V SDS vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministra Danijela Bešiča Loredana: "Čas se je iztekel ..."

Va
29.06.2023 16:16

Predlagajo, da državni zbor ministra za zdravje razreši zaradi vedno slabših razmer v zdravstvu ter serije neizpolnjenih obljub in časovnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Poslanci in poslanke SDS so danes vložili napovedano interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Odgovoren da je za vedno slabše razmere v zdravstvu, očitajo mu tudi  serijo neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju, neukrepanje in opuščanje dolžnega ravnanja. 

Ustavna pravica do zdravstvenega varstva je pod ministrom Bešičem Loredanom kršena bolj kot kadarkoli prej, dostopnost do zdravstvenih storitev pa slabša, kot je bila pred njegovim prevzemom ministrske funkcije. Številke so jasne, številke so neizpodbitne, pravijo v opozicijski stranki.

Čakalne dobe so se v času ministrovanja Danijela Bešiča Loredana podaljšale, trdijo v interpelaciji. Ob tem, da je bilo do junija 2023 za skrajševanje čakalnih dob na podlagi interventnega zakona porabljenih že okoli 137 milijonov evrov. Od ministrovih obljub o tem, kako bo v letu dni z interventnim zakonom skrajšal čakalne dobe, smo danes prišli do tega, da kot uspeh predstavlja dejstvo, da se čakalne dobe niso ekstremno podaljšale, pravijo v SDS.

SDS z interpelacijo nad ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. NSi: S tem delajo ministru samo uslugo

Ministru očitajo "številne obljube in časovnice, ki so doslej ostale neizpolnjene". (Ne)ravnanja, "ki imajo za posledico vedno slabše razmere v  slovenskem zdravstvu, zaradi katerih je državljanom kršena ustavna pravica do zdravstvenega varstva in jim je, kot še nikoli do sedaj, omejen dostop do zdravstvenih storitev, ter neizpolnjene in prelomljene obljube, ki so skrhale ugled funkcije, ki jo opravlja, do te mere, da je izgubljeno zaupanje javnosti".

Erik Brecelj, navajajo, je po nekaj mesecih delovanja strateškega sveta že začel opozarjati, da ministrstvo za zdravje ne sprejema njihovih predlogov in priporočil, da z ministrom za zdravje ne govorita. "Stvari gredo prepočasi. Dali smo več kot 70 predlogov za urejanje primarnega zdravstva, za ustanovitev inštituta za kakovost, proti absentizmu, za zaposlovanje tujcev in druge. Vsi predlogi, ki ne zadevajo ministrstva za zdravje, gredo hitro v življenje, kar bi moralo narediti ministrstvo za zdravje, pa se nikamor ne premakne, je 13. aprila 2023 dejal Brecelj."

Interpelacije v mandatu Golobove vlade

"Časovnica, predstavljena 20. januarja 2023, je prinesla vrsto neuresničenih obljub. Minister je do konca junija 2023 obljubil pripravo sistemske zakonodaje za rešitev problematike družinske medicine, to je z na novo definiranimi timi družinske medicine, administrativno razbremenitvijo in prenosom kompetenc, poenoteno regionalno mrežo na temelju območnih enot ZZZS, izboljšano kakovost in varnost obravnavanih pacientov ter upoštevanjem specifik posameznih regij. Tudi tukaj se je čas iztekel. Poleg tega je po časovnici, predstavljeni 20. januarja 2023, minister za zdravje obljubil prenovo nadzora in vodenja javnih zavodov preko modernizacije 30 let starega zakona o zavodih in opolnomočenja urada za upravljanje, kakovost in investicije v zdravstvu, a se tudi ta obljuba izteka s 30. junijem 2023, ostajajo pa kaos pri vodenju številnih javnih zdravstvenih zavodov, slaba organizacija in negativno poslovanje."

Tudi od ločenega plačnega stebra ni nič, navajajo vlagatelji interpelacije, to pa so ministrove besede: "Če vlada do 30. junija ne opravi svoje naloge, potem moramo mi prevzeti politično odgovornost." 

Čas se je iztekel, kdo bo, torej, prevzel politično odgovornost, sprašujejo v SDS. Državnemu zboru predlagajo, da po interpelacijski razpravi ministra razreši. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta