V šolskem letu le eno ocenjevalno obdobje. Neuradno znano, kdaj bi se lahko učenci prve triade vrnili v šolske klopi

Tina Recek
26.11.2020 19:55
Prihodnji teden bo izobraževanje na vseh ravneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo še naprej zagotavljali le nujno varstvo otrok.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pouk na daljavo se nadaljuje, šolsko leto pa se bo zaključilo z enim ocenjevalnim obdobjem.
Igor Napast

Po današnji odločitvi vlade izobraževalne institucije ostajajo zaprte, saj je trenutna epidemiološka situacija slabša od pričakovane. Tako bo prihodnji teden izobraževanje na vseh ravneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo še naprej zagotavljali le nujno varstvo otrok. Ali se bodo čez teden dni v šolo vrnili vsaj učenci prve triade? Vladni govorec Jelko Kacin je odgovoril, da bo odločitev sprejeta prihodnji teden v luči morebiti spremenjenih epidemioloških razmer. A kot smo neuradno izvedeli iz zanesljivih virov, naj bi se učenci od 7. decembra postopoma vrnili v šole. Najprej naj bi to veljalo za učence prve triade, preostali šolarji naj bi nadaljevali pouk na daljavo še nekaj časa, odvisno od razmer.

Individualno ocenjevanje znanja

Današnji dan je tudi prinesel odločitev glede načina ocenjevanja in ocenjevalnega obdobja. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je namreč podpisala sklepe o ukrepih za nemoteno opravljanje dela v osnovnih in srednjih ter v glasbenih šolah v tekočem šolskem letu. Tako se delo v osnovnih in glasbenih šolah izvaja namesto v dveh v enem ocenjevalnem obdobju, ki traja od 1. septembra do 24. junija prihodnje leto, za učence devetega razreda pa se zaključi devet dni prej.

Ocenjevanje znanja se bo v osnovni šoli izvajalo v razredu, v času izobraževanja na daljavo pa lahko tudi individualno. Pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni največ dve uri tedensko, se znanje oceni najmanj dvakrat v šolskem letu. Če se predmet, za katerega sta s predmetnikom določeni manj kot dve uri tedensko, izvaja po fleksibilnem predmetniku, se znanje oceni najmanj enkrat. Pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni več kot dve uri tedensko, pa se znanje ocenjuje najmanj trikrat v šolskem letu. Tudi v srednjih šolah se bo pouk organiziral le v enem ocenjevalnem obdobju. Srednje šole morajo pri tem uskladiti šolska pravila ocenjevanja znanja, kot so načini in roki izpolnjevanja obveznosti, določeni z učnim načrtom oziroma katalogom znanja in načrtom ocenjevanja znanja. Prav tako bodo določile potrebno število ocen pri posameznem predmetu oziroma strokovnem modulu v posameznem ocenjevalnem obdobju.

 

Ocena štiri ni dovolj dobra

Odločitev o podaljšanju šolanja na daljavo za vse učence predsednika Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregorja Pečana ni presenetila. Razloga sta zgovorna: število okuženih in predhodna napoved vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović, ki je vladi predlagala podaljšanje veljavnih ukrepov. "Očitno ukrepov za zajezitev okužbe kot družba žal ne jemljemo resno," pravi ravnatelj in doda, da zlasti za najmlajše šolanje na daljavo kot nadomestek šole ne more kvalitetno nadomestiti klasičnega pouka. V zvezi z enim ocenjevalnim obdobjem in posledično manjšim številom ocen pa pojasni, da je to majhno olajšanje oziroma prinese manj stresa. A to ne odpravi ključnih težav pri ocenjevanju. Te ostajajo, vse dokler ne bo drugačen način vpisa v srednjo šolo. Po njegovih besedah se dogajajo pritiski na učitelje in šole, zlasti ob koncu leta. Starši za oceno prav dobro pridrvijo v šolo in grozijo z inšpekcijo v skrbi, da zaradi slabše ocene njihov otrok ne bo sprejet v želeno srednjo šolo. "Pri tem pa sploh ni pomembno, kakšno je znanje. Važno je, da je petica," pravi Pečan. Doda, da naj si vsak sam odgovori na vprašanje, ali želimo biti družba znanja ali družba nerealno ocenjenih mladostnikov.

Predsednica Društva ravnateljev srednjih in višjih šol Nives Počkar prav tako meni, da je pravilna odločitev o enem ocenjevalnem obdobju, kajti tako ne bo treba loviti ocen. "Pozdravljam to odločitev in se z njo absolutno strinjam," pritrdi Počkarjeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta