V Mini teatru odpovedali projekcijo posnetkov napada Hamasa. Zakaj je Izrael zmotil nastop ministrice Fajon na CNN?

J.K.
10.01.2024 16:48

Kljub grožnjam in pritiskom naj bi bile razlog odpovedi tehnične težave. Odzval se je državni sekretar v premierjevem kabinetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekcijo neobdelanih posnetkov napada Hamasa so odpovedali. Na fotografiji je shod v podporo Palestini v Ljubljani decembra lani.  
Bobo

Ljubljansko gledališče Mini teater, kjer naj bi izraelsko veleposlaništvo danes predvajalo film o napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, je, potem ko so sporočili, da so tarča groženj in pozivov k bojkotu, projekcijo odpovedalo, je sporočil direktor Robert Waltl. Razlog odpovedi naj bi bile tehnične težave. Na projekcijo so opozorili v poslanski skupini Levice in k ukrepanju pozvali zunanjo ministrico Tanjo Fajon, saj naj bi se s tem Izrael prek veleposlaništva želel vmeševati v demokratične procese Republike Slovenije, so pojasnili. 

Levica opozarja na vmešavanje Izraela v demokratične procese v Sloveniji, Mini teater zaradi projekcije deležen groženj

Še pred odpovedjo je Waltl pojasnil, da gledališče ni oblikovalo vsebine filma, temveč so oddali prostor. "Ne želimo, kot nam mnogi pripisujejo, da se naše umetniške, kulturne in skupnostne aktivnosti enačijo z izraelsko politiko, ki je trenutno takšna, da ne dovoljuje kompromisov in premislekov o nastali situaciji," je poudaril Waltl, čigar Judovski kulturni center je bil na vabilu poslancem napisan kot soorganizator dogodka. Kot poroča spletno Delo, se je zdaj že odpovedanega dogodka nameravala udeležiti delegacija poslanke Alenke Jeraj iz opozicijske SDS. 

Waltl, slovenski Jud in ustanovitelj Liberalne judovske skupnosti Slovenije, je v sporočilu za javnost ponovil svoje in stališče gledališča glede konflikta med Izraelom in Hamasom na območju Gaze. V njem med drugim poudarja, da je mirovna pobuda edini način, ki lahko pripelje do konca vojne. Hamas in palestinsko vodstvo poziva k izpustitvi vseh talcev, ki jih je Hamas zajel 7. oktobra, in prenehanju uporabe civilistov za živi ščit, Izrael pa ne bi smel ogrožati življenj palestinskih civilistov. Izrael bi tudi moral obljubiti priznanje države Palestine, Palestinci bi morali priznati Izrael, mednarodno skupnost pa Waltl prosi, naj začne sestavljati nov Marshallov načrt za Bližnji vzhod.

"Danes se soočam z besom zato, ker bodo v naši dvorani predvajali film o tragediji civilistov 7. oktobra," je v današnjem sporočilu zapisal Waltl. Kdor to tragedijo zanika, po njegovem mnenju ne pomaga Palestincem, "samo svoj moralni kompas usmerja v divjaštvo".

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta