V shemi T-2 ni več programov Planet TV, zakaj pa jih ostali operaterji predvajajo?

Miha Raičevič Miha Raičevič
05.01.2024 11:12

Gledalce Planet TV je pri telekomunikacijskem operaterju T-2 presenetilo posebno obvestilo. Do nadaljnjega programov te televizije namreč ne predvajajo več. Pojasnili so glavni razlog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sporočilo operaterja T-2 zaradi umika programov Planet TV.
Večer

"Opravičujemo se za trenutno nedelovanje programa. Prizadevamo si, da z lastniki televizijskih pravic dosežemo sprejemljiv dogovor o njegovem nadaljnjem predvajanju. Hvala za razumevanje," v programih, kjer bi moral za vsebine skrbeti Planet TV, piše pri operaterju T-2.

Pri T-2 pojasnjujejo, da so bila pogajanja z medijsko hišo Planet TV, ki je v madžarski lasti, neuspešna in da so bili zato primorani spremeniti programsko shemo. Dodajajo, da so si v intenzivnih pogajanjih, ki so potekala pretekli mesec, prizadevali za "uveljavitev realnih cen", a da so želeli pri Planet TV "pomembno dvigniti cene" in spremeniti pogoje sodelovanja, česar pa niso mogli sprejeti. 

"Posledični izklop programov Planet TV tako izkazuje naše trdno stališče, da na tovrstne pritiske izdajateljev televizijskih programov ne moremo pristajati," so poudarili. Kljub temu pa verjamejo, da bodo v nadaljevanju pogajanj dosegli dogovor in tako omogočili svojim gledalcem, da bodo lahko še naprej gledali Planet TV. 

Uroš Urbanija ima novo službo: Kaj od njega pričakujejo lastniki Planet TV?

"Zavračamo očitke, da izvajamo pritisk med pogajanji in da smo postavili previsoke cene. T-2 je nazadnje svoje cene zvišal minulo poletje, kar ni imelo nobene povezave in nobenega finančnega učinka na Planet TV," so v današnjem odzivu zapisali na Planet TV.

Sicer pa smo pri Planet TV skušali izvedeti, koliko znaša cena za predvajanje njihovih programov, kolikšen je predviden dvig cen in kaj botruje podražitvi njihovih programov, a nam pojasnil niso posredovali. "Ker so pogajanja še vedno v teku, zaradi poslovnih razlogov konkretnih cen in naslednjih korakov ne razkrivamo. Ko bodo pogajanja zaključena, vas bomo o tem pravočasno obvestili," so nam odgovorili.

Planet TV večkrat spreminjal cene

Na Večeru smo že sredi decembra spraševali slovenske telekomunikacijske operaterje, ali so se cene za predvajanje programov Planet TV, Pro Plusa in Nove24TV v zadnjih letih dvignile. Pri T-2 so nam odgovorili, da se je pri nekaterih ponudnikih nadomestilo za predvajanje programov dvignilo, pri drugih pa ostaja na enaki ravni. "Predlog za morebitno spremembo višine nadomestila mora ponudnik na podlagi relevantnih kriterijev predhodno tudi tehtno argumentirati in upravičiti, pri čemer si T-2 kot operater prizadeva, da bi bila obremenitev uporabnikov zaradi dviga višine nadomestila čim manjša," so nam odgovorili pri T-2. 

Da se je višina nadomestila za programe Planet TV spreminjala, so nam potrdili pri A1. "Planet TV je zaračunavanje uvedel leta 2018, cena pa se je od takrat spreminjala," so nam odgovorili. "Kolikokrat so ponudniki komercialnih televizijskih programov spreminjali cene in za koliko, zaradi varovanja poslovnih skrivnosti ne moremo razkriti," so še dodali. Pri Telekomu Slovenije so bili brez konkretnih odgovorov. Odgovorili so le, da podrobnosti poslovnih dogovorov s ponudniki vsebin ne razkrivajo. Podobno so odgovorili tudi pri Telemachu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta