Naval v trgovine, ki so znova odprle vrata: "Obisk primerljiv le še z odprtjem kakšnega novega centra"

Franja Žišt Franja Žišt
21.04.2020 19:48

Obisk trgovin, ki so znova odprle vrata, je bil izjemen. Ljudje so nekatere artikle nujno potrebovali. Bomo po epidemiji odmrznili svoje potrošniške navade ali bomo živeli z manj potrošništva?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrsta za dvig naročenega blaga v ponedeljek v Mariboru
Sašo Bizjak

Življenje se zelo počasi vrača v stare tirnice. Ko so v ponedeljek vrata odprli tehnično-gradbene trgovine, vulkanizerji in nekatere druge dejavnosti, je bilo še posebno pred trgovinami veliko obiskovalcev. Se je pokazalo, kako zelo so ljudje potrebovali nekatere stvari, ki jih je bilo nemogoče kupiti, se spet vračamo k potrošništvu ali pa je obisk trgovine za marsikoga iskanje občutka, da se vrača normalno življenje?

V trgovino zato, ker so kaj potrebovali

"Obisk je bil izjemen, primerljiv le še z odprtjem kakšnega novega centra," razlaga direktor Bauhausa Samo Kupljen. Kupci so se razvrstili čez cel dan, le zjutraj je bilo malo nejevolje, ker so ljudje očitno še vedno premalo informirani, kdo sme v trgovino, pove sogovornik. "Kupovali so na vseh oddelkih, zelo različne izdelke. Večinoma so nabavljali vse potrebno za svoje projekte - na primer za polaganje ploščic -, opravili so tudi večje nakupe. Veliko so kupovali za popravila, ki so se nabrala v tem času. Obrtniki so kupovali material, večinoma tudi namenjen za popravila, pa tudi orodje, ki jim je zmanjkalo ali se je pokvarilo," našteva direktor.
So bili med kupci tudi taki, ki so se prišli le malo "normalizirati"? "Nihče ni šel iz trgovine praznih rok, prišli so, ker so resnično kaj potrebovali."
Kupljen izpostavi, da so bile v Nemčiji trgovine, kot je njihova, večinoma ves čas odprte, občasno so jih zaprli le v kakšni zvezni deželi. "Menili so, da tovrstne trgovine spadajo k osnovni oskrbi. Pri nas smo imeli odprt samo vrtni oddelek in ljudje so nas včasih skoraj na kolenih prosili, ali bi lahko recimo kupili še eno žarnico," ilustrira sogovornik, da so se potrebe prebivalstva kazale ves čas. Tako se je zgodilo, da so kakšno posebno žarnico, ki jo je nekdo nujno potreboval, podarili, ker je niso smeli prodati. "Drugi razlog, da so bile tovrstne trgovine v Nemčiji odprte, je bil psihološki - da so imeli ljudje kaj početi," pristavi Kupljen. Torej, da so namesto prepirov v družinah raje prebarvali stanovanje, kaj uredili. Je bila odločitev o zaprtju teh trgovin pri nas napaka? "Po bitki je enostavno biti general. Ne bi rekel, da je bila odločitev napačna, lahko bi bila drugačna."

Okrepljena spletna prodaja

V ponedeljek je v celoti odprl vse svoje trgovske centre tudi Merkur. "Prvi in drugi dan po odprtju beležimo velik obisk, potrebe kupcev so bile že zelo velike. Številčno je obisk primerljiv z dnevi, ko imamo dobro akcijo ali dobro obiskano soboto. Ni pa nadpovprečen. Ljudje največ kupujejo izdelke za vrt, instalacije in druge potrebščine za vzdrževanje doma, barve, higienske pripomočke za kopalnico, veliko izdelkov za gradnjo," pravi direktorica marketinga pri Merkurju Lidija Rakuša. Kupci po večini spoštujejo pravila nakupovanja, se je pa spremenil protokol nakupovanja in s tem se je čas nakupa nekoliko podaljšal, dodaja.

Dr. Mirjana Ule: "Stalni pogovori o tem, kako bo padel BDP, če bo padla potrošnja, niso sporočila, ki bi vodila v spremenjene vzorce obnašanja."
Arhiv FDV

Živimo lahko tudi z manj

Da ljudje vendarle potrebujejo stvari, da lahko opravijo dela, ki so bila zdaj na čakanju, in je bil torej njihov obisk trgovin prve dni predvsem praktične narave, meni klinični psiholog dr. Robert Masten s Filozofske fakultete v Ljubljani. "Koliko je obisk trgovin psihološki moment, ko ljudje potrebujejo tudi dražljaje normalnosti? Najbrž je tudi. Ljudje razmišljajo, kako se vrniti v običajni življenje. Opažam, da smo pri tem celo malo zmedeni. Ne vemo koliko, kam. Vemo, da ukrepi niso popolnoma sproščeni, hkrati se želimo vrniti v običajno življenje." Zdajšnje stanje je namreč daleč od normalnega in vsi se v njem učimo. Masten meni, da imajo največ težav tisti, ki so bili že pred epidemijo v stiski. "Za tiste, ki so živeli na trdnih temeljih, je lahko epidemija pozitivna - več časa so z otroki, distancirali so se od dnevnih rutin, ki so velikokrat banalne. Razlike med ljudmi so se zelo povečale. Vsi pa bi se radi vrnili v normalno življenje, a čisto tako, kot je bilo, ne bo," sklene sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta