V naših gorah vse več tujcev, toda: Že lahka pot v gore pri nas je težja kot v tujini!

Franja Žišt Franja Žišt
22.08.2019 16:16

Ob vse večjem obisku tujih obiskovalcev naših gora je Planinska zveza Slovenije izdala vodnik po Slovenski planinski poti v angleščini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenske hribe obišče 1,7 milijona planincev, med njimi je vse več tujcev in temu se moramo začeti prilagajati.
Andrej Petelinšek

Obisk slovenskih gora vsako leto narašča, ob okoli 350 tisoč Slovencev, ki redno zahajajo v hribe, je vse več tudi tujcev. Število vseh obiskovalcev se je v zadnjih letih tako povzpelo z 1,4 na 1,7 milijona letno. Planinska zveza Slovenije (PZS) je zaradi vse večjega števila tujih obiskovalcev te dni izdala nov vodnik po Slovenski planinski poti v angleščini (Slovenian Mountain Trail), tudi zato, da bi zmanjšali število reševanj in nesreč.

Presenetljivo veliko je Američanov

Že lansko leto je bilo za planinske koče uspešno in je postavilo merila za letošnjo sezono. S točnimi statističnimi podatki PZS sicer ne razpolaga, vseeno pa je tudi letos mogoče govoriti o uspešni sezoni, pravijo. "Letošnje planinska sezona bo, kot običajno, močno odvisna od avgusta in septembra, na obisk gora pa ima velik vpliv vreme. Koče, ki so odprte že od aprila, beležijo v tem trenutku celo malo manjši obisk in slabši rezultat kot v istem obdobju lani, medtem ko so visokogorske koče, ki so se zaradi zapoznelega spomladanskega snega odprle s časovnim zamikom, julija dosegale rezultate na lanski ravni," razlaga podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen.
Po obisku je bil julij rekorden denimo na Pogačnikovem domu na Kriških podih, ki leži na dobrih dveh tisočakih. Živahno je tudi v avgustu. "Vse imamo zapolnjeno. Vsako leto je več tujcev, oni so tudi tisti, ki pridejo kljub napovedanemu dežju. V začetku poletne sezone je tradicionalno več tujcev, avgusta je več Slovencev, ki so bolj dnevni gostje, medtem ko tujci pri nas večinoma prenočijo. Glede na celotno sezono pa je vsakih približno polovico," pravi oskrbnica Maša Stanič. Najpogosteje jih obiščejo Belgijci, Nemci in Nizozemci, vse več je Izraelcev, prihajajo tudi Američani in Avstralci.

Andrej Petelinšek

Spijo tujci, med dnevnimi obiskovalci vodijo Slovenci

Češko kočo na Spodnjih Ravneh v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp nad Jezerskim obišče največ Čehov, njihovo število se še povečuje. "Sedemdeset odstotkov gostov je tujcev, ki prihajajo tudi med tednom," pravi oskrbnica Karmen Karničar. Njihovi pogosti obiskovalci so še Avstrijci, vse pogosteje v vse večjem številu se pri njih ustavijo tudi Američani, opaža Karničarjeva. Visokega obiska tujcev ne beležijo le v turistično najbolj obiskanih zahodnih koncih, veliko jih zaide tudi na Koroško. "Med prenočitvami je že kar 80 odstotkov tujcev, med dnevnimi gosti jih je recimo 10 odstotkov," razlaga najemnica Doma na Uršlji gori Sonja Podbregar. Medtem ko med dnevnimi gosti prevladujejo Slovenci, pa pri njih najpogosteje prenočijo Nemci, Angleži, Nizozemci, Belgijci in Poljaki.

Ob dober dan še salve, hi, hello

Ob povečanem obisku tujcev in ob tem, da imamo pri nas več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, je bilo skorajda že nujno izdati vodnik po priljubljeni Slovenski planinski poti tudi v angleškem jeziku. Celotna pot je predstavljena kot zaporedje posameznih etap, vodniku pa so dodani napotki za varnejši obisk gora. Urednik vodnika Jože Drab, tudi planinski vodnik, prav tako opaža, da se med slovenske pozdrave med obiskovalci gora vse pogosteje pomešajo salve, hi, hello in drugi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta