V SDS pozivajo, naj volivci ne glasujejo na predčasnih volitvah, DVK potrdila primer agitacije na volišču v Ljubljani

STA, A.L.
04.06.2024 15:11

Danes je prvi dan predčasnega glasovanja, glasovnice pa se preštejejo šele na dan glasovanja, v nedeljo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Še bolj vprašljivo" se Janši zdi, da je v nekaterih slovenskih krajih na enem mestu za predčasno glasovanje združenih več volilnih okrajev.
Andrej Petelinšek

Predsednik SDS Janez Janša poziva volivce, naj razen v izrecnih primerih, ko se glasovanja "nikakor ni možno udeležiti v nedeljo", ne glasujejo na predčasnih volitvah, ampak naj svoj glas na evropskih volitvah in referendumih oddajo v nedeljo. Razlog za tak poziv je vprašljivo varovanje glasovnic, oddanih na predčasnih volitvah, je pojasnil.

SDS je na seji sveta pred evropskimi volitvami sprejela resolucijo, s katero je predlagala, da se dosledno izvaja volilna zakonodaja, vrnejo ukinjena volišča in zagotovi sprotno štetje glasovnic, oddanih na predčasnih volitvah, Državna volilna komisija (DVK) pa je ta predlog zavrnila, je na današnji novinarski konferenci spomnil Janša.

Danes je prvi dan predčasnega glasovanja, glasovnice pa se preštejejo šele na dan glasovanja, v nedeljo. Zato je varovanje teh glasovnic po Janševem mnenju vprašljivo. Zakon o volitvah v DZ ne prepoveduje sprotnega štetja glasov oz. tega ne določa, po logiki bi morali glasovnice prešteti vsak dan po koncu glasovanja in o tem narediti zapisnik, meni.

Zaradi kandidatke SDS posredovala policija

"Še bolj vprašljivo" pa se mu zdi, da je v nekaterih slovenskih krajih na enem mestu za predčasno glasovanje združenih več volilnih okrajev. Zakon o volitvah v DZ namreč v 69. členu določa, da se predčasno glasovanje opravi na posebnem volišču na območju okrajne volilne komisije. "To, kar se dogaja danes v Ljubljani in Mariboru in še v nekaterih drugih mestih v Sloveniji, je nezakonito," je izpostavil in dodal, da so tudi na to opozorili DVK, a ta "s preglasovanjem zavrača logične predloge, ki bi zgolj povečale zaupanje v transparentnost in poštenost volitev".

SDS bo vztrajala pri spoštovanju zakona o volitvah v DZ in pri zagotovitvi transparentnosti predčasnega glasovanja in te pomisleke predstavila tudi mednarodni delegaciji, ki spremlja volitve, je napovedal. Dodal je, da v SDS ne postavljajo pod vprašaj legitimnosti volitev, temveč zadosten nadzor na predčasnih volitvah.

Ob teh pozivih pa je danes kandidatka SDS za evropske volitve Zala Tomašič pred ljubljanskim voliščem volivcem, ki so prišli glasovat predčasno, delila letake stranke in pozivala, naj glasujejo zanjo, zaradi česar je po njenih navedbah posredovala tudi policija.

"Tukaj ne vidim nobene kontradiktornosti, vidim pa je veliko v tem, da je okrajna volilna komisija zdaj reagirala na delitev volilnega materiala na pločniku kljub temu, da ni volilnega molka (...), se je pa to dopuščalo vsem ostalim doslej," je komentiral Janša.

V Gibanju Svoboda ostro obsodili poziv SDS o bojkotu predčasnega glasovanja

V Gibanju Svoboda so v sporočilu za javnost ostro obsodili in zavrnili izjavo predsednika SDS Janeza Janše, v kateri je pozval volivce, naj se ne udeležijo predčasnega glasovanja na evropskih volitvah in referendumih. Poudarili so, da je vsako dejanje, s katerim želi kdorkoli spodkopati zaupanje volivcev v volilni proces, nedopustno.

V Gibanju Svoboda menijo, da gre "za še eno izmed številnih potez stranke SDS in njenega predsednika, s katero želijo zasejati dvom v slovensko demokracijo ter s tem na volitve, ki so praznik demokracije, prilepiti črn madež". Poudarili so, da je vsako dejanje, s katerim želi kdorkoli spodkopati zaupanje volivcev v volilni proces, nedopustno.

Menijo, da je pravica vsakega volivca, da svoj glas izrazi po svoji vesti in skladno z zakonodajo, torej tudi na predčasnem glasovanju. Volivce so pozvali, naj svoj glas oddajo kakor želijo: bodisi predčasno bodisi v nedeljo, pomembno je le, da se glasovanja udeležijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta