UKC Maribor z preko šest milijonov evrov "informativne" izgube

02.09.2021 19:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Strokovni direktor UKC Maribor, dr. Matjaž Vogrin in direktor UKC Maribor, dr. Anton Crnjac 

Andrej Petelinsek
Maribor - Univerzitetni klinični center - UKC - Zdravstvo - Seje - Seja sveta UKC - Matjaž Vogrin, Anton Crnjac - - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

UKC Maribor je v prvem polletju imel 156,2 milijona evrov prihodkov in 162,4 milijona odhodkov ter tako ustvaril 6,2 milijona evrov izgube. Poglavitni razlog zanjo je znižanje cene za obravnavo covid bolnikov. Kljub temu je izguba za zdaj le informativna, pogajanja z vlado o zvišanju cene namreč še potekajo. V prvem polletju je sicer UKC zdravil 1876 covidnih bolnikov, zanje prejel 14,19 milijona evrov, če pa bi vlada sprejela predlog cen bolnišnic, bi za opravljanje te storitve dobili 22,8 milijona. "Nam je nerazumljivo, da se je vrednost obravnave covid bolnikov tako drastično zmanjšala. Da ne bi ta dolg proporcionalno naraščal in do konca leta dosegel 10 milijonov ali več, iščemo tudi notranje rezerve, predvsem pri zmanjšanju zalog in števila nadur," je na današnji seji sveta zavoda UKC povedal direktor Anton Crnjac.

Svet UKC je sprejel tudi novo sistemizacijo, s katero UKC ustanavlja novo službo za investicije in infrastrukturni razvoj, kamor se preneseta oddelek za investicije in oddelek za nabavo opreme, ukine pa se oddelek za nabavo nezdravstvenega materiala in storitev. Sprememba je v UKC povzročila precej negodovanja, v zakonskem roku so sindikati nanjo podali celo negativno mnenje, a so si kasneje po prepričevanju direktorja premislili in spremembo zdaj podpirajo. "Osnovni razlog za spremembo, s katero te službe prenašamo neposredno pod nadzor direktorja, so velike investicije, ki so pred nami, govorimo o onkologiji, negovalni bolnišnici, selitvi pljučnega oddelka, kuhinji ... in to mora biti pod tedenskim nadzorom," spremembo utemeljuje Crnjac.

Svetniki UKC so ob tem potrdili tudi spremembo statuta UKC, ki bo direktorju omogočila lažje imenovanje pomočnikov, seznanili pa so se tudi s čakalnimi dobami. Čeprav je bil priliv pacientov približno 30 odstotkov večji kot v istem obdobju lani, se je število čakajočih povečalo samo za štiri odstotke. Pri tem ugotavljajo, da se je bistveno povečal priliv pacientov z napotnico zelo hitro, v primerjavi z letom 2019 za kar 65 odstotkov. "Primarno zdravstvo je z napotnico zelo hitro našlo nišo, četudi iz neupravičenih razlogov, zato se priliv bolnikov v našo ustanovo povečuje. To je en problem, drugi pa je covid. Če nas bo ta zabloikiral, se lahko mi trudimo skrajševati čakalne dobe, kolikor hočemo, zato je treba tega omejiti, kolikor je mogoče," je še povedal Crnjac.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta