Levica opozarja na vmešavanje Izraela v demokratične procese v Sloveniji, Mini teater zaradi projekcije deležen groženj

J.K.
10.01.2024 13:11

Izraelsko veleposlaništvo organizira predvajanje posnetkov napada Hamasa na Izrael, v Levici to razumejo kot poskus vmešavanja s politično motivacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Levici pričakujejo, da bo zunanja ministrica Tanja Fajon izraelskega veleposlanika Zeeva Bokerja (na posnetku) poklicala na zagovor. 
Andrej Petelinšek

Matej Tašner Vatovec, vodja poslanske skupine Levice je na ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon naslovil dopis o vmešavanju izraelskega veleposlaništva v demokratične procese Republike Slovenije. V poslanski skupini pričakujejo, da bo ministrica izraelskega veleposlanika Zeeva Bokerja poklicala na zagovor. 

Izraelsko veleposlaništvo je namreč skupaj z Judovskim kulturnim centrom vodje poslanskih skupin in poslance, ki so člani Odbora za zunanjo politiko, Odbora za obrambo in Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, povabilo na predvajanje neobdelanih posnetkov napada Hamasa na južni Izrael iz 7. oktobra 2023, ki bo danes ob 18. uri v Mini teatru v Ljubljani. Dogodek je samo za povabljene, ki morajo izpolniti prijavnico in vnesti številko potnega lista. V Mini teater povabljenci ne bodo smeli prinesti mobilnih telefonov in snemati ali fotografirati posnetkov. 

V poslanski skupini Levice menijo, da v luči drže Slovenije, ki je glede vojne v Gazi na strani mirnega reševanja sporov in premirja, potezo države Izrael, ki je po njihovem mnenju organizator dogodka, razumejo kot poskus vplivanja na demokratične in politične procese v Sloveniji. "Očitno je, da Izrael od začetka ponovnih spopadov s Palestinci vodi agresivno kampanjo, ki temelji tudi na dezinformiranju, kar se je v zadnjih mesecih večkrat pokazalo. Vse to pa zato, da opraviči svoja delovanja v tem konfliktu, ki so eklatantno kršenje mednarodnega vojnega in humanitarnega prava. Za to, da opraviči genocid, ki je v teku, in desetletja trajajoč apartheid," so zapisali v pozivu ministrici. 

Dodali so še, da so podobne prijeme videli ob napadu Ruske federacije na Ukrajino, ko je celo Evropski parlament sprejel resolucijo o tujem vmešanju v demokratične procese v Evropski uniji, tudi o dezinformacijah, v kateri jasno opozarja na poskuse vplivanja na odločevalce, ki imajo politično motivacijo. "Ocenjujemo, da gre v tem primeru za tak poskus. Spoštovana ministrica, prosimo vas, da se na to odzovete. Najmanj, kar lahko storite, je, da izraelskega veleposlanika povabite na zagovor," je še zapisal Tašner Vatovec v imenu poslanske skupine Levice. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta