Ustavno sodišče: Pogoj PC v državni upravi še ne bo veljal. Policijski sindikat pozdravlja odločitev, kaj pravi Janša?

30.09.2021 16:15
Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje odloka, ki je določal obvezno izpolnjevanje pogoja prebolel/cepljen (PC) za državno upravo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medtem ko so ustavni sodniki zasedali, se je pred ustavnim sodiščem zbralo nekaj nasprotnikov vladnih ukrepov.
Robert Balen

Ustavni sodniki so na današnji seji prisluhnili argumentom predlagateljev zahteve za ustavno presojo odloka, s katerim bi uvedli obvezno izpolnjevanje pogoja prebolel/cepljen (PC) za državno upravo, in začasno zadržali izvajanje odloka, je za Večer potrdil predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko.

To pomeni, da bodo do končne odločitve državni uradniki, ki niso cepljeni ali covida niso preboleli, še naprej lahko hodili v službo na način, da se bodo testirali. Ustavno sodišče je ocenilo, da bi izvajanje PC pogoja povzročilo hujše škodljive posledice kot če se ta pogoj ne izvaja, saj bi lahko zaradi tega ljudje izgubljali tudi službe.

Sklep o začasnem zadržanju je ustavno sodišče sprejelo s sedmimi glasovi za in dvema proti. Proti sta glasovala ustavna sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli, ki sta napovedala odklonilni ločeni mnenji. 

Robert Balen

Če sodniki izvajanje odloka ne bi zadržali, bi ta začel veljati že jutri. Odločitev o zadržanju odloka je še en v nizu porazov vlade Janeza Janše na ustavnem sodišču, saj je slednje že več odlokov, sprejetih v času epidemije razglasilo za neustavne.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta