Eksplozija cen ogrevanja in kako odnesti celo kožo

Ne le cene ogrevanja, zdaj se dvigajo vse cene. Energenti, surovine, hrana … Pri nas, po celi Evropi, kot slišimo, povsod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Niti dobavitelj energije niti država nimata interesa, da bi vi za ogrevanje plačevali manj. Zato se zavedajte, da na svojo ceno ogrevanja lahko največ vplivate sami.
Djd/adk/www.kachelofenwelt.de/camina Schmid

Tolažijo nas, da je dvig cen energentov posledica špekulacij, kakor da se bodo špekulanti od sramu spreobrnili in preklicali podražitve. Na valovih podražitev jezdijo posamezni monopolisti in glasni zagovorniki okoljsko sporne in drage jedrske energije. Veliko je prožilcev podražitev: zamenjava predsednika ZDA, posledice pandemije, spomladi nasedla ladja Ever Given, prehod na ogljično nevtralnost, labodji spev jedrskih lobistov … Trg dolgo ni niti opazil pretečega dviga cen, saj se je med epidemijo potrošnja nekoliko zmanjšala, državne covid pomoči so pomagale potrošnikom in proizvajalcem, svetovna cena nafte se je znižala, potrošnja tudi. Po rahli sprostitvi pa nas je doletel globalni plaz podražitev. Le od nas je odvisno, kako se mu bomo izognili ali pustili zasuti.

Ukrepi vlade

Vlada miri, da panika ni potrebna, da je trg energentov stabilen, ukrepi pa zadostni. Cene kurilnega olja so ponovno regulirane, marže omejene na 0,06 €/l. Po tem ukrepu se je v prvem tednu znižala cena kurilnega olja z 1,15 €/l na 0,99 €/l. Je to zgolj prva lastovka ali je vlada na ta način zaustavila podražitve? Smo res pozabili, da je bila pred dobrim letom cena kurilnega olja 0,70 evra? Je torej znižanje marže kurilnega olja za 0,09 €/l res tak dosežek? Poleg regulacije cene kurilnega olja je vlada napovedala še druge ukrepe, ki naj bi pomagali najbolj ranljivim pri soočanju z energetsko revščino. Vprašanje je, ali so predlagani ukrepi primerni in zadostni. Bližajo se volitve, nekatere politične stranke so podražitve že vpletle v svoje predvolilne programe in opozarjajo na pomanjkanje, če jim volivci ne bodo verjeli. Kako grozeče in poceni. Revščina namesto volilnega golaža.

Praviloma velja, da je dražje ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom, elektriko in kurilnim oljem, cenejše pa z zemeljskim plinom, lesno biomaso, daljinskim ogrevanjem in toplotnimi črpalkami.
Tdx/nibe

Po čem bo letos energija?

Tega niti vedeževalke ne vedo. Zavedajte pa se, da na svojo ceno ogrevanja lahko največ vplivate sami. Nihče drug, niti dobavitelj energije, niti upravnik večstanovanjske stavbe, niti država, nima interesa, da bi vi plačevali manj. Napoved drastičnih podražitev je pretirana, verjetneje se bo energija dražila počasi, a vztrajno. Zato svetujemo, da jo začnete uporabljati učinkoviteje.

Cena kurilnega olja je najbolj odvisna od cen nafte na sredozemski borzi. Poleg tega je to fosilni energent v odhajanju, cena naj bi se kmalu izenačila s ceno dizelskega goriva. Čim prej se poslovite od njega.

Elektrika je pretežno domač energent in ni opravičljivih razlogov za dvig cen. Napovedane podražitve so odraz pohlepa ali nesposobnosti trgovcev. Dobra novica, največji trgovec jamči nespremenjene cene elektrike najmanj do poletja, odlična marketinška poteza. Ne pozabite pa, da je elektrika dragocena, zato direktno električno ogrevanje ni primerno, kljub odmevnim reklamam.

Zemeljski plin je uvožen energent, nabavne cene so odvisne od dolgoročnih dogovorov, pričakovan je zmeren dvig cen. Nekateri ponudniki jamčijo gospodinjstvom nespremenjeno ceno preko zime. Je pogojno primerno nadomestilo kurilnega olja.

Daljinsko ogrevanje v večini mest se draži, kupci nimajo možnosti izbire cenejšega dobavitelja. Cene določajo občine na predlog distributerjev. Le v Celju se cene toplote ne bodo spremenile, s toplotno obdelavo odpadkov, sinergijo dveh težav (energent iz uvoza, domači odpadki), so dobili cenejšo energijo in razbremenili okolje. Takih komunal naj bi bilo še več.

Drva so domač energent, ki ga uporablja več kot polovica gospodinjstev. Pregled trga kaže, da so cene stabilne. Žal je večina kotlov in peči na drva neprimernih. Svetujemo rabo suhih drv le v sodobni kurilni napravi z dvojnim zgorevanjem, v povezavi s hranilnikom toplote. Podobno velja za ogrevanje s sekanci ali peleti.

Toplota okolice je, v povezavi s toplotnimi črpalkami, najprimernejši način ogrevanja večine stavb, saj je toplota okolice obnovljiv vir energije, elektrika je potrebna samo za prenos te toplote.

Najboljši ukrep proti podražitvam cen elektrike in posledično dvigu stroškov ogrevanja je postavitev lastne sončne elektrarne v samooskrbi, v povezavi s toplotno črpalko, v varčni stavbi.

Na nabavno ceno energenta ne morete vplivati, lahko pa na porabo.
Tdx/e.on
Drva so domač energent, ki ga uporablja več kot polovica gospodinjstev. Pregled trga kaže, da so cene stabilne. Žal pa je večina kotlov in peči na drva neprimernih.
Djd/stihl

Recept proti podražitvam

Strošek ogrevanja je odvisen od nabavne cene energenta, od izkoristka pretvorbe energenta v koristno energijo in od bivalnih navad. Proti podražitvam energije ni cepiva, tablet ali čarobne paličice. Recept, da se boste izognili podražitvam, je v treh pravilnih korakih.

• Najpomembnejša je odločitev o izbiri ali zamenjavi energenta. Naj bo premišljena, ne posledica trenutnega navdiha ali mode. Pri novogradnjah lahko pričakujete strokovno pomoč projektantov, pri sanacijah pa ste prepogosto prepuščeni sami sebi, zlahka podležete gostobesednim monterjem ali trgovcem. Prednost naj ima energent, ki najmanj bremeni okolje. Cene energentov so tako dinamične, da je nehvaležno delati cenovne primerjave. Načelno velja, da je dražje ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom, elektriko in kurilnim oljem, cenejše pa z zemeljskim plinom, lesno biomaso, daljinskim ogrevanjem in toplotnimi črpalkami. Vendar zamenjava energenta ni tako preprosta, odločitev naj bo premišljena in dolgoročna. Časi, ko je bil v kurilnici univerzalni kotel na premog, drva, kurilno olje ali zemeljski plin, so že davno minili. Taki "univerzalni" kotli imajo zelo slab izkoristek in bremenijo okolje.

• Na nabavno ceno energenta ne morete vplivati, lahko pa na porabo. Če imate dobro izolirano stavbo in učinkovit ogrevalni sistem, bo letna raba energenta majhna in letni izdatek nizek, ne glede na ceno. Če je vaša stavba potratna, načrtujte ambiciozno energetsko prenovo, ki bo zmanjšala rabo energije na desetino sedanje. Najcenejša je energija, ki je ne porabite. Zato svetujemo, da čim prej sprejmete ukrepe, s katerimi boste največ prihranili ob najmanjših stroških. Morda se začne z izolacijo plošče proti podstrehi, zatesnitvijo oken, izolacijo cevovodov ogrevalnega sistema, elementi pasivne stavbe … Poiščite nasvete energetskih svetovalcev.

• Ne nazadnje, pomembne so bivalne navade. Ne zapravljajte energije, ne grejte pretirano, zračite z najmanjšimi toplotnimi izgubami in namesto dviga termostata raje oblecite jopico. Dosegli boste velike prihranke denarja in energije.

Toplota okolice je v povezavi s toplotno črpalko najprimernejši način ogrevanja večine stavb, saj je toplota okolice obnovljiv vir energije, elektrika je potrebna samo za prenos te toplote.
Tdx/nibe

Vi odločate

Povečajte energijsko učinkovitost stavbe. Denar ni ovira za izvedbo ukrepov, denar je rešitev. Zato poiščite spodbude, ki vam bodo koristile, nepovratna sredstva in posojila. Začnite pri Eko skladu, vprašajte tudi občino, banke in posamezne izvajalce. Prava pot je zmanjšanje rabe energije ob enakem bivalnem standardu. Česar ne porabite, ne plačate. Začnite z evidentiranjem rabe, popisovanjem števcev, primerjanjem rabe glede na preteklo obdobje, zgledujte se po učinkovitejših. Nadaljujte z znanjem proti podražitvam. Energija naj bo domača, iz lastne sončne elektrarne, ki je temelj energetske neodvisnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta