Uprava RTV Slovenija je za direktorje treh enot izbrala Ksenijo Horvat, Mirka Štularja in Kajo Jakopič

Matej Grošelj Matej Grošelj
05.10.2023 17:17

Nove direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin morajo potrditi še svetniki javnega zavoda. Pričakovati je glasovanje brez zapletov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na RTV Slovenija so tik pred imenovanjem direktorjev televizije, radia in digitalnih vsebin. 
Robert Balen

Uprava RTV Slovenija na čelu s predsednikom Zvezdanom Martičem je izbrala direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin. Soglasje k imenovanju direktorjev vseh treh enot mora sedaj pristaviti še Svet javnega zavoda, ki se bo sestal v prihodnjih dneh. Potem ko je bil prvi razpis zaradi številnih pomanjkljivih prijav razveljavljen, je bil tokratni drugi poskus uspešnejši. Pričakovati je, da bodo svetniki pristavili soglasje k imenovanju direktorjev. Ob tem dodajmo, da sta bila na zaslišanju kandidatov od članov štiričlanske uprave prisotna zgolj predsednik Martič in delavski direktor Franci Pavšer. Manjkala sta preostala člana uprave Simon Kardum in Andrej Trček. Prvi naj bi bil na dopustu, drugi pa na bolniški. 

Uprava RTVS za direktorico TV Slovenija predlaga dolgoletno novinarko in nekdanjo urednico Ksenijo Horvat, ki je bila vse od zamenjave vodstva prva favoritinja za naslednico Uroša Urbanije, ki se je na ta položaj zavihtel v času nezakonito imenovanega generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha. Televizijo trenutno kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Andraž Pöschl, ki nikoli ni bil v igri za polni mandat. Ob tem dodajmo, da se je Grah Whatmough znova prijavil na razpis za vse tri enote, vendar pričakovano ni imel nobenih možnosti za imenovanje. Njegovo kandidaturo so mnogi razumeli kot provokacijo. 

Radio Slovenija bo še naprej vodil dosedanji direktor Mirko Štular, ki med zaposlenimi uživa široko zaupanje, na njegovi strani so prav tako rezultati poslušanosti. Doslej je za favoritinjo predsednika uprave RTV Slovenija Zvezdana Martiča veljala dolgoletna radijska novinarka, voditeljica in nekdanja urednica Darja Groznik, ki se je v torek zglasila na zaslišanju pred upravo, nato pa je po naših informacijah odstopila od kandidature. Neuradno bi Darja Groznik stežka prejela večinsko podporo Sveta RTVS, medtem ko pri Mirku Štularju ni pričakovati zapletov pri soglasju svetnikov k njegovemu imenovanju. Po zaključku prvega razpisa je Darja Groznik za Večer dejala, da se je prijavila za direktorico Radia Slovenija po razgovorih z Zvezdanom Martičem in da ima njegovo podporo, kar je povzročilo nelagodje med radijskimi kolegi v Tavčarjevi ulici. 

Direktorsko mesto digitalnih vsebin se obeta začasni vodji Multimedijskega centra Kaji Jakopič. Na prvem razpisu ji je konkurirala nekdanja direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak, ki pa se na drugi razpis ni prijavila. Neuradno je prav Gorščak veljala za favoritinjo Martiča. Uprava jo je pred mesecem dni tudi povabila na razgovor, vendar so razpisi za vse tri direktorske enote nato padli v vodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta