Tušev sindikat: Zmaga ali poraz? Plače višje kot drugje, a še vedno pod minimalno

Rozmari Petek Rozmari Petek
30.12.2023 15:31

Pritiski s strani nadrejenih so bili premočni, zato stavke, ki se jo je že prijelo ime zgodovinska, niso izpeljali. So pa zavoljo pogajanj in grožnje s stavko plačo uspeli dvigniti za 120 evrov bruto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes so podrobneje pojasnili, zakaj so stavko v trgovinah Tuš ob polnoči preklicali. 
Rozmari Petek

Sinoči okoli 20. ure zvečer je uprava Tuša, ki jo vodi Dušan Mitič, delavcem prišla še bližje s ponudbo. Še v četrtek ponudili 1.140 evrov bruto, nato so ponudbo zvišali za 10 evrov, sinoči pa je ponujeni znesek prišel do števila 1.180 evrov. To je še vedno 23 evrov manj kot znaša minimalna plača, ki so jo še včeraj odločno zahtevali zaposleni, a hkrati 120 evrov več kot znašajo njihove trenutne plače. Po triurnem sestanku je sindikat ponudbo sprejel in danes zjutraj odprl vse poslovalnice Tuša. Gneča vsaj v Planetu Tuš dopoldne ni bila predpraznična. "Z možem sva šla v Tuš zato, ker sva morala porabiti denar, ki se je nabral na Tuševi kartici. Sicer pač ne bi šla danes v Tuš, a to še ne pomeni, da potem pa ne bi več hodila v Tuš kupovat. Nič manj in nič več kot dosedaj. Sva pa odločno oba podprla trgovke, ker to, da morajo komurkoli za delo doplačevat do minimalne plače, je nezaslišano," sta opisala kupca. "Prav imajo, da želijo stavkati. Jih povsem podpiram," je dejal drugi, ki se je odpravil po zadnjih nakupih.

Stavka v Tušu ponoči odpovedana. Delavke in delavci: S tem ne zaključujemo svojega boja

Podpora zaposlenim v Tušu je bila velika. Tako s strani kupcev kot s strani druge javnosti. V trgovinah pa so se včeraj popoldne izvajali veliki pritiski na stavkajoče, je slišati med zaposlenimi. Predvsem so v precep vzeli zaposlene v Planetu Tuš, ki je veljal za steber prihajajoče stavke. Z vsakim posebej so opravili dolge razgovore ter z grožnjami, da bodo morali plačati nastalo škodo, zamajali odločnost stavkajočih, smo neuradno izvedeli. Ko je klecnila odločnost v Planetu Tuš, so se stavki odpovedovali tudi drugje; od prej napovedanih 80 trgovin jih je le še 32 bilo pripravljenih pristopiti k stavki. "Med kampanjo za izenačitev osnovne plače prodajalk z minimalno plačo smo se soočale s hudimi pritiski, ki so se z napovedjo stavke samo še stopnjevali. Od vodstva Tuša smo prejemale elektronska sporočila, naj stavko prekličemo, preko posameznih področnih vodij in poslovodij so šikanirali delavke, ki so se odločile za stavko v svojih poslovalnicah, prilagajali urnike, oglasil pa se je celo Mirko Tuš, ki je s pritiskom na poslovodje marsikatero prepričal, da stavko odpove," so opisale. Sindikat napoveduje, da bo zaradi izvajanja pritiskov obvestil pristojen inšpektorat.

Uspeh manj kot dve leti sindikalno organiziranih delavcev Tuša je bil vseeno velik. "V nekaj tednih smo zbrali več kot tisoč podpisov zaposlenih, pridružili so se nam novi člani. Uprava je še pred kratkim govorila, da to, kar smo dosegli, ni mogoče. Pa smo uspeli. To še ni čisti minimalec, za katerega smo se borili, je pa izhodišče, iz katerega lahko s ponosno glavo pričakujemo naslednje leto in aktivnosti v pogajanjih," je dejal sodelavec Sindikata delavcev trgovine Slovenije in Sindikata Tuš Andraž Mali. "Za nas je to sicer res dogovor, sprejet s stisnjenimi zobmi, a dosežen demokratično razpravo in odločno akcijo sodelavk in sodelavk. V dveh letih boja smo iz slabih 700 evrov prišli do 1.180 evrov plače." "Borba je bila močna. Je dokaz, da smo bili dobro organizirani, da smo dosegli približek minimalni plači," je dodala predsednica Sindikata Tuš Mirjana Janjić. "Mislim, da smo sedaj v maloprodaji glede plač na najboljši poziciji. Še vedno se moramo borit, še vedno pozivam delavce, ki so bili v strahu, da se priključijo, ker borimo se naprej. Nismo se zaustavili."

Poleg dviga plač so v večtedenskih pogajanjih dosegli, da odslej velja omejitev premeščanj v do 50 kilometrov oddaljene poslovalnice. "Z ureditvijo evidentiranja smo dosegle, da se šteje vsaka minuta, ko delamo. Z letošnjimi pogajanji smo poleg dviga osnovne plače izpogajale dodatek za oddelkovodje v višini 50 evrov bruto, zavezo Tuša, da se takoj v začetku naslednjega leta začne pogajati s ciljem sklenitve podjetniške kolektivne pogodbe in izobraževanje poslovodij o mobingu. S pristankom na izobraževanje poslovodij o mobingu je uprava tiho priznala, da to predstavlja resen problem. To priznanje je že samo po sebi dosežek, vendar se v sindikatu zavedamo, da tako imenovanega mobinga z izobraževanjem ni mogoče odpraviti, saj so vsakdanji pritiski na delavke neločljivo povezani s profiti kapitala, ki jih uprava dosega s poslovanjem ob prenizkem obsegu zaposlenosti in izjemnih delovnih obremenitvah na plečih delavk in delavcev," je še dodala.

Kot je dodal generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislav Rožič, v večini trgovin trgovci nimajo doplačil do minimalne plače. "So pa še trgovine, ki so izgubaši, in izgubo pokrivajo na račun nizkih plač delavcev. To je bil Tuš, Mercator je še pod minimalno plačo, Merkur in vsa podjetja, ki so v preteklosti bila v tajkunskih zgodbah." Andraž Mali je ob tem dodal, da bodo boj nadaljevali tudi v drugih trgovinah, "da naslednje leto naredimo delavsko fronto, ki si bo izborila osnovno plačo v višini minimalne in več prostega časa za vse!," je zaključil.

Uradno sporočilo ob sklenitvi dogovora so poslali tudi iz podjetja Engrotuš. "Tu smo za naše kupce, saj brez njih ni delovnih mest. Zato smo zadovoljni, da so predstavniki sindikata sprejeli kompromisni predlog in so danes vse naše trgovine odprte. O ostalih odprtih temah se bomo dogovarjali v okviru pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe na podjetniški ravni," je dejal direktor podjetja Dušan Mitič. Nova poganjanja začenjajo 10. januarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta