V Topolšici so zasedene vse covid in necovid postelje

Gordana Possnig
11.11.2021 06:00

Jurij Šorli, direktor Bolnišnice Topolšica: "Kot v drugih bolnišnicah tudi pri nas prevladujejo necepljeni pacienti."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tudi v Bolnišnici Topolšica imajo zasedene vse postelje na navadnem covid oddelku.

Andrej Petelinšek

Bolnišnica Topolšica z 240 zaposlenimi je ena od covid bolnišnic pri nas. Bolnišnica, ki je znana po zdravljenju pljučnih bolnikov, ima sicer za bolnike na razpolago 120 postelj na štirih oddelkih (interni oddelek, pljučni oddelek, enota intenzivne terapije in negovalni oddelek). Za covid bolnike, ki jih znova sprejemajo od začetka minulega tedna, imajo na razpolago 20 postelj. Ob zadnji zaostreni situaciji zaradi epidemije covida, ki je pri nas napolnila do zadnjih zmogljivosti vse bolnišnice, smo se pogovarjali z zdravnikom internistom in hkrati direktorjem Bolnišnice Topolšica Jurijem Šorlijem.

"Dober teden dni smo spet covid bolnišnica. Trenutno imamo hospitaliziranih 20 covid pacientov na navadnih posteljah. V naši bolnišnici sprejemamo namreč samo paciente, ki potrebujejo zdravljenje na navadnih covid oddelkih in ne intenzivne nege. K nam prihajajo pacienti iz vse Slovenije oziroma jih sem pripeljejo. Vse postelje imamo trenutno zasedene. V covid oddelek smo preuredili bolnišnični negovalni oddelek," pojasni prvi mož Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli in ob tem poudarja, da kot v drugih bolnišnicah tudi pri njih prevladujejo necepljeni pacienti.

Jurij Šorli

Bolnišnica Topolšica

"Povprečna starost naših pacientov je 75 let, ob tem pa gre tudi za paciente, ki imajo zaradi pridruženih bolezni oslabljen imunski sistem. Do zadnje pa je zasedenih tudi preostalih 100 postelj za bolnike na drugih oddelkih. Zaradi zagotavljanje oskrbe covid bolnikov smo morali prerazporediti medicinski kader, predvsem negovalni. Zaradi tega smo ustavili vse razen nujnih ambulantnih pregledov. Trenutno nam manjka od 15 do 20 odstotkov negovalnega kadra. Če pa bi se držali normativov glede tega, bi se ta manko ustavil pri 40 odstotkih," pove Šorli. Ob tem doda, da jih ljudje narobe razumejo, da nočejo zdraviti covid pacientov. "Zdravstveni delavci želimo pomagati vsem bolnikom, s covidom in drugim. Problem pa je, da zaradi zdravljenja covid bolnikov do zdravniške oskrbe težje pridejo pacienti, ki imajo druge bolezni in zdravstvene težave," razloži Šorli. Zaradi vnovičnega aktiviranja covid oddelka so minuli teden skoraj v celoti ustavili delo v ambulantah, bolnike so o odpovedih pregledov obvestili po telefonu. Iz istega razloga ne morejo več zagotavljati obiskov bolnikov v njihovi oskrbi. Obiske omogočajo le še za kritično bolne, in to s posebno dovolilnico oddelčnega zdravnika.

Glede razporejanja medicinskega kadra Šorli še doda, da so v njihovi bolnišnici delo organizirali v turnusih oziroma izmenah. "Zaenkrat k sreči pri nas še ni treba opravljati dela preko turnusa. Verjetno k temu pripomore tudi dejstvo, da razen posamičnih okužb med zaposlenimi (te večinoma izhajajo iz domačega okolja) večjih težav še nimamo," sklene prvi mož Bolnišnice Topolšica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta