V boj za predsednika SD tudi Matjaž Han: "Brez lobiranja od zadaj ali s skritim adutom v rokavu"

M.R., STA, A.L.
12.04.2024 11:49

Za predsednika stranke SD se bo na jutrišnjem volilnem kongresu potegoval tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han. Oglasila se je Dominika Švarc Pipan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javnomnenjske raziskave kažejo, da je minister za gospodarstvo Matjaž Han med vsemi vidnejšimi člani SD najbolj priljubljen.
Robert Balen

Matjaž Han je povedal, da se "v kandidaturo podaja zelo pomirjen, sproščen, brez računice o podpori". "Brez lobiranja od zadaj ali s skritim adutom v rokavu," je še dodal Han. "Naš prvi in skupni cilj mora biti skupna zmaga socialne demokracije," je tudi poudaril. Zbrati mora 137 podpisov strankinih delegatov za vložitev kandidature. Za zdaj jih še ne šteje. 

Na očitke, da bi lahko zaradi njegove morebitne zmage na kongresu kdo izstopil iz stranke, je odgovoril, da se bo z vsakim, ki bi nameraval izstopiti, individualno pogovoril. "Še več, tiste, ki so že izstopili iz stranke, bi morali nazaj pridobiti," je odgovoril na novinarsko vprašanje. "Ne bom dovolil, da bo ta stranka šla na nek način tja, kjer ji ni mesto," je povedal in pojasnil, da mora SD igrati pomembno vlogo v slovenski politiki in se pri tem boriti za blaginjo državljank in državljanov.

O svoji kandidaturi je najprej obvestil ostale tri kandidate, torej ajdovskega župana Tadeja Beočnina, evropskega poslanca Milana Brgleza in vodjo strankine poslanske skupine Janija Prednika. "Naš osnovni cilj mora biti povezati stranko," je pojasnil Han, ki pravi, da ne bi smel biti nihče užaljen, če ne bo izvoljen za prihodnjega predsednika SD.

Kdo podpira koga v SD? Fajon molči, Hot bi sodelovala tudi z Brglezom, Katič proti Beočaninu in koaliciji z NSi

Han je za Večer že v sredo potrdil, da je v zadnjih dneh prejel kar nekaj klicev in pozivov, naj na jutrišnjem volilnem kongresu SD kandidira za predsednika druge največje vladne stranke. "Vsak član ima možnost, da kandidira na samem kongresu, če zbere dovolj podpisov, torej eno tretjino delegatov. Res je, dobil sem kar nekaj klicev, ne samo zdaj, ampak že pred samim evidentiranjem mesec dni nazaj, da naj grem vendarle tudi jaz kandidirati," nam je tedaj povedal Han.

Se Matjaž Han podaja v boj za predsednika SD? "V politiki nikdar ne izključujem nobene možnosti"

Han je v sredo izpostavil, da spoštuje vse tri kandidate, je pa priznal, da ga mogoče malo moti, da so se predstavili kot mandatarji s svojimi ekipami, v katerih so tudi njihovi kandidati za podpredsednike in glavnega tajnika stranke. "Mislim, da je to slab signal. Zakaj? To so funkcije, ki so individualne, in do sobote nihče ne ve, kdo bo zasedel katero funkcijo. Vem pa samo eno stvar. Da bomo vsi, ki bomo izvoljeni ali ne bomo izvoljeni, delali za stranko ne glede na to, v kateri tabor se ta trenutek kdo uvršča. Jaz sem v samo enem taboru. To je socialdemokratski tabor, ki ni vezan na eno osebo."

Na Facebooku se je oglasila tudi nekdanja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je po aferi sodna stavba izstopila iz stranke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta