V sredo potrdili bistveno manj okužb kot pred tednom dni, najmlajši bolnik na intenzivni negi star 23 let

A.L., STA
11.11.2021 09:38

V sredo so ob 9068 PCR-testih potrdili 3568 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 39,3 odstotka. V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 920 covidnih bolnikov ali 31 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 212 ali 21 več. Umrlo je 10 covidnih bolnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Andrej Petelinšek

Spomnimo, pred natanko tednom dni so opravili 10.156 PCR-testov in potrdili 4511 okužb. Pozitivnih je bilo 44,4 odstotka izvidov.

Najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, je star 23 let, prav toliko je star najmlajši bolnik na navadnem oddelku, je vlada objavila na Facebooku.

Po oceni NIJZ je v državi 39.949 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov znaša 3188, kar je 134 manj kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1894, kar je 45 več kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.201.600 ljudi oz. 57 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 78 odstotkov.

Z vsemi odmerki je cepljenih 1.127.773 oz. 54 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je cepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

Z dodatnim oz. poživitvenim odmerkom cepiva je po podatkih NIJZ cepljenjih 125.771 oseb.

Pritisk na bolnišnice se stopnjuje

Epidemiološke razmere v državi so iz dneva v dan bolj zaostrene, zdravstvenega kadra že danes primanjkuje in skrajni čas je, da se vsi tega zavemo, pa je včeraj opozoril vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. Vse je pozval k samozaščitnemu obnašanju, k cepljenju pa tiste, ki tega še niso storili.

Kot je dejal na vladni novinarski konferenci o razmerah glede covida-19, število okuženih z novim koronavirusom skokovito narašča, pritisk na bolnišnice se stopnjuje, vse več je bolnikov, ki zaradi dihalne odpovedi potrebujejo obravnavo v bolnišnicah.

Fotografija je simbolična.

Sašo Bizjak

Glede morebitnega pošiljanja bolnikov v tujino pa Jereb pravi, da imajo tudi v sosednjih državah težave in tudi če se uspejo dogovoriti za premestitev desetih, morda 20 bolnikov, to "vsekakor ne bo rešitev našega problema". So pa protokoli za to izdelani, koordinira pa jih ministrstvo za zdravje.

Če bi imeli višjo precepljenost, se ne bi soočali s številkami, s katerimi se

Med covidnimi bolniki, ki jih zdravijo, še vedno prevladujejo bolniki, ki niso cepljeni proti covidu-19. Na navadnih oddelkih ni cepljenih 60 odstotkov bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa skoraj 80 odstotkov bolnikov. Pri tem je pojasnil, da gre pri covidnih bolnikih, ki potrebujejo intenzivno bolnišnično oskrbo, pa so bili cepljeni, za posameznike, ki so se večinoma cepili pred več kot šestimi meseci. Prevladujejo starejši in osebe s sočasnimi kroničnimi boleznimi, tretjina jih je hudo imuno kompromitirana.

"Če bi imeli višjo precepljenost, se ne bi soočali s številkami, s katerimi se," je poudaril Jereb, ki je prepričan, da bi bilo število tistih, ki bi potrebovali bolnišnično zdravljenje, obvladljivo.

"Dejstvo je, da je celotna država na nek način talec posameznikov, ki se iz različnih razlogov - praviloma pa strokovno neutemeljenih - niso cepili, se niso držali ukrepov oziroma priporočil," je ugotavljal. Zato je znova pozval vse, ki se še niso cepili, da to storijo. Je sicer pozno, pa vendarle ne prepozno, je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta