Uroš Macerl gre v politiko, ustanovili bodo novo zeleno stranko

L. M.
08.12.2021 11:47

Pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami bo nastala nova zelena stranka, za katero med drugim stojita predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik in predsednik društva Eko korg Uroš Macerl. Ime in glavne usmeritve nove stranke, ki uživa podporo Evropske zelene stranke, bosta predstavila v petek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Predsednik društva Eko krog Uroš Macerl vstopa v politiko z novo zeleno stranko.

Robert Balen

"Iz vrst različnih civilnih iniciativ in nevladnih organizacij se je oblikovala skupina uspešnih posameznikov z željo po spremembi v slovenskem političnem okolju," so sporočili predstavniki novonastajajoče zelene stranke. Uradna najava ustanovitve nove zelene stranke, ki uživa podporo Evropske zelene stranke in je del evropskega zelenega vala, je napovedana v petek. Ime in glavne usmeritve nove stranke bosta predstavila predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik in predsednik društva Eko krog Uroš Macerl, ki bosta pojasnila tudi svoje razloge za vstop v politiko. Na dogodku bo prisoten tudi predsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz, ki bo javno izrazil in utemeljil podporo novonastajajoči stranki.

Macerl vstopa v politiko, Zgojznikova na tem področju ni novinka

Zgojznikova, ki je z Ekologi brez meja trikrat izpeljala okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo, za razliko od Macerla ni nov obraz v politiki. Pred zadnjimi evropskimi volitvami leta 2019 je bila kandidatka za evropsko poslanko in nosilka liste Povežimo se, ki ji z 1,66 odstotka glasov ni uspel preboj v Evropski parlament. V javnosti se jo je nazadnje omenjalo v povezavi z stranko Zelenih dejanj (Z.Dej), ki jo je spomladi ustanovil Jure Leben, a so se njune poti razšle, še preden je Leben letos spomladi ustanovil svojo sredinsko zeleno stranko.

Urša Zgojznik je bila nosilka liste Povežimo se na zadnjih volitvah v Evropski parlament.

Borut Živulovič

Macerl za razliko od Zgojznikove do zdaj ni bil politično aktiven, je bil pa z Eko krogom aktiven v okviru Gibanja za pitno vodo, ki je bilo pobudnik referenduma o zakonu o vodah. Spomnimo, da so volivci na prej omenjenem referendumu julija letos s skoraj 87 odstotki zavrnili novelo zakona o vodah. Macerl je v javnosti znan predvsem po uspešnem boju s cementarno Lafarge v Trbovljah, zaradi česar je leta 2017 prejel tudi prestižno Goldmanovo okoljsko nagrado.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta