V NKBM priznavajo težave, Banka Slovenije ne komentira

Urban Červek Urban Červek
12.09.2019 16:42

Slaba dva tedna po zamenjavi informacijskega sistema imajo nekatere stranke NKBM še vedno težave pri upravljanju s svojim denarjem in uporabi storitev. Pri NKBM pravijo, da gre za majhen delež strank, pri Banki Slovenije pa ne povedo, ali bodo ukrepali in kako.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri NKBM vztrajajo, da je bila posodobitev centralnega informacijskega sistema banke uspešna.
Andrej Petelinšek

Stranka, katere ime hranimo v uredništvu, je na svojem transakcijskem računu pri NKBM zabeležila dve nepojasnjeni transakciji, s katerima so ji trgali zneska v višini 38 in 11 evrov, in to celo na dan 31. 8., ko informacijski sistem zaradi prenove sploh ni deloval. Kot namen plačila je bila navedena nerazumljiva šifra, prejemnik denarja pa kar NKBM. Stranka se je z elektronsko pošto obrnila na banko po pojasnilo, a odgovora več kot 24 ur pozneje še ni prejela.


Težave prinašajo poslovno škodo

O težavah sicer poročajo predvsem podjetja, ki lahko zaradi zapletov pri poravnavanju svojih obveznosti utrpijo tudi poslovno škodo. Neko podjetje tako na primer tri dni ni moglo poslovati s kreditno kartico, zaradi česar niso mogli pravočasno rezervirati storitev v tujini. Izvedeli smo tudi za primer stranke, ki je nenadoma preko svoje spletne banke dobila vpogled v transakcije svoje žene, kar bi lahko pomenilo kršenje pravice do zasebnosti. Nekdo se je pritožil, da je nakazilo fizični osebi v tujino trajalo več ur, zaradi česar je imel težave prejemnik denarja, saj je moral nujno nekaj kupiti. Težave so bile tudi pri plačevanju položnic preko spletne banke.


Prosijo, da se obrnejo na klicni center

"Drži pa, da so imeli nekateri uporabniki težave pri vstopu v spletno ali mobilno banko oziroma pri določenih funkcionalnostih v spletni banki (2-3 odstotki uporabnikov spletne banke). Težavo z dostopom je večina odpravila, potem ko je posodobila svojo mobilno aplikacijo, k čemur smo uporabnike pozvali večkrat (tudi prek SMS), ker stari aplikaciji za iOS in Android več ne delujeta. Posameznike, ki bi morda imeli težave z dostopom, prosimo, da se obrnejo na klicni center. Hkrati se tem komitentom opravičujemo in zahvaljujemo za razumevanje," sporočajo iz NKBM.
Kjer priznavajo, da imajo "trenutno nekateri težave pri prikazu nekaterih funkcionalnosti": spletna banka trenutno še ne omogoča odobritve potrošniškega kredita, lahko se odda le povpraševanje, prav tako se ne vidijo trajniki pri pooblaščenih osebah. Prejšnji teden ni bil možen preklic periodičnega plačila, a je to že urejeno, zagotavljajo pri NKBM: "Ob tem lahko izpostavimo, da ima nova spletna banka tudi prednosti/dodatne funkcionalnosti, nekaterih prikazov in storitev pa več ne bo omogočala, kar pa ni napaka, temveč spremenjena funkcionalnost."


Banka Slovenije pa nič

Za nadzor nad pravilnim delovanjem bančnega sistema je pri nas zadolžena Banka Slovenije, kjer pa so pri odgovorih zelo zadržani. Pravzaprav so odgovorili le, da so z dogajanjem pri NKBM "sicer seznanjeni", vendar konkretnih dogodkov v bankah in hranilnicah ter nadzorniških postopkov, v skladu z zakonom o bančništvu, ne smejo komentirati in pojasnjevati. Po odgovore so nas napotili kar v NKBM.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta