Umrl je Lovro Šturm, nekdanji ustavni sodnik in minister

Va
02.12.2021 11:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Lovro Šturm

Robert Balen

Zjutraj je v 84. letu umrl nekdanji ustavni sodnik in nato minister dr. Lovro Šturm. Bil je v močni prvi posadki ustavnega sodišča takoj ob osamosvojitvi Slovenije, v letih 1997 in 1998 je ustavno sodišče tudi vodil. Leta 2000 je bil v vladi Andreja Bajuka minister za šolstvo, v prvi vladi Janeza Janše od 2004 do 2008, ko je, ob koncu tega mandata, Slovenija tudi prvič predsedovala Svetu EU, pa zelo aktivni minister za pravosodje iz kvote NSi. Pozneje je bil nekaj časa tudi predsednik Zbora za republiko.

Zaslužni profesor, strokovnjak za upravno pravo, ljubljanske Pravne fakultete je tudi nosilec srebrnega reda Republike Slovenije za zasluge. Bil je profesor in tudi dekan Fakultete za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu v Ljubljani pa zaslužni profesor Nove univerze.

Uredil je in bil glavni avtor velike knjige - Komentarja Ustave Republike Slovenije (2002 in 2011). Podpisan je pod neštete tekste o slovenskototalitarnem kršenju človekovih pravic. Dal je miselni okvir zakonu o verski svobodi. 

V času Šturma pravosodnega ministra je nastala pravna podlaga za sojenje v razumnem roku pod pritiskom neverjetnih sodnih zaostankov in za to, da se je Slovenija začela umikati z neslavne liste sistematičnih kršiteljic pravice do pravočasnega sojenja, ko je bila redno obsojana pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Nastal je načrt za novo sodno palačo v Ljubljani (še vedno je ni), Maribor je dobil sodobno novo stavbo za okrajno sodišče ... Na koncu štiriletnega mandata se je Lovro Šturm leta 2008 pohvalil tudi z razpolovitvijo notarske tarife. V tistem času smo dobili strožji kazenski zakonik. Vlada pa je ustanovila Študijski center za narodno spravo.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta