V Izoli iz jadrnice v morje izteklo sto litrov goriva

Sijan Pretnar
10.06.2024 18:58

Gasilci so skupaj z delavci Komunale ob jadrnico postavili vpojna črevesa, v morje položili pivnike, delavci Komunale pa so nato ob obali mandrača madeže brizgali s sredstvom za čiščenje oljnih madežev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V nedeljo popoldne so bili v izolskem mandraču oljni madeži, širil se je močan vonj po gorivu.
Sijan Pretnar

V nedeljo zgodaj popoldne se je v izolskem mandraču zgodila podobna nesreča kot pred petimi leti, ko je iz nemškega katamarana v morje izteklo več deset litrov goriva. Tokrat se je nesreča zgodila, ko je ob bencinski črpalki gorivo v jadrnico točil morjeplovec iz Ljubljane. V mandrač je izteklo približno sto litrov dizla.

Čutil se je močan vonj po gorivu in pokazalo se je, da je to izteklo iz večje jadrnice, registrirane v Piranu. Na koprski policijski upravi so pojasnili, da so bili o nesreči obveščeni nekaj minut po 13. uri, po prvih podatkih je izliv nastal zaradi tehnične napake na plovilu.

V izolski mandrač je z jadrnico priplul 53-letni lastnik, doma iz Ljubljane, in na bencinski črpalki začel v rezervoar točiti dizelsko gorivo. Natočil je nekaj več kot 300 litrov, a jih je približno tretjina končala v morju.

V mandrač so prihiteli uslužbenci pristaniške kapitanije, sektorja varstva obalnega morja (SVOM), pomorski inšpektor, policisti, koprski poklicni gasilci in delavci izolske Komunale. Gasilci so skupaj z delavci Komunale ob jadrnico postavili vpojna črevesa, v morje položili pivnike, delavci Komunale pa so nato ob obali mandrača madeže škropili s sredstvom za odstranjevanje oljnih madežev.

Arturo Steffe, vodja SVOM, je povedal, da je gorivo iztekalo v kalužne prostore jadrnice namesto v rezervoar. Zaradi tehnične napake se je iztaknila cevka med rezervoarjem in glavnim motorjem. Ko so se kalužni prostori napolnili, pa se je zaradi porasta nivoja goriva posledično vklopila avtomatska črpalka in gorivo je izteklo v morje. Ocenili so, da je v morju končalo približno sto litrov goriva. Še približno 130 litrov so ga nato prečrpali iz kaluže.

Delavci Komunale so ob obali madeže brizgali s sredstvom za čiščenje.
Sijan Pretnar

Ko je lastnik ugotovil, kaj se dogaja, je prekinil iztekanje goriva in obvestil pristojne. Z vpojnimi črevesi so preprečili, da bi se onesnaženje širilo še naprej po mandraču. Steffe je ob tem povedal, da je na srečo zaradi vetrov onesnaženje odneslo v mali mandrač, s hitro intervencijo pa so nato preprečili širjenje.

Pomorski inšpektor je pridobil vse podatke in uvedel postopek. Lastnik jadrnice bo moral poravnati stroške čiščenja, čaka ga še globa. Jadrnico so nazadnje delavci iz izolske marine z gumenjaki odvlekli na varno do pomola I v marini, kjer bodo napako odpravili.

Ob jadrnico so položili vpojna črevesa in preprečili širjenje onesnaženja.
Sijan Pretnar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta