V primeru domnevnega spolnega nasilja trije ljudje osumljeni, ne pa še ovadeni

Damijana Žišt Damijana Žišt
13.09.2022 15:28

Policija po javni objavi domnevnega spolnega nasilja za zdaj našla osem oškodovancev. Tudi s Smodejem opravljen razgovor, tožilstvo pa je zavrnilo hišno preiskavo ali preiskavo njegovih elektronskih naprav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Policija, ki še naprej intenzivno preiskuje vsebino anonimnih pričevanj o domnevnem spolnem nasilju v ljubljanskem kulturno-umetniškem krogu, kjer se omenja ime umetnika Dušana Smodeja, je včeraj spregovorila o dosedanjem poteku policijske preiskave. Direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič je povedal, da policija že od prvih informacij o hudih kaznivih dejanjih spolnega nasilja, ki so se v medijih pojavile 20. avgusta, zadevo intenzivno preiskuje.

Damjan Petrič, direktor PU Ljubljana pravi, da je policija do zdaj našla osem oškodovancev nad katerimi naj bi bila storjena različna kazniva dejanja. Damijana ŽIŠT

Do zdaj je našla osem oškodovancev za deset primerov kaznivih dejanj iz poglavij zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. Teh dejanj so za zdaj osumljeni trije ljudje. Po naših informacijah je pri preiskavi spolnih kaznivih dejanj namreč policija prišla tudi do podatkov o drugih kaznivih dejanjih, ki naj bi jih bili prav tako storili osumljeni. V dosedanji preiskavi je bilo ugotovljeno, da so bila kazniva dejanja (razen premoženjskih kaznivih dejanj) storjena v preteklih letih, najstarejše pred 35 leti. Policija je za zdaj na ljubljansko tožilstvo podala več poročil o omenjeni preiskavi, po naših podatkih pa še ni nikogar ni ovadila.

Med osumljenimi je po naših podatkih tudi Smodej, s katerim je policija že opravila razgovor, a pri njem še ni bila opravljena hišna preiskava, kot tudi ne preiskava njegovih elektronskih naprav. Tožilstvo se menda ni strinjalo s policijo, ki je predlagala izvedbo tovrstnih preiskovalnih dejanj, ker je menilo, da policija še ni zbrala dovolj dokazov za izvedbo teh ukrepov. Med osumljenimi naj bi bila tudi ženska in pokojnik.

Damjan Petrič je še povedal, da so kriminalisti takoj po javno dostopnih informacijah opravili vrsto razgovorov, v katerih so preverjali, ali so bila storjena kazniva dejanja. "Pregledano je bilo več tisoč komentarjev na različnih družbenih omrežjih, od tega 3500 na instagramu. Na tej podlagi so bile identificirane osebe, ki bi lahko dale koristne podatke v konkretnih primerih. 25. avgusta je bil med drugim opravljen razgovor s pričo, ki je prva navedla določene osebe, ki naj bi bile domnevno žrtve kaznivih dejanj. Naslednji dan je bilo o zbranih ugotovitvah obveščeno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, predlagana so jim bila tudi posamezna preiskovalna dejanja, zaseženi so bili tudi posnetki video nadzornih sistemov (kamer) in elektronske naprave.

Policija je do danes opravila 64 razgovorov s posamezniki, ki bi lahko podali koristne informacije o tem primeru, z nekaterimi so bili razgovori opravljeni tudi večkrat, dodaja Petrič. Pri preiskavi so se določeni ljudje izogibali stiku s policijo, nekateri so svoje prijave umaknili. Policija kljub temu poziva vse morebitne žrtve vseh oblik kaznivih dejanj, da sodelujejo s kriminalisti in dejanja prijavijo. "Razumemo zadržanost žrtev, vendar policisti in kriminalisti zagotavljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo, " še pravi šef ljubljanskih policistov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta