Učitelji in vzgojitelji razmišljajo o stavki, podobno napovedujejo sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
04.02.2022 11:34

Med 10. in 17. februarjem se bodo člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije odločali o enodnevni stavki. Zahtevajo višje plače, plačilo dodatnih obremenitev ... Odzvalo se je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Medtem so vladna stran ter reprezentativni sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege danes vendarle nadaljevali pogajanja. V sindikatih, ki so nad ponujenim razočarani, v svojih dejavnostih zahtevajo dvig plač, primerljiv z dvigom plač zdravnikov za šest plačnih razredov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Stavkajoči učitelji in vzgojitelji so se množično udeležili protestnega shoda v Ljubljani februarja 2018.

Andrej Petelinšek

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) se je na včerajšnji seji preoblikoval v stavkovni odbor. Njegovi člani so po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja sklenili, da bodo med članstvom med 10. in 17. februarjem izvedli glasovanje o izvedbi splošne stavke, saj so zaposleni izčrpani in izgoreli, odnos oblasti do njihovih zahtev pa je ignorantski. "Prekipelo jim je!" Če se bo za stavko opredelila večina članov v posameznem zavodu oziroma če jo bo podprlo sindikalno članstvo v 381 zavodih od skupno 760, ki so vključeni v SVIZ, bo stavka izvedena 9. marca med 6. in 22. uro. 

Ali bo stavka dejansko izvedena, je odvisno od vladnega odziva in poteka pogajanj. "Časa, da se dogovorimo, je dovolj," je povedal Štrukelj, ki pravi, da zahtevajo enaka pogajanja, kot so ga imeli sindikati zdravstva. "Ne nasprotujemo zvišanju plač zdravnic in zdravnikov, nasprotujemo pa, da bi bili oni ekskluziva."

Sviz ima jasne stavkovne zahteve: takojšnja sklenitev dogovora o plačilu povečanega obsega dela, povečanja pedagoških ur in nadur, takojšen dvig plač zaposlenih v vzgoji in izobraževanju glede na dvige plač v drugih delih javnega sektorja, ureditev plač učiteljev v razmerju z zdravniškimi, kot ga določa aneks h kolektivni pogodbi, in sicer da je najnižja osnovna plača zdravnika specialista in najnižja osnovna plača visokošolskega učitelja v razmerju 1:1, takojšnje zvišanje plač v spodnji tretjini plačne lestvice, uskladitev vrednosti plačne lestvice z inflacijo in uvedba novega četrtega strokovnega naziva, višji svetnik, ki je bil dogovorjen že pred časom.

V tem trenutku še ni jasno, ali bo sindikalist Štrukelj v sredo ponovno nagovarjala stavkajoče šolnike.
Robert Balen

Nekaj tovrstnih zahtev je SVIZ že večkrat naslovil na ministrstvo za izobraževanje, ki ga vodi Simona Kustec, in vlado, vendar brez uspeha. Je pa vlada včeraj sklenila dva milijona evrov nameniti za plačilo strokovnih delavcev, ki nadomeščajo učitelje v zavodih za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, strokovnih delavcev, ki nadomeščajo učitelje in se nadomeščanje ne izvaja kot ura pouka, ter za učitelje, ki opravijo več kot pet pedagoških ur nad določeno tedensko obveznostjo. Omenjeni znesek je Štrukelj na današnji novinarski konferenci označil za žaljiv drobiž, ki kaže, da se na pristojnem ministrstvu ne zavedajo realnosti znotraj šolskih prostorov.

Če bo stavka izvedena, bo potekala natanko štiri leta po največji stavki učiteljev in vzgojiteljev v samostojni Sloveniji. Prvi dan stavke, 14. februarja 2018, je stavkalo okoli 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, približno 20.000 iz vse Slovenije pa se je zbralo na protestnem shodu na Kongresnem trgu. Stavko so ponovili še 14. marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta