Uspešni podjetnik predlaga desetprstno slepo tipkanje v osnovni šoli. Znani Slovenci se spominjajo šolskih klopi

Tina Recek Tina Recek
31.08.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Andreja Gomboc, znanstvenica

"Na šolske klopi imam lepe spomine. Spominjam se druženja s sošolci, prijateljstev, širjenja obzorij … Mi je pa neredko bilo zelo dolgčas sedeti pri pouku, kadar me obravnavana snov ni zanimala ali je bil urnik predolg. Posebej pa se spomnim modelarskega krožka v osnovni šoli in tekmovanj v znanju matematike, fizike in kemije. Na fakulteti mi je bilo všeč, ker ni bilo spraševanj, samo kolokviji in izpiti na koncu semestra. Šolajočim pa bi svetovala, naj poskusijo razumeti, ne samo naučiti se. Naj postavljajo vprašanja, odkrivajo, kaj jih zanima, naj bodo ustvarjalni, razvijajo znanje tudi zunaj šole, na primer z dokumentarci, knjigami, spletnimi vsebinami, tečaji."

Andreja Gomboc
Robert Balen
Agata RAKOVEC KURENT
Osebni Arhiv

Agata Rakovec Kurent, novinarka, urednica

"Predvsem zaradi dogodivščin in prijateljstev, ki so se spletla v šolskih klopeh in preživela vse preizkušnje časa, me na šolo vežejo lepi spomini. Osnovne šole se spominjam po prvi veliki ljubezni in po dragi učiteljici slovenščine, ki mi je pod spis napisala: 'Čestitam! Tako se oblikujejo mladi literati in novinarji!' Takrat sem se odločila, da bom v življenju pisala. Ko danes spremljam hčerkino šolsko delo, se čudim, kaj vse sem že pozabila, in žalosti me, da v otroške glavice še vedno tlačimo preveč balasta, pozabimo pa jih naučiti, kako naj preživijo v svetu, ki se vse bolj premika v virtualne sfere in odmika od pristnosti. Vsem šolajočim polagam na srce, naj vsega nikar ne jemljejo preresno in si zapomnijo, da v življenju ni sramota pasti, sramota je le, če se po padcu ne pobereš."

Uroš Mlakar, podjetnik

"Na šolanje imam samo najlepše spomine. Imel sem srečo, da sem bil obdan s super sošolci in dobrimi učitelji. V osnovni šoli me je zelo navdihnila učiteljica slovenščine, ki je bila zelo napredna in je imela zelo drugačen pristop do učencev. Ko pomislim na čas srednje ekonomske šole, pa se najprej spomnim maturantskega izleta (smeh). Seveda se spominjam tudi nenehnega pritiska zaradi mature. Pa tudi, da smo dobili že takrat dober vpogled v podjetništvo. Še danes sem vesel, da sem se naučil desetprstnega slepega tipkanja, nekaj, kar bi kot del digitalizacije uvedel v osnovne šole. In nasvet šolajočim, šole naj ne jemljejo s previsokimi pričakovanji, ta lahko povzročajo prevelik stres in pritisk. Šolski uspeh je pomemben, ni pa vse samo v peticah, je tudi v odnosu do učiteljev, sošolcev in predvsem do samega sebe, da gremo v šolo z veseljem in se zavedamo, da se pravo učenje in garanje za uspeh po šolanju šele zares začneta."

Limbuš - Limbuško nabrežje - Gostinstvo - Gostinstvo - hoteli - nastanitve - Teta Frida - Čokoladna vas - apartmaji - počitniške hišice ob Dravi - priprave na odprtje - Uroš Mlakar, lastnik Čokoladne vasi in Tete Fride - portret - Gostinstvo in Turizem - Objekti - Portret - Turizem -
Andrej Petelinsek
Ditka
Nika Hölcl Praper

Ditka, kantavtorica in skladateljica

"Grenke in sladke spomine imam na šolo. Ko se ozrem nazaj, vidim, da mi je vsako obdobje šolanja dalo kakšno popotnico za življenje, in zato sem hvaležna za vse lepe kot tudi težje trenutke. V najlepšem spominu mi je ostala srednja šola – Gimnazija Ravne na Koroškem. Šola na čudoviti lokaciji ob parku, v katerem smo preživljali odmore, večkrat pa se tam družili tudi po pouku. To je bil čas, ko sem pričela pisati svoje prve pesmi, prav na tej gimnaziji pa se je rodila tudi ideja o uglasbljanju poezije. Varen prostor, kjer sem ob podpori ravnatelja in profesorjev lahko izrazila svoje talente in predstavila svoje prve uglasbitve. Šolajočim svetujem, naj se učenja in študija lotijo z zanimanjem in strastjo. Odkrivajo naj svoje talente in predvsem uživajo mladost."

Tina Šutej, športnica

"Na šolo imam predvsem lepe spomine. Najbolj mi je ostala v spominu fakulteta. Po letu študija v Sloveniji sem se zaradi športne poti odločila za študij v Ameriki, kjer sem kmalu spletla nova prijateljstva. Študij mi je bil zelo všeč. Pridobila sem veliko novega znanja, postala pa sem tudi zelo samostojna. Poleg tega sem bila članica univerzitetne atletske ekipe, kar je vplivalo na moj športni napredek. Nasvet šolajočim bi se glasil, da naj se trudijo po svojih najboljših močeh. Čeprav je nemogoče, da bi bili na vseh področjih izjemni, je pomembno, da v času šolanja ugotovijo, kaj je tisto, kar jih najbolj veseli, in ne obupajo, ko stvari postanejo zahtevne. Predvsem pa, da spoštujejo drug drugega in ponudijo ali sprejmejo pomoč, ko je to potrebno."

Tina Šutej
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta