V poplavah mnogi ostali brez signala mobilne telefonije, operaterji izpadle bazne postaje že usposobljajo

Gregor Grosman Gregor Grosman
07.08.2023 18:21

Deroča voda je ponekod del komunikacijskega omrežja zalila, zaradi porušenih mostov in poškodovane ostale cestne infrastrukture pa so se marsikje potrgali kabli, ki vodijo do baznih postaj mobilnih operaterjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Četudi drogov z baznimi postajami deroča voda ni odnesla, je ponekod zalila komunikacijsko opremo pri tleh, zaradi česar so mnogi ostali brez mobilnega signala. 
Profimedia

Bazne postaje, ki sicer nudijo brezžični dostop velikemu številu uporabnikov, so na hrbtenično omrežje namreč priključene s kabli, kjer je mogoče, v optično omrežje. 

Iz Telekoma Slovenije so danes sporočili, da deluje skoraj celotno njihovo mobilno omrežje, mobilni signal imajo tudi prebivalci Črne na Koroškem, Mežice in Podvolovljeka. "Ekipe Telekoma Slovenije in družbe GVO so od petka dan in noč na terenu, da bi vsem na prizadetih območjih čim prej zagotovili možnost komunikacije. Od včeraj dalje je tako mobilno omrežje Telekoma Slovenije skoraj v celoti ponovno vzpostavljeno, v Črni na Koroškem se bazna postaja, tako kot še na 34 drugih lokacijah na prizadetih območjih, napaja s pomočjo agregata," so zapisali. Kot velik uspeh si štejejo, da od skupno več kot 1500 baznih postaj, kolikor jih ima telekomunikacijski operater po Sloveniji, ne delujejo le še tri. Te so na izjemno težko dostopnem terenu, pojasnjujejo, škodo na njih pa bodo sanirali, ko se bo pojavila prva možnost. 

Poplavljena tudi nekatera vozlišča

Pri A1 sporočajo, da je trenutno v izpadu še nekaj njihovih baznih postaj na Koroškem, po celotni državi pa je takšnih skupaj manj kot petnajst. "Največji izpad smo zabeležili v soboto, ko je bilo nedelujočih več kot 50 baznih postaj. Največje poškodbe so na optičnih povezavah, poplavljena so bila tudi nekatera ključna vozlišča in bazne postaje," so nam odgovorili. Tudi terenske ekipe A1 z zunanjimi izvajalci že od petka skrbijo, da se na prizadetih območjih kar najhitreje vzpostavi ponovno delovanje storitev. "Pričakujemo, da bomo vse težave odpravili v naslednjih dneh," so napovedali.

Bazne postaje, ki omogočajo mobilno telefonijo, so na hrbtenično omrežje priključene s kabli, ki so bili v poplavah marsikje poškodovani. 
Shutterstock

Pri Telekomu Slovenije so se odločili do vključno 15. avgusta vsem svojim uporabnikom na prizadetih območjih zagotoviti neomejen mobilni prenos podatkov. Njihove ekipe so danes na terenu osredotočene predvsem na vzdrževanje delovanja baznih postaj, ki se napajajo s pomočjo agregatov, začeli pa so tudi že s sanacijo funkcijske lokacije Telekoma Slovenije v Mengšu, ki je bila popolnoma poplavljena in uničena, je pa ključna za zagotavljanje fiksnih storitev na območju Mengša in okolice. Prav tako je v teku kratkoročna in dolgoročna sanacija ostalih poškodovanih ali uničenih funkcijskih fiksnih vozlišč – Črna, Luče, Prebold, Liboje, Logarska dolina, Solčava, Radmirje in Pečovnik.

Telemach prizadetim deli brezplačne kartice, telefone in modeme

Telemach se je odločil prebivalcem na najbolj prizadetih območjih, ki se soočajo tudi s težavami pri komunikaciji, pomagati tako, da bodo mednje razdelili brezplačne predplačniške kartice, mobilne telefone ter modeme za mobilni internet v vrednosti več kot sto tisoč evrov. Na nekaterih območjih so priskočili na pomoč tudi z agregati in tako zagotovili preskrbo z električno energijo. "Veliko prebivalcev je med poplavami ostalo brez svojih mobilnih telefonov in povezav, zato z namenom, da jim olajšamo komunikacijo s sorodniki, prijatelji, organizacijami in zavodi, predvsem na območjih Mozirja, Raven na Koroškem, Slovenj Gradca, Mežice, Črne na Koroškem in Murske Sobote, pri Telemachu brezplačno delimo predplačniške kartice, mobilne telefone in modeme za mobilni internet," so zapisali v sporočilu za javnost. Prebivalci lahko opremo prevzamejo v Telemachovih poslovalnicah ali v štabih civilne zaščite, sezname krajev in možnosti prevzema pa so objavili na Telemachovi spletni strani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta