili bone. "Tisti stanovalci, ki so se odzvali, so povedali, da so bone namenili otrokom in vnukom. Presojamo, da je tudi v lanskem letu bilo podobno, jih pa o tem nismo posebej spraševali. Nekaj bonov je gotovo ostalo neporabljenih," je povedala direktorica Jasna Cajnko. Sicer pa v domu podpirajo pobudo skupnosti socialnih zavodov, da bi ponudniki svoje storitve in ponudbo približali stanovalcem domov za ostarele.

Tudi v Domu pod gorco v Mariboru razmišljajo o skupnem izletu za tiste stanovalce, ki bi imeli takšno željo. "Na voljo jim je tudi naša socialna delavka, da jim pomaga pri unovčenju bona, a za zdaj ni bilo večjega zanimanja," pove direktor Gregor Žigon. Ob tem dodaja, da so nekateri lanskoletne bone izkoristili tudi sami. En gospod je šel celo na morje. Najtežje je seveda tistim, ki zaradi zdravstvenih težav ne morejo iz doma in nimajo svojcev. "Prizadevamo si, da bi ti lahko letošnje bone unovčili za kakšne priboljške, denimo košarice z dobrotami z okoliških kmetij, restavracij in podobno," doda.

Spomnimo, pobuda društva Srebrne niti, da bi bilo možno z boni poravnati tudi oskrbnino v domu, namreč ni padla na plodna tla pri ministrstvu za gospodarstvo in turizem. "Že lani, ob uvedbi bonov, smo predlagali, da bi jih lahko namenili tudi za plačilo oskrbnine v domu in bi jim tako ostal denar za kakšen priboljšek. Ali pa za plačilo zdravstvenih storitev, na primer fizioterapije, a nismo bili slišani. Letos je možnosti za koriščenje bonov sicer več in upam, da ne bo tako, kot je bilo verjetno večinoma lani, ko so starejši turistične bone podarili sorodnikom ali pa so celo ostali neporabljeni. Domove starejših bomo zaprosili, da svoje stanovalce obvestijo, da lahko bone porabijo tudi v gostinstvu, kulturi, športu in rekreaciji. Koriščenje turističnih bonov je mogoče večkratno in upamo, da bodo različni lokali v bližini domov starejših to tudi omogočili," pravi Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti. "Vemo le, da je stanovalcev domov, ki so sposobni oditi na počitnice sami, malo. Poleg tega bon ne pokrije celotnega stroška in tu so potem že težave s pomanjkanjem denarja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta