V Ljubljani ne bodo podražili plina tik pred zimo. To so storili že avgusta.

05.10.2021 15:47
Naraščajoče borzne cene zemeljskega plina se počasi, a vztrajno prelivajo v višje cene za gospodinjstva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Višanje cen zemeljskega plina pretresa staro celino. 
Shutterstock

Naraščanje borznih cen zemeljskega plina zaradi pomanjkanja tega energenta pretresa staro celino. Spremembe se počasi že odražajo tudi pri cenah plina za gospodinjstva. Kot smo že poročali, se je na območju Maribora plin, ki ga odjemalcem dobavlja Plinarna Maribor, z oktobrom podražil za 11 odstotkov. 

V družbi  Energetika Ljubljana pojasnjujejo, da so že z letošnjim avgustom redni cenik plina uskladili navzgor, in sicer za 11 odstotkov. Pri tem poudarjajo, da kljub zvišanju ostajajo eden ugodnejših dobaviteljev zemeljskega plina. "Trenutna cena je enaka ceni, kot je veljala pred zadnjim znižanjem v času epidemije. V letošnjem letu novih podražitev rednih cenikov ne načrtujemo, za prihodnje leto pa bo vse odvisno od nadaljnjih razmer na energetskih borzah."

Energetika Ljubljana za potrebe ogrevanja, priprave sanitarne tople vode ali kuhanja zemeljski plin dobavlja okoli 44 tisoč uporabnikom, od tega skoraj 30 tisoč gospodinjstvom. Kot operater omrežja za distribucijo zemeljskega plina na območju Ljubljane plin dobavljajo skupno 64 tisoč odjemalcem.

Kot  še pojasnjujejo, se je cena plina na kratkoročnem trgu povišala že za več kot štirikrat in se približuje meji 100 evrov za megavatno uro, na dolgoročnem trgu za dobavo v letu 2022 pa za več kot dvakrat in je že presegla mejo 50 evrov za megavatno uro. "Obenem smo že dlje časa priča tudi vedno višjim cenam emisijskih kuponov, kar se bo seveda odrazilo na višjih nabavnih stroških energentov. Omeniti velja, da dobavitelji kombiniramo nakupe na kratkoročnih in dolgoročnih trgih in da se končni strošek izračuna iz povprečja vseh sklenjenih dogovorov. Ker pa cenovna politika predstavlja pomemben vir konkurenčne prednosti vsakega dobavitelja, o podrobnostih ne moremo govoriti."

Zaradi nastale situacije so vlade v več evropskih državah že sprejele številne ukrepe za zaščito državljanov pred izrednim povišanjem cen. Na drugi strani na slovenskem ministrstvu za infrastrukturo pravijo, da se cene plina oblikujejo prosto na trgu v zvezi s tem ne načrtujejo posebnih ukrepov.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.