(INTERVJU) Jure Leben: Stare afere me ne bodo pokopale

Luka Mlakar Luka Mlakar
08.05.2021 16:42
Ko sem zadnje leto spremljal epidemijo covid-19, sem v slovenski politiki pogrešal povezovanje in spoštovanje, tako s strani opozicije kot tudi koalicije, je po ustanovitvi nove zelene stranke Z.DEJ za Večer povedal Jure Leben. Nova stranka se na parlamentarne volitve, naj si bo predčasne ali redne, podaja samostojno, Leben pa meni, da ga afere, ki so zaznamovale njegovo politično pot v SMC, v predvolilni kampanji ne bodo pokopale.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova zelena stranka Z.DEJ se na naslednje parlamentarne volitve podaja samostojno, poudarja njen predsednik Jure Leben.
Igor Napast

Gospod Leben, s kakšnimi občutki se po dobrih dveh letih premora vračate v slovensko politiko?

Z zelo pozitivnimi. Lažje mi je, ker samo vsebino in delovanje države poznam že od prej, s celotno ekipo pa se zelo veselimo, da bomo lahko aktivno prispevali k oblikovanju Slovenije.

Kaj lahko nova zelena stranka prinese slovenski politiki? Zakaj jo pravzaprav sploh potrebujemo? Nenazadnje tudi vsaka druga politična stranka naslavlja okoljske probleme.

Mislim, da je potrebno najprej izhajati iz razmer, v katerih smo. Ko sem zadnje leto spremljal aktualno zdravstveno krizo, sem pogrešal neko povezovanje, spoštovanje in vključevanje na obeh straneh, tako s strani opozicije kot tudi koalicije. To ljudje potrebujejo. Najprej moramo vzpostaviti nazaj nek normalen odnos sodelovanja. Verjamem tudi, da se posamezno preveč ukvarjamo z eno določeno vsebino, ki je ne povežemo v celoto.

Zato verjamem v ravnovesje trajnostnega razvoja med človekom kot takim, to pomeni vključevanje, združevanje in spoštovanje, in nivojem okolja, kjer vemo, da se moramo bolj aktivno začeti ukvarjati z okoljsko krizo, prepovedati fracking, rešiti probleme z vodo v Anhovem ... Ob tem pa se moramo zavedati, da tudi tisti, ki so goreči zagovorniki okolja, uporabljajo računalnik in telefon. Prek tega smo vezani tudi na razvoj. Verjamem, da lahko z načrtom za okrevanje, zelenim dogovorom in še s čim ta razvoj usmerimo v zeleno. To je tisto, kar lahko naša stranka z našo ekipo ponudi Sloveniji. To je nekaj, kar Slovenija zdaj potrebuje.

Na kongresu ste omenili, da bi radi presekali politične delitve na levo in desno. Ste se tudi zaradi tega odločili za sredinsko pozicijo stranke? Vemo, da so zeleni v Avstriji in Nemčiji tradicionalno bolj levičarsko usmerjeni.

Že iz našega programskega kompasa je razvidno, da se ne obračamo niti na eno niti na drugo stran niti na sredinsko pozicijo. Izhajamo iz vrednostnih postulatov, kot so demokracija, svoboda, spoštovanje in podobno, od tu naprej pa potem gradimo vsebino. To, kar se zdaj dogaja, vedno bolj vodi k temu, da se politika ljudem vsak dan bolj upira. Kot politiki in člani vodstev različnih strank pa moramo pri vodenju države stremeti k združevanju in skupnemu delu. Tega je premalo, v času zdravstvene krize se je sploh pokazalo, da tega ne razumemo. Verjamem, da lahko z obstoječimi strankami ali njihovimi predsedniki vzpostavimo precej boljši dialog in sodelovanje, kot ga imajo zdaj.

Verjamem, da lahko z obstoječimi strankami ali njihovimi predsedniki vzpostavimo precej boljši dialog in sodelovanje, kot ga imajo zdaj, je prepričan Leben.
Igor Napast

Menite, da bo Janševa vlada zdržala do konca mandata ali bo slej kot prej prišlo do predčasnih volitev? Ko boste šli na volitve, boste šli v to tekmo samostojno ali v koaliciji s katero od drugih strank?

Kaj se bo zgodilo z vlado, iz mojega udobnega zornega kota zdajle zelo težko ugibam. Verjetno se lahko strinjamo, da so to trenutno zgolj ugibanja. Mi delamo na naši vsebini in na terenu, zato smo imeli danes tudi ustanovni kongres. Bomo pa šli na volitve sami.

Na kongresu ste med drugim povedali, da zaradi pretekle politične kariere s seboj nosite nekakšen nahrbtnik, vsi se spomnimo zgodbe z maketo drugega tira. Menite, da ta nahrbtnik v predvolilni kampanji ne bo pretežek?

Mislim, da ne. Pri vsaki od teh zgodb obstaja zelo dobra razlaga. Do danes se z menoj niso pogovarjali niti protikorupcijska komisija niti policija niti katerikoli drug organ. Po drugi strani pa sem, ko sem bil na infastrukturnem in okoljskem ministrstvu, pokazal, da pridem in oddelam stvari. Dejansko se rešujejo vsebine, in to ljudje od nas pričakujejo.

V enem od svojih govorov ste danes omenili predsednico društva Ekologi brez meja Uršo Zgojznik. Zakaj nje ni v novi stranki? V preteklosti se je govorilo, da vam pomaga in da skupaj sodelujete pri tem projektu.

Z Uršo se že kar nekaj časa poznava, skupaj sva opravila kar nekaj pogovorov. Vsi, ki se prepoznajo v našem programskem kompasu in predvsem v okoljskih ukrepih, ki jih nameravamo takoj izpeljati, so dobrodošli zraven. Z Uršo sva nekako ugotovila, da za zdaj greva naprej posamezno, moram pa reči, da jo zelo spoštujem in da celo bolj kot njene pozitivne nasvete sprejemam njeno kritiko. To mi pomaga lažje ugotoviti, katera področja moram bolje razviti, in vesel sem, da mi je zelo veliko pomagala.

Kako tesno sodelujete z nevladnimi okoljskimi organizacijami? Mislim, da danes na kongresu nisem zasledil kakšnega bolj znanega imena iz teh krogov.

Presenečen sem nad velikim številom vprašanj glede znanih oziroma zvezdniških imen. Jaz bolj zagovarjam to, da je potrebno imeti ekipo sestavljeno iz ljudi, ki poznajo posamezna področja. Z nevladniki sodelujem dobro, pri tem zagovarjam način dela, kot smo ga imeli na ministrstvu za okolje in prostor. Za vsakogar so vrata odprta, in verjamem, da bomo na tak način delali še naprej.

V kakšni vlogi se v stranki pojavlja Tanja Skaza? Je ona podpornica ali članica stranke oziroma ali morda financira vaš politični projekt?

Ne. Tanja Skaza je podpornica in ni članica stranke. Danes je kot moderatorka soustvarjala kongres, podobno pomaga na drugih dogodkih, financiranje same stranke pa bo zagotovljeno po zakonodaji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta