Usklajena akcija: Neofašistična provokacija v Trstu, neofašisti na pohodu tudi na Reki

DR
12.09.2019 11:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sinoči, nekaj minut pred 23. uro, so trije mlajši moški prelepili fasado hrvaškega konzulata na Trgu Goldoni v Trstu s plakati z očitno provokativno vsebino, poroča Primorski dnevnik. "Danes poteka namreč natanko sto let od italijanskega pohoda na Reko, na njih pa je natisnjen D’Annunziev citat, ki mimoidoče 'spominja', da ves italijanski narod zahteva priključitev Reke 'domovini' ... In ravno danes bodo na Borznem trgu v Trstu odkrili spomenik pesniku in osvojitelju Reke Gabrieleju D’Annunziu," še pišejo.
Po poročanju Primorskega dnevnika so se avtorji akcije na plakat tudi podpisali: VFS, Veneto Fronte Skinheads, neonacistično gibanje, rojeno v drugi polovici osemdesetih let, z rasističnim in antisemitskim predznakom. Sporočilo o svoji akciji so sicer objavili tudi na svoji spletni strani. Plakate so v jutranjih urah odstranili.
Kot pa poroča Jutarnji list, je do podobne akcije prišlo tudi na Reki. "Danes, na stoto obletnico okupacije Reke smo želeli dokazati, da še vedno obstajajo Italijani, ki se ne predajajo. Potrebujemo vlado, ki je pripravljena braniti svoje meje in interese lastnega naroda," so med drugim sporočili. Hrvaška policija je dva italijanska državljana, stara 19 in 20 let, tudi kaznovala zaradi kršenja javnega reda in miru. Sicer pa je kriminalistična preiskava v teku.
{facebookpost}https://www.facebook.com/labandadegliidraulicireloaded/posts/2218341608270930{/facebookpost}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta